Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Det brinner i Manchester

Valborgsnatten är enligt hednisk tradition natten då häxorna vallfärdade, ridandes på sina kvastar och getter, till gamla offerplatser för att där hitta på bus tillsammans med djävulen. Med bränder sökte folket skydda sig mot hemskheter och spökerier.

ANNONS

Tror man på sådant så lär det brinna både här och där ikväll när den här säsongens överlägsna kombatanter drabbar samman i vad som förmodligen är att betrakta som den mest tydliga seriefinalen sedan Michael Thomas avgjorde en match på Anfield 1989. Med den skillnaden att det den här gången handlar om två lag från en och samma stad.

Det är fram till den här matchen som hela den här säsongen på något vis har riktat in sig. Det är i derbyt det kommer avgöras har det sagts. Flera gånger har det emellertid sett ut att redan ha varit avgjort. Man City såg ett tag ut att bygga upp ett ointagligt försprång. Man Utd hade för bara några veckor sedan ett försprång om åtta poäng.

Folk menade då att ligan var avgjord och hade helt klart fel. Folk kommer efter den här matchen säga att ligan är avgjord på ett eller annat sätt, möjligen inte om det blir oavgjort, men det kommer med god sannolikhet vara precis lika fel det. Bara ett resultat ikväll kan i praktiken avgöra ligan, och det är samtidigt det minst sannolika, nämligen en vinst för Man Utd.

ANNONS

I övrigt är matchen en strid om initiativet enbart.

:::

Man Utd strävar efter att behålla initiativet i titelstriden och Man City kämpar för att återvinna det. Båda lagen har vid olika tillfällen under säsongen haft initiativet och båda lagen har därefter tappat det.

Man Utd får inte förlora om de ska lyckas behålla initiativet och Man City måste vinna för att återvinna initiativet. Så enkla är förutsättningarna inför kvällens stormatch.

Vinner Man City så går de upp på samma poäng som Man Utd men förbi på grund av bättre målskillnad. Målskillnadsfördelen kommer inte att förändras den här säsongen, så om Man City vinner så har de allt i egna händer inför de två sista omgångarna. Dock så möter de i omgången därefter Newcastle borta, och det är en marig uppgift. Ligan lever vidare.

Klarar Man Utd oavgjort så leder de fortfarande med tre poäng. Det ger dem ett utmärkt slagläge inför de sista omgångarna. En Man City-vinst borta mot Newcastle tvingar dock Man Utd hypotetiskt att behöva åka till Sunderland i sista omgången och inte få förlora. I ett sådant läge är ligan alls inte avgjord.

ANNONS

En vinst för Man Utd och en poäng hemma i nästa omgång mot ett avslaget Swansea räcker för att säkra en 20:e ligatitel. I det läget är ligan i praktiken att räkna som avgjord.

:::

Det är enligt de flesta bedömare historiens största Manchesterderby, en effekt av i grund och botten två väldigt enkla förhållanden.

För det första så gäller det den här gången ligatiteln. Det är naturligtvis det som utgör bakgrunden till Alex Fergusons konstaterande att Man City numer utgör Man Utds direkta rivaler i högre utsträckning än någon annan klubb. Det är de som utgör det främsta ligahotet.

För det andra så har det egentligen aldrig tidigare gällt titlar mellan de här båda klubbarna, man kan till viss del säga att de båda klubbarna spenderat mycket av sin tid i helt olika divisioner. Bildligt eller bokstavligt, ibland både bildligt och bokstavligt. Arsenal var Man Citys främsta rival under 1930-talet, Wolves var Man Utds främsta motståndare under 1950-talet och Newcastle, Arsenal och Chelsea har varit de främsta rivalerna under Premier League-eran.

ANNONS

Och det är delvis därför som den här matchen, och kanske också den här säsongen, symboliserar så mycket mer än bara ett derby, om man nu kan säga bara om ett derby. Det är en del utav en större maktkamp om herraväldet i den engelska ligan.

:::

Det faktum att derbyt nu även gäller Premier League-titeln har så klart också förändrat derbyts karaktär. Det har gått från att vara en lokal uppgörelse till att bli ett globalt fenomen. Uppmärksamheten som kvällens match genererar är vida högre än vad något tidigare derby har fått.

Det kommer att brinna på många håll ikväll. Risken för att det brinner till på fotbollsplanen, i huvudet på någon eller några av de inblandade spelarna, är nog högre än någonsin.

Förmågan att hålla huvudet kallt kommer förmodligen bli avgörande.

………………………………………………………

Nyheten sipprade ut igår att FA har approcherat Roy Hodgson om att ta över som Englands förbundskapten. Det faktum att det alltså inte blir Harry Redknapp har redan skapat indignation i engelsk media.

ANNONS

Själv är magkänslan att Roy Hodgson var det smartaste valet FA faktiskt kunde göra. Hodgson är mer utav en taktiker än Redknapp, har en större internationell erfarenhet och är sällsynt duktig på att lyfta på pappret svagare lag till stora prestationer.

Det är mest när han ska ta över större lag med tveksam självbild och orimliga förväntningar som han brukar få problem. Och det är väl i det avseendet han kan få problem även här.

:::

Sorgliga insatser av QPR och Blackburn under söndagen, som inte alls visade upp det hjärta och den energi som krävs i en nedflyttningsstrid. Att Bolton och framför allt Wigan visar upp en helt annan attityd avgör förmodligen det hela till deras fördel.

Blackburn åkte förmodligen ur i praktiken den här helgen.

:::

Hat-trick den här helgen av både Luis Suarez och Fernando Torres. Jojo, allt kan tydligen hända i Premier League.

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-30 kl 04:02

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto