Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Första maj blir en blå dag i Manchester

Problemet när matcher haussas upp till skyarna är att de så väldigt sällan klarar av att leva upp till förväntningarna. Onekligen är vad vi precis sett på Etihad Stadium just en sådan match. I slutänden vann Man City, efter ett mål på hörna, och man gjorde det ytterst välförtjänt eftersom de visade sig vara långt mycket mer kompetenta än Man Utd att spela på ett resultat.

Roberto Mancini sa efter 6-1-segern tidigare den här säsongen att han mycket hellre skulle vinna sex matcher med 1-0 än en match med 6-1. Det är naturligtvis en tanke han som manager har helt rätt i, och den här vinsten var så klart långt mycket mer betydelsefull för Man City än vilken som helst 6-1-seger.

Rimligtvis bör den här förlusten också smärta mer för Man Utd. Initiativet i titelstriden är nu tillbaka hos Man City, och om de i nästa omgång vinner borta mot Newcastle så har de i praktiken vunnit ligan.

Man Citys seger bar Yaya Tourés märke, den bar Vincent Kompanys märke. Det var med andra ord och först och främst en taktikens triumf, snarare än de individuella spelarnas triumf. Skönheten besegrade inte odjuret, det var inte offensiven som vann matchen åt Man City utan deras bättre taktiska dispositioner. Odjuret fick se sig besegrat av ett annat odjur.

:::

Man Utds insats var direkt dålig och kan sammanfattas i två punkter som förklarar kanske inte bara varför de förlorar matchen, utan också varför de förlorar ligatiteln.

(1) Man måste ha en taktik för att vinna varje match.

Alex Fergusons taktik inför matchen var enbart att inte förlora den. Följaktligen satte han in Park Ji-Sung som en taktisk blodhund på mittfältet, vilket visade sig bli helt misslyckat. Defensivt täcker det förvisso ytor, men Man Utd har inte lyckats knäcka koden att ta sig därifrån till att hitta en väg framåt i planen och därmed lätta på trycket. Följaktligen tenderar man bli ofarliga. Ferguson förlorade det taktiska slaget. Och förvånad är svårt att bli. Jag har svårt att tänka mig alltför många gånger när Ferguson försökt vara defensivt “slug” på det här viset på förhand, och spela på ett resultat, och som det faktiskt inte har straffat sig.

(2) Man Utds försvarsspel är genomgående bra men än så länge för ojämnt

Rent organisatoriskt är Man Utds försvarsspel av hög kvalitet, men det sker för många misstag på individuell nivå. Markeringen på hörnan som till sist avgjorde matchen var under all kritik, och det är ett mönster som återkommit under säsongen, senast bara i förra matchen mot Everton. Många poäng har kastats bort på grund av slapphänt försvarsspel. Kanske är det kostnaden av ungdom och oerfarenhet, kanske är i viss mening också bara en brist på kvalitet. Att det var Chris Smalling som stod för dagens misstag kom kanske inte som någon överraskning, han har inte spelat så mycket mot slutet av säsongen.

:::

Två omgångar kvar av Premier Leagues titelstrid. Men nu är det valborgskväll.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-30 kl 23:18

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons