Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Supportrarna är det enda med Blackburn Rovers som fungerar

Peter Hyllman

Blackburn Rovers åker ur Premier League och spelar i The Championship nästa säsong. Det blev klart i måndags kväll när Blackburn förlorade på hemmaplan mot Wigan, som samtidigt säkrade fortsatt spel i Premier League. Det är en kulmen på en säsong för Blackburn som har varit alltigenom usel, med ett ytterst litet fåtal ljusglimtar under säsongen.

Vad var det som gick fel? är en vanlig fråga när ett lag på något sätt har misslyckats, man försöker ta reda på vad misslyckandet beror. I Blackburns fall är det helt fel fråga. Den mer korrekta frågan i Blackburns fall är förmodligen: Var det något som över huvud taget gick rätt?

För 18 månader sedan köpte Venkys klubben. Blackburn var då ett hyfsat stabilt mittenlag med en etablerad manager i form av Sam Allardyce. Bara en kort tid senare sparkade ägarna Allardyce med argumentet att man ville spela som Barcelona. Istället tillsatte de Steve Kean, en ren novis i sammanhanget.

Under dessa 18 månader har Blackburn under Steve Kean vunnit 13 ligamatcher, att jämföra med Wigans sex vinster sedan slutet av mars. Man har gått från mitten av Premier League till nedflyttade från Premier League. De har gjort sig av med flera av sina bästa och mest lovande spelare samtidigt som de gjort sig själva till åtlöje genom att prata om den ena värvningen mer orimlig än den andra och planer på Champions League-fotboll.

Annons

Ägarna i form av Venkys har uppvisat några enastående exempel på uselt ledarskap och obefintlig kompetens. Deras diverse mediauttalanden är bara början. Att sparka Sam Allardyce var naturligtvis helt befängt, att placera klubbens strategi i händerna på en extern agent är närmast kriminellt korkat, och att sälja bort klubbens bästa spelare leder sällan till framgång.

Det enda som varit värre än vad Blackburns ägare har gjort med klubben är när de i grund och botten gjort ingenting. Som när de utlovar investeringar i spelartruppen, för att därefter inte investera en krona. Som när de handikappar hela klubbledningen genom att lämna ordförandeposten vakant under en hel säsong. Mest parodiskt av allt är att det på goda grunder har sagts att Venkys över huvud taget inte kände till möjligheten att Blackburn kunde åka ur Premier League när de köpte klubben.

Annons

Steve Kean fick mycket beröm för sin värdighet och sin stoism när han kritiserades som allra mest och våldsamt runt mitten av den här säsongen. Att motsätta sig hot är en sak, att berömma hans managerinsats är emellertid en helt annan. Steve Kean har visat sig fullständigt otillräcklig uppgiften som manager för Blackburn, taktiskt såväl som organisatoriskt, och det är svårt att se att han har någon annan kompetens än att ha Jerome Anderson som manager, det vill säga tidigare nämnd externa agent.

Nästan allt som kan ha gått fel i Blackburn har också gått fel. Det enda som inte har gått fel med Blackburn den här säsongen är supportrarna. I slutänden är det ändå de som får betala det yttersta priset för klubbens förfall.

:::

Blackburns supportrar har varit konsekventa i sin lika bitande som ihärdiga kritik mot allt som har med Venkys att göra, alltsedan den stund de tidigt insåg att Venkys löften var värda mindre än det foder med vilket de matar sina kycklingar. Det har varit högljutt, det har stundtals gått över gränsen, det har ofta varit roligt, som i måndags när de släppte in en tuppkyckling på planen. Det har oavsett vilket varit en ständigt närvarande kuliss till Blackburns hela säsong.

Annons

Nu finns det en skola som verkar mena att supportrar har till uppgift att stötta laget, oavsett vad. I vått som i torrt, strunt samma vad som händer runt omkring, och att den typ av protester som Blackburns supportrar ägnat sig åt den här säsongen stör laget och därmed blir ett tecken på så kallat dåligt supporterskap.

Detta är enligt mig strunt. Det är en väldigt snäv syn på supporterskapet, något som förvandlar supportrar till nyttiga idioter. Supportrar är den intressegrupp, kanske den enda intressegrupp, till en klubb som har ett riktigt och genuint långsiktig perspektiv på klubben. Naturligtvis är det inte bara deras rättighet, utan kanske också deras förbannade skyldighet, att protestera och visa sitt missnöje när de upplever att deras klubb styrs på ett inkompetent och direkt skadligt sätt.

Annons

Det hela är en moralisk fråga, som handlar om relationen mellan klubb och supportrar och om vad och vilka klubben faktiskt är till för. Och moral trumfar i det här fallet resultaten på fotbollsplanen. Kort och gott anser jag att den enda klubbfunktionen i Blackburn Rovers den här säsongen som har fungerat som den är tänkt att fungera, är just supportrarna.

Det håller tydligen inte läsarna av Telegraph med om, där drygt 25% av totalt äver 2,300 svarande anser, i ett val även inkluderandes ägarna, Steve Kean samt spelarna, att det är supportrarnas fel att Blackburn åker ur Premier League.

:::

Nu kanske man vill kritisera supportrarna för att de riktar sin vrede mot Steve Kean snarare än mot ägarna Venkys, som är de som trots allt sitter på det stora ansvaret för klubbens hela förfall. Det kan ju på ytan låta klokt, kritik ska ju riktas mot de som förtjänar kritiken.

Annons

Men vad händer då när ägarna, Venkys i det här fallet, gör sig osynliga, gömmer sig i Indien närmare bestämt, mot vilka ska man då försöka rikta kritiken? Supportrarnas problem i det här fallet är att det inte finns några fysiska manifestationer av ägarna mot vilka de kan rikta sin vrede. De har inte vågat visa sig på Ewood Park under säsongen. Vill de klubben något så får Steve Kean sätta sig på ett plan tur och retur till Indien.

I brist på annan måltavla så blir alltså Steve Kean måltavlan. Och är detta därmed fel? Nej. Av i grund och botten två skäl. För det första är Steve Kean tillsatt av Venkys, uppfattas med viss rätta som deras nickedocka, deras yes-man vid rodret, och som en symbol för ett korrupt ägarskap och en inkompetent ledning. För det andra så är även anställningsförhållandet så att Kean är anställd av klubbens styrelse, det vill säga ägarna, och är i det avseendet också deras representant.

Annons

Någon Alex Ferguson eller Arsène Wenger, som har byggt upp självständiga maktbaser i sina respektive klubbar, är Steve Kean inte. Det är alltså omöjligt att betrakta och värdera honom lika självständigt gentemot klubbarnas ägare som man vill göra med Ferguson och Wenger.

:::

Albert O Hirschman är en berömd ekonom som formulerat olika strategier som konsumenter eller medlemmar kunde använda sig av som reaktion till vad de uppfattar som brister eller försämringar i en vara eller organisation; nämligen exit, voice och loyalty.

Kort och gott så kan en medlem välja att försöka påverka organisationen antingen genom att lämna den (exit), eller genom att protestera mot det man anser vara fel (voice). Graden av lojalitet medlemmen känner för organisationen påverkar vilket alternativ han eller hon väljer.

Annons

Lojalitet är bland de främsta kännetecknen hos en supporter, och därmed är exit helt enkelt inte något realistiskt alternativ. Det enda sättet en supporter således kan utöva någon form av påverkan på klubben är genom att göra sin röster hörda. Ibland annat Spanien ges supportrarna en viss minimal möjlighet att göra sina röster hörda på årsstämman, i England finns bara den möjligheten kvar på läktarna.

Låt oss för allt i livet inte förlora den möjligheten genom att använda ”laget” som en förtryckets mekanism.

:::

Den 21 december 2011 skrev Blackburns tillfällige VD Paul Hunt ett brev till Blackburns ägare, där han varnade för finansiella svårigheter i klubben, för att klubben riskerade nedflyttning, och rekommenderade ägarna att sparka Steve Kean som manager. Detta brev sammanfattas här, där ni även hittar en länk till brevet i sin helhet:

Annons

https://www.guardian.co.uk/football/2012/may/08/blackburn-rovers-letter-venkys

Brevet förblir obesvarat.

……………………………………………………

Kvällens match: Birmingham vs Blackpool

Vilka ska ersätta Blackburn i Premier League? Blackpool och Birmingham kämpar om att ta sig till Wembley och där slåss med West Ham om möjligheten. Blackpool leder med 1-0 efter första matchen, där de missade många chanser till en större ledning. Kommer det att straffa sig på bortaplan i returen?

:::

Det var inte mycket till fotbollsmatch mellan Liverpool och Chelsea igår kväll. Det såg Chelsea till genom att över huvud taget inte delta i matchen, John Terry hade en sällsynt dålig kväll. Chelseas enda chans att nå Champions League också nästa säsong är med andra ord att vinna den här säsongens final.

:::

Lite synd tycker jag ändå det är att Kentucky Fried Chicken inte finns i Sverige, när de trots allt har etablerat sig i Köpenhamn.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-09 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto