Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Premier Leagues ekonomiska ligatabell

Telegraph har nyligen satt ihop relevanta ekonomiska data för Premier Leagues klubbar, baserat på senast tillgängliga siffror, som finns fram till och med säsongen 2010/11.

Det som skiljer Telegraphs genomgång från tidigare genomgångar, som mest fokuserat på resultatrelaterade mått eller skuldsättningsgraden, är att de primärt håller koll på en klubbs kassaflöde. Hur mycket pengar genererar en klubb och hur mycket pengar förbrukar den?

Det nya bidrag Telegraph faktiskt gör är att tillhandahålla ett mått på respektive klubbs solvens, det vill säga deras förmåga till långsiktig och självständig ekonomisk överlevnad.

ANNONS

Med dessa siffror som utgångspunkt är det möjligt att skapa en alternativ form av ligatabell, baserat på just dessa ekonomiska ingångsvärden, och utifrån denna dra vissa enkla slutsatser:

:::


:::

En snabb titt på tabellen avslöjar att fem av Premier Leagues klubbar alltså brottas med direkta solvensproblem. Det vill säga det är klubbar som som inte genererar intäkter nog för att kunna betala för verksamhetens kostnader samt räntekostnader på sina skulder.

Å andra sidan kan vi också se att den allmänna bilden av Premier League som bestående av en mängd klubbar på ruinens brant är rejält överdriven. Solvensen för Premier League som helhet är mycket god, även om det i huvudsak är ett fåtal klubbar som driver upp siffran.

:::

Flera tidigare studier har också kommit fram till att den ekonomiska faktor som bäst korrelerar med ett lags tabellplacering är lönerna. Ju högre löner en klubb betalar ut desto bättre ligaplacering. Den här genomgången av Telegraph stöder tveklöst den slutsatsen.

Baserat på den här genomgången så ser vi att också en klubbs omsättning spelar stor roll för deras ligaplacering. Omsättning, det vill säga en klubbs totala intäkter, är med andra ord ett tämligen bra mått på en klubbs styrka även på fotbollsplanen.

ANNONS

:::

Glazers ägande av Man Utd är en återkommande punkt för diskussion, där deras skuldsättning av klubben och hur de har dränerat klubben på runt £500m särskilt lyfts fram. Å andra sidan visar den här genomgången att bilden av nödvändighet är mer komplex än så. Även med Glazers som ägare är Man Utd alltså otroligt solventa, de genererar mycket mer intäkter än vad klubben gjorde innan Glazers tog över klubben, de har en hälsosam lönenivå sett till omsättning, och ett mycket starkt kassaflöde.

Samtidigt är Telegraphs genomgång inte fullständig. Solvensmåttet kan ses som ett indikator på klubbarnas muskler på transfermarknaden. Men rika ägare har gjort det måttet mindre relevant för klubbar som Man City, Aston Villa, Stoke och Bolton.

:::

Den mest oroväckande slutsatsen som Telegraphs genomgång ger upphov till är emellertid att det inte verkar finnas något klart och tydligt samband mellan en klubbs solvens och en klubbs framgångar på fotbollsplanen och i Premier League-tabellen.

Man City är så klart ett uppenbart exempel. Etta i tabellen, de vinner med all säkerhet ligan den här säsongen, men har en solvens som är ligans överlägset svagaste. Lika uppenbart är emellertid Wolves, som är bland Premier Leagues fem ekonomiskt mest stabila klubbar, imponerande sett till deras litenhet, men som trots detta spelar i The Championship nästa säsong.

ANNONS

Där finns med andra ord fortfarande klara och tydliga incitament för engelska fotbollsklubbar att strunta i sin egen finansiella solvens i syfte att öka sina chanser till snabba framgångar på fotbollsplanen. Och detta sprider sig naturligtvis som ringar på vattnet över hela den engelska fotbollen, allt längre ned i det engelska seriesystemet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-10 kl 14:06

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto