Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Dags för Premier League att (nästan) avgöras

En sista omgång, tre strider som till sist ska avgöras. Den feta damen har börjat värma upp tonsillerna.

En efter en har utmanarna fallit bort, till sist finns bara ett fåtal lag kvar i respektive kamp. Tidigt i våras, alternativt redan från början, stod det klart att titeln skulle hamna i Manchester. Våren har sett i tur och ordning Liverpool och Chelsea falla ifrån i kampen om Champions League-platserna. Och på samma sätt har först Wolves och därefter Blackburn fått ge vika i nedflyttningsstriden.

ANNONS

Sju lag är fortfarande inblandade i någon av dessa tre strider och dessa sju lag är utspridda på sex helt avgörande matcher under den här helgen i maj, den sista för säsongen.

:::

Titelstriden

Man City vs QPR – En match som Man City kort och gott bör, måste och med all tänkbar sannolikhet också kommer att vinna, och på vis bli engelska ligamästare med alltifrån målskillnad till tre poängs marginal. Endast två omständigheter försvårar läget, all press ligger nu på Man City, och QPR spelar för sin Premier League-existens. Men det är hemmaplan för Man City, och QPR är alldeles för svaga för att ens kunna störa det väntande titelfirandet på Etihad Stadium. – Titelchans: 99%

Sunderland vs Man Utd – En tuff uppgift till att börja med för Man Utd, som inte blir lättare av att tvingas spela den med vetskapen att chansen till ligatiteln är mikroskopisk. Gamnackar och motivationsproblem således, och bättre förutsättningar än så behövs om man ska besegra Sunderland på Stadium of Light. Sunderland har förvisso inget att spela för, annat än att avsluta säsongen på ett bra sätt inför hemmafansen. – Titelchans: 1%

ANNONS

:::

Nedflyttningsstriden

Man City vs QPR – Mardrömsscenariot den här säsongen torde vara att gå in i sista omgången och veta att man måste ta poäng för att vara säker på att hålla sig kvar i Premier League, och behöva göra det borta mot Man City, som själva behöver en vinst för att säkra ligatiteln. Mark Hughes måste undra vilka ödets makter han har förolämpat. QPR må hoppas för det bästa på Etihad, men deras mesta hopp står nog till vad som händer på Britannia Stadium. – Nedflyttningsrisk: 45%

Stoke vs Bolton – Måstematchernas måstematch för Owen Coyle och Bolton. En katastrofal säsong kommer till sin kulmen borta mot Stoke, liknande vad som skedde förra säsongen, och som då slutade med en av Boltons värsta förluster i mannaminne. Ska Stoke stå för ännu ett dråpslag mot Bolton eller ska Bolton lyckas gilla läget på Britannia Stadium, vinna mot Stoke, och hoppas att Man City gör sitt jobb hemma mot QPR? – Nedflyttningsrisk: 55%

:::

Champions League-striden

West Brom vs Arsenal – Om det inte varit för Chelsea så hade Arsenal nog kunnat gilla läget inför den här omgången, men i nuläget så är det alls inte säkert vad den där fjärdeplatsen egentligen är värd. Alltså måste Arsenal vinna för att vara säker på att behålla tredjeplatsen, och en bortamatch i sista omgången är alltid en slamkrypare. Hur lyckas laget hantera nerverna, hur motiverade är motståndarna, och hur mycket sanning finns det i diverse skaderykten som cirkulerar? – Champions League-chans: 40%

ANNONS

Tottenham vs Fulham – Tottenham har den fördelen bland de tre inblandade lagen i den här striden att få avsluta på hemmaplan. Det här är en match som Tottenham bör vinna, helst med två mål, för att hålla Newcastle bakom sig och för att kunna ta sig förbi Arsenal, men Tottenham har under säsongens sista tredjedel gjort till en konstform att inte vinna matcher de bör vinna. Nu är det absolut sista chansen, det är ”Come to Jesus”-dags för Spurs och Harry Redknapp, men nu är det inte ens säkert att det räcker längre. – Champions League-chans: 25%

Everton vs Newcastle – Det är ett fantastiskt jobb av Newcastle att ha tagit sig ända till den 38:e omgången och fortfarande ha en chans på en Champions League-plats. Men det var ingen hygglig avslutning de hade. Först hemma mot ett titeljagande Man City, för att därefter avsluta borta mot ett alltid lika vårstarkt Everton. Newcastle måste vinna borta mot Everton, svårt nog, och samtidigt hoppas att båda eller i alla fall en av Arsenal eller Tottenham förlorar eller tappar poäng i sina matcher. – Champions League-chans: 5%

ANNONS

:::

Något ironiskt är alltså att det så här inför den sista ligaomgången alltjämt är Chelsea, som befinner sig på sjätte plats i tabellen, som får anses ha störst chans av de fyra inblandade lagen att nå Champions League nästa säsong.

…………………………………………………

Helgens övriga matcher: Crewe Alexandra vs Southend (L2, Lör 18:30), Cheltenham vs Torquay (L2, Sön 13:00), Chelsea vs Blackburn, Norwich vs Aston Villa, Swansea vs Liverpool, samt Wigan vs Wolves.

Håll utkik efter Elviskostymerna på Liberty Stadium när Swansea möter Liverpool.

:::

Det hela verkar upplagt för ett riktigt Yorkshirederby på Wembley i League Ones playoff. Sheffield United grejade 0-0 borta mot Stevenage igår kväll, och tidigare under dagen tog Huddersfield ett järngrepp om finalplatsen genom att besegra MK Dons med 2-0 på bortaplan.

:::

Mycket av nästa vecka kommer att gå ut på att sammanfatta ligasäsongen som gått, men även att titta framåt mot den stundande Champions League-finalen, som självklart har rätt hårda implikationer också för ligan den här säsongen.

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-12 kl 15:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto