Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kanon och kalkon under säsongen i The Championship

Peter Hyllman

Vi vet hur The Championship slutade. Att Reading vann och att Southampton kom tvåa. Samt att det efter playoff-spelet blev West Ham som följer med dessa två klubbar upp i Premier League till nästa säsong. Vi visste också tidigt att Portsmouth, Coventry och Doncaster skulle bli de tre lag som åkte ner i League One.

Många glömmer bort The Championship i och med att det per definition är en andraliga. Det finns också en hel del gamla stereotyper om fotbollen som spelas där som alltför många tror lite väl mycket på. Det är emellertid en av de fem största ligorna i Europa i termer av publik och tittare och få ligor kan konkurrera med den i termer av jämnhet och ovisshet.

Något säger mig att säsongen i sin helhet har eller kommer att sammanfattas på ett bättre sätt någon annanstans när det gäller The Championship. Men jag kan ändå ta tillfället i akt att kort nämna vad och vilka jag tyckt varit särskilt bra respektive speciellt dåligt under säsongen.

Annons

:::

Kanon

Reading. Reading inledde säsongen med vad som verkade vara en baksmälla från förra säsongens förlust i playoff-finalen mot Swansea. Efter sju matcher befann man sig på näst sista plats i tabellen under nedflyttningsstrecket. Från det läget plockade man emellertid 46 av de nästa 51 poängen och tog sig därmed steg för steg uppåt i tabellen. Jason Roberts visade sig vara ett slugt lån och med återtagen Premier League-status och nytt ägarskap under Anton Zingarevich så ser framtiden åtminstone för stunden ljus ut för Reading. Bäste målskytt: Adam Le Fondre (11)

Southampton. Lagets resa har kanske varit än mer spektakulär än Readings. Nigel Adkins har lett klubben till raka uppflyttningar, från League One till Premier League. Det var aldrig något snack om saken den här säsongen, laget har befunnit sig på de två översta platserna mest hela tiden. Laget är byggt runt samma spelare som förra säsongen spelade i League One. Likheterna med Norwich är många och det är inte omöjligt att vi också kommer få se det nästa säsong i Premier League. Bäste målskytt: Rickie Lambert (31)

Annons

Watford. Det var en jobbig sommar för Watford som både tappade sin manager Malky Mackay till Cardiff och sin främste målskytt Danny Graham till Swansea. Många tippade Watford som nedflyttningskandidater, men under säsongen har nye managern Sean Dyche gjort ett utmärkt jobb och placerat laget på tabellens övre halva. Ett kort tag såg en playoff-plats ut att vara en möjlighet, men lagets problem med målskyttet den här säsongen gjorde att laget fastnade runt mitten av tabellen. Bäste målskytt: Troy Deeney (12)

:::

Kalkon

Leicester. Det var många som trodde, med Sven-Göran Eriksson som manager och många miljoner spenderade på spelarköp, att Leicester var en av de stora favoriterna till uppflyttning. Men spelare som David Nugent, Jermaine Beckford och Paul Konchesky hittade inte varandra på planen och projektet som helhet föll samman. Det har varit en bedrövlig säsong för Leicester, och med det nyss inröstade financial fair play-regelverket så ser det inte så mycket ljusare ut för kommande säsonger. Bäste målskytt: David Nugent (16)

Annons

Nottingham Forest. Katastrof är egentligen det enda ord som kan beskriva Forests säsong. Tillsättningen av Steve McClaren hade kunnat vara ett mästardrag, det visade sig bli det motsatta. En fruktansvärd säsongsinledning fick en del att undra om det vankades League One för Forest, men Steve Cotterill lyckades i alla fall hålla dem kvar i ligan. Kvaliteten på Forests spelartrupp är god men absolut ingen har presterat vad de ska. Det är bara att se framåt. Bäste målskytt: Gareth McCleary (9)

Doncaster. Klubben har ägnat ett flertal säsonger åt att förstärka sin position i The Championship, men allt detta arbete slängdes ut med badvattnet den här säsongen. Att sparka managern Sean O’Driscoll visade sig vara allt annat än en ljus idé, hans ersättare Dean Saunders har definitivt inte förbättrat läget. En bisarr transferpolicy som såg klubben samla på sig mer eller mindre varenda övervärderad spelare över 30 år gjorde föga mer än att splittra laget. Många förändringar att vänta till nästa säsong i League One. Bäste målskytt: Billy Sharp (10)

Annons

:::

Tre av dessa klubbar kommer inte att spela i The Championship nästa säsong, det vill säga Reading, Southampton samt Doncaster. Utöver dessa försvinner alltså också West Ham, Portsmouth och Coventry. Tillkommer gör Charlton, Sheffield Wednesday och Huddersfield från League One samt Wolves, Blackburn och Bolton från Premier League.

Räkna med en härlig upplaga av The Championship också 2012/13.

…………………………………………………

Ett viktigt beslut för engelsk ungdomsutveckling fattades igår när FA beslutade att engelska pojkspelare inte kommer att börja spela elvamannafotboll förrän de är 13 år gamla. Tidigare började de redan vid 11 års ålder. Idén är att låta teknik och spelförståelse få en större roll i spelarnas utveckling.

:::

Eden Hazard till Chelsea alltså vad det verkar. Men ännu, i alla fall inte i skrivande stund, så är ju ingenting bekräftat så klart.

Annons

:::

Är det möjligen idag vi får veta vem som blir Liverpools näste manager? Det sades ju i alla fall förut att Roberto Martinez skulle lämna besked på tisdag, men den som lever får se antar jag.

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-29 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto