Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Styrkor och svagheter med Brendan Rodgers i Liverpool

Peter Hyllman

Det blev i praktiken officiellt, om nu det är ett möjligt uttryck, igår kväll att Liverpools nye manager blir Brendan Rodgers, som ju gjort sådan succé med Swansea, och dessförinnan goda jobb med Watford och Reading.

Därmed står det också klart att Roberto Martinez inte blir Liverpools nye manager. Något som emellertid inte borde ge Wigans Dave Whelan alltför mycket lugn sömn då det fortfarande finns ett antal klubbar i Premier League som söker efter ny manager.

Att Rodgers är aktuell för ett sådant här jobb är så klart inte märkligt i sig, givet den succé han gjort på kort tid. Han är ung, han är brittisk, och det är så klart alltid extra kul när sådana managers får chansen på något utav de riktigt stora jobben.

Allt för ofta har det ju inte varit fallet, utan de större klubbarna har snarare jagat in sig på de större och mer glamourösa och naturligtvis också utländska managernamnen.

Annons

Brendan Rodgers är måhända inte det stora stjärnnamnet till manager som en del av Liverpools supportrar kanske ville se i klubben, men jag tror ändå den allmänna känslan borde vara positiv av just de skäl jag nämnt ovan. Det visar om inte annat att Liverpool fortfarande har en pull i det här avseendet.

Men vilka styrkor och svagheter finns då med Brendan Rodgers som ny manager för Liverpool?

:::

Styrkor

Ung och brittisk. Ungdom lyfts ofta fram som en nackdel, men där finns så klart också fördelar. Rodgers är såväl ung som brittisk, därmed finns det goda förutsättningar att han kan bli en långsiktig lösning för Liverpool. Det bygger så klart på att det går bra, men med valet av Rodgers som manager så har man åtminstone inte institutionaliserat ytterligare kortsiktig förändring.

Erfaren med rollen. Det kommer också vara till Rodgers fördel i Liverpool att han är van vid rollen att arbeta tillsammans med krävande ägare och av dem tillsatta tjänstemän som fotbollsdirektörer. I det avseendet är det snarare en styrka att Rodgers inte är ett väldigt etablerat managernamn, ett sådant hade förmodligen haft svårare att underordna sig klubbens hierarki.

Annons

Tydlig spelidé. Det är noterbart att Swansea den här säsongen var det Premier League-lag efter Man City som hade mest bollinnehav och högst passningsprocent. Brendan Rodgers står för en väldigt tydlig spelidé och det kan vara en klar fördel om man ska ta på sig ett nytt jobb. Möjligheterna blir inte mindre med ett starkare spelarmaterial.

Nytänkande. En av de mer svårdefinierade fördelarna tror jag kommer vara att Brendan Rodgers, tack vare sin ringa ålder och sin tydliga spelidé, kan komma att tillföra både klubben och laget ett visst mått av nytänkande, och detta i en klubb där ett sådant nytänkande har varit en bristvara under en alltför lång tid för att det ska vara hälsosamt.

:::

Svagheter

Fastlåst spelarmaterial. En specifik spelidé bygger ofta på att man har spelare som kan genomföra den. Valet av spelare följer på idén. Rodgers finner i Liverpool en redan bred spelartrupp, i vilken Liverpools ägare redan är kraftigt investerade, utformad utifrån en till stor del annorlunda spelfilosofi. I vilken utsträckning kommer Rodgers kunna anpassa spelartruppen, samt möjligen anpassa sig själv efter spelarmaterialet?

Annons

Drabbad av småklubbsyndromet. Det finns en föreställning att om man tidigare bara varit manager för en mindre klubb så kan man inte vara manager för Liverpool, då Liverpool är en stor klubb. Roy Hodgson var klart och tydligt drabbad av bland annat denna föreställning. Brendan Rodgers är det likaså, och farhågan är så klart att arbetsmiljön snart kommer vara omöjlig för honom om han inte gör omedelbar succé.

:::

Brendan Rodgers jobb är att lyfta Liverpool i tabellen från plats åtta till en av de fyra bästa platserna. Jag är inte säker på vem som med någon form av rimlig garanti skulle ha bättre möjlighet än Rodgers att klara av den uppgiften, och av det enkla skälet ser jag det som en positiv anställning och ett bra val.

Det är också bra för Liverpool att vad som såg ut att kunna bli en rejält långdragen rekryteringsprocess faktiskt blev klar så snabbt. Det gör situationen under sommaren, och förberedelserna inför nästa säsong, betydligt lugnare för klubben.

Annons

…………………………………………………

Bra tycker jag, men Andy Hunter verkar se det lite annorlunda.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2012/may/30/liverpool-brendan-rodgers

:::

Skadeoro på Frank Lampard. I det läget känns det kanske inte alltför betryggande att vända sig till Jordan Henderson. Å andra sidan ersatte ju Roy Hodgson Gareth Barry med Phil Jagielka.

:::

Strålande nyheter att Paul Scholes spelar fotboll ett år till.

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-31 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto