Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Paul Lambert är rätt val i tiden för Aston Villa

Peter Hyllman

Paul Lambert har valt den långa vägen inom fotbollen. Som spelare gick han från den skotska ligan till Bundesliga och Dortmund, innan han till slut hittade sin reella slutstation i Celtic, där han både vann ligatitlar och utsågs till lagkapten under en av klubbens mer framgångsrika perioder. Under tiden i Dortmund hann han också med att vinna Champions League.

Hans tid som manager speglar detsamma. Den första längre tiden tillbringade han i Wycombe i League Two, med vilka han blev första klubb på 30 år från den divisionen som nådde semifinalen i Ligacupen. Via en kortare tid i Colchester landade han till sist i Norwich, med vilka han först vann League One och därefter kom tvåa i The Championship, det vill säga nådde två raka uppflyttningar upp i Premier League.

Utifrån det här kan man utläsa en hel del intressanta personliga egenskaper hos Paul Lambert. Han har för det första ett öppet sinne och ett fritt tänkande, att som brittisk fotbollsspelare börja spela i Tyskland vittnar om det. Men han känns också som en vinnare, en person som presterar. Han tenderar att lyckas med vad han företar sig, något som inte minst en stadigt ökande vinstprocent vittnar om – från 40,74% med Wycombe till 49,30% med Norwich.

Annons

Det känns med andra ord som helt givet att Aston Villa rekryterar en manager på uppgång. Det är i sig en positiv aspekt och som kanske inte minst Aston Villa också behöver. Det är en klubb som under de senaste säsongerna har varit på nedgång, som har andats pessimism och brist på harmoni. Aston Villa är samtidigt en klubb vars kultur känns helt rätt för en manager som Paul Lambert, en traditionellt brittisk spelfilosofi och inte minst en uppsjö av ung brittisk talang i klubben.

:::

Med Paul Lambert får Aston Villa en manager som siktar uppåt och framåt, snarare än på att bevara, och det passar väldigt väl då även Aston Villa är en klubb som återigen siktar uppåt. Endast målskillnad skiljde Norwich från den här säsongens tiondeplats, och med större förutsättningar i Aston Villa så förhoppningarna och kanske förväntningarna från alla håll att Aston Villa återigen ska börja konkurrera om de europeiska cupplatserna.

Annons

Samtidigt är det inte helt rättvist att se på vad Paul Lambert åstadkom i Wycombe, Colchester och Norwich och förvänta sig att han omedelbart ska kunna överföra detta på Aston Villa. Det är en helt annan liga, helt andra förutsättningar och inte minst en helt annan konkurrens han ställs inför i Premier League.

Kort och gott landar vi återigen i slutsatsen att Aston Villa måste ge Paul Lambert tid att ro sitt projekt i land. Det borde ordna sig, Aston Villas ägare Randy Lerner har visat tålamod förr. Men det är samtidigt så att Paul Lambert också måste ge Aston Villa tid. Det är inte en oviktig observation, då tendensen under hans managerkarriär har varit att lämna sin dåvarande klubb när ett bättre och större erbjudande dykt upp.

Där finns alltså en institutionaliserad risk för Aston Villa med att anställa Paul Lambert, i meningen att eventuell framgång också bär med sig fröet till dess egen upplösning.

Annons

:::

Viktigt i nuet är emellertid att Paul Lambert har visat sig kapabel att åstadkomma mycket positivt med begränsade resurser. Det är en förmåga som bör väga tungt i Aston Villa, som redovisade en storförlust för det senaste verksamhetsåret om £53,9m. En synnerligen oroväckande siffra för en klubb vars omsättning inte är i närheten av Englands största klubbar.

Utan tvekan kommer Aston Villas målsättning alltså vara att dra ned på kostnader och strama åt lagets budget. Så även om Lambert helt säkert kommer få en initial transferbudget att arbeta med, så kommer det vara andra kompetenser som kommer vara mer viktiga för Aston Villa och Lambert. Stora krav kommer ställas på scoutning och coachning.

Paul Lambert har god kännedom om Football Leagues spelarmarknad och har på så vis ett försprång i termer av scoutning. Och Aston Villas ungdomsakademi är förmodligen Englands bästa och mest produktiva. Dessa egenskaper kommer bara bli allt mer betydelsefulla i och med att financial fair play börjar träda i kraft, och på så vis så är timingen på Aston Villas anställning av Paul Lambert desto mer lyckad.

Annons

:::

Det finns mycket som redan intresserar med kommande säsongs Premier League, bara sett till managersidan. Både Liverpool och Aston Villa har nya och spännande managers. Chelsea inväntar trots allt också nyheter på den fronten, Ralf Rangnick rapporteras vara klar för West Brom, och det känns som att mer kommer kunna hinna hända på den fronten.

…………………………………………………

Så först kablas nyheten ut att Joey Barton åkt på spö utanför en nattklubb i Liverpool. Nu sägs det att han varit i slagsmål med tre män i 20-årsåldern. Och det är han som blir arresterad. Håhåjaja.

:::

När Norwich dissar bra namn som Malky Mackay och genom sin VD David McNally meddelar att de söker efter en manager med ”top-league”-erfarenhet, då börjar man bli genuint oroad för hur det här till sist kommer sluta för Norwich.

:::

Vänskapsmatchen mellan Ungern och Irland fick pausas på grund av ett våldsamt åskväder ovanför Puskasstadion. Lite fjantigt kanske en del tycker. Ingen rädder för lite åska här! Men nja säger jag, efter att ha sett det här.

Annons

Be Champions!!

Publicerad 2012-06-05 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto