Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tottenhams möjligheter att gå framåt större utan Redknapp

Rapporterna under sena onsdagskvällen gjorde klart och tydligt gällande att Harry Redknapp är på väg att lämna Tottenham. Eller om det nu är Tottenham som lämnar honom, sanningen är väl lite grann både och. Beslutet förväntas meddelas under dagen efter att de båda parterna förhandlat fram ett skäligt avgångspaket.

Kan man säga att nyheten är både överraskande och inte särskilt överraskande på en och samma gång?

Den är på sitt sätt överraskande eftersom det bara är en månad sedan Harry Redknapp för andra gången manövrerade Tottenham till klubbens bästa ligaposition under Premier League-eran, och eftersom Harry Redknapp så sent som för bara några månader sedan var allmänt hyllad som Englands kanske främste manager.

Men att döma av de uttalanden och utspel som Harry Redknapp gjort under månaden efter säsongens avslutning så är det å andra sidan inte alls överraskande att det ser ut att sluta på det här viset.

Kontraktsförhandlingar är inget som ska hanteras via media. När så trots allt sker så är det oftast tecken på att något i relationen är fundamentalt fel. Ändå har Redknapp valt den vägen.

Harry Redknapp, med ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt, ville ha förlängt kontrakt, något som Tottenham och Daniel Levy åtminstone ansåg sig vilja utvärdera. Uttalanden från Redknapp om att ovilja att förlänga kontraktet kunde leda till trassel med spelartruppen var dels märkligt att öppet torgföra, dels något som kunde låta misstänkt likt ett ultimatum.

I varje anställningsrelation måste det finnas en grad utav ömsesidigt förtroende. Detta förtroende verkar inte riktigt finnas mellan Harry Redknapp och Tottenham, företrätt av Daniel Levy.

:::

Om vi ser till prestation på jobbet så är det fullt möjligt att göra ett case både för och emot Harry Redknapp som fortsatt manager för Tottenham.

Caset för är kanske det mest uppenbara.

Han har lyft ett ständigt underpresterande lag till genuina Champions League-kandidater, och också till Champions League vid ett tillfälle. Vid två tillfällen har han slutat bland de fyra bästa. Och med Tottenhams resurser, inte minst begränsade lönebudget, så är det kanske heller inte möjligt att förvänta sig så väldigt mycket mer.

Och, som inte minst Harry Redknapp själv varit noga med att lite tramsigt påpeka, när han tog över klubben så låg klubben på nedflyttningsplats i Premier League med två poäng efter åtta spelade matcher.

Men där finns också ett case emot. Det går nämligen att hävda att han, inte minst den här säsongen men även förra, faktiskt borde ha gjort bättre ifrån sig än vad som faktiskt blev fallet.

Den här säsongen var konkurrenterna om de två återstående Champions League-platserna rejält vingklippta. Och med ett 10-poängsförsprång i februari så borde Tottenham helt enkelt ha klarat av att behålla tredjeplatsen. Istället föll de samman, liknande på samma vis som skedde förra säsongen.

Kritiken mot Harry Redknapp kan inte bara vara att han tappat ett väldigt stort poängförsprång till sargade motståndare, även om det i sig är illa. Kritiken måste också vara att även efter att detta försprång tappats, så hade Tottenham flera upplägg att reparera skadan, tack vare konkurrenternas screw-ups, men misslyckades vid vart och ett av dessa lägen att ta tillfället i akt.

Förmågan att prestera och leverera när det gällde som mest var mot slutet av den här säsongen som bortblåst.

:::

Diskussionen i media angående Harry Redknapps vara eller inte vara i Tottenham under de här dagarna har ju varit närmast lite sorglustig. Engelska fotbollsjournalister kritiseras ju ofta för att ”gilla” Harry Redknapp.

När journalister begrundar klubbarnas beslut i sådana här frågor gör de allt för ofta ett tämligen grundläggande misstag, de fokuserar på hur en manager har presterat snarare än på klubbens förutsättningar att prestera maximalt i framtiden.

Oliver Holt på The Mirror skriver till exempel: ”Very surprised Spurs have allowed situation to develop where Redknapp leaves. Surely very hard to deny he’s done fantastic job at WHL.”

Paul Kelso på The Guardian, Matt Lawton på Daily Mail, Phil McNulty på BBC, Sachin Nakrani på The Guardian med flera – i stort sett samtliga twittrade igår kväll sina åsikter på mer eller mindre exakt samma tema.

Den fråga man bör ställa sig är inte ”vem skulle ha gjort ett bättre jobb?” utan frågan bör istället vara ”vem är bäst lämpad att göra jobbet från denna utgångspunkt?”

:::

Låt oss då fundera lite på den sista frågan – vem är bäst lämpad?

Vi kan inleda med att fundera över Harry Redknapp. Hans relation med klubbledningen är infekterad, vilket aldrig bådar för en bra arbetsmiljö. Han har uppvisat bestämda taktiska brister under säsongen. Han har också öppet uttryckt intresse för annan anställning. Att det inte är idealt att fortsätta med honom som manager är uppenbart.

En annan vinkel är att fundera över vad jobbet som Tottenhams manager kräver inom den överskådliga framtiden. Ambitionen måste fortfarande vara att kvalificera klubben för Champions League, men detta måste klaras av i konkurrens med andra klubbar med överlägsna resurser. Detta fordrar hög kompetens i klubben inte minst i termer av scoutning och coachning. Detta arbete måste ledas av managern.

Inte med bästa vilja i världen kan man säga att det här är en kompetens som direkt särpräglar Harry Redknapp. Snarare tvärtom. Hans insatser på transfermarknaden brukar mer kunna liknas vid hagelbössejakt, spridda skurar som brukar resultera i kvantitet men utan någon större spets. Ofta dyrbart men mer sällan gångbart för klubbarna.

Tottenham har kommit så långt de kan komma med den approach de tillämpat under de senaste tre-fyra säsongerna. Ska de lyckas med nästa steg så måste de bli mer effektiva i sin scoutning och i sina värvningar. Deras policy måste vara mindre inriktad på kvantitet, och mer fokuserad på att verkligen hitta värde på marknaden. Jag har sagt det förr i den här bloggen, Tottenham måste helt enkelt bli lite mer som Arsenal.

En annan klubb de på samma sätt i det avseendet skulle kunna bli lite mer lik som är Everton, som gjort sig kända just för att ”överprestera”, även om det är ett ord jag egentligen hatar, med ytterst begränsade resurser. Händelsevis är också David Moyes den just nu kanske hetaste kandidaten till att ersätta Harry Redknapp i Tottenham.

Det tror jag vore klokt tänkt av Tottenhams klubbledning.

:::

Tottenhams beslut att separera från Harry Redknapp tror jag inte bara är bra, jag anser det vara nödvändigt under rådande omständigheter, och jag tror även att det är rätt tidpunkt att fatta beslutet.

Det är ett beslut som utgår från framtiden, snarare än det som varit.

…………………………………………………

EM-BAROMETERN

Danmark 2-3 Portugal – Ångestladdat

Portugal fick precis den matchöppning de önskade och kanske till och med lite mer därtill. Men det känns helt enkelt inte som om de själva tror på sin egen förmåga, det stod närmast skrivet i stjärnorna att de skulle tappa 0-2, något som blev än mer tydligt när Ronaldo brände jätteläge efter jätteläge. Danmark hade vid 2-2 Portugal på gaffeln, men slog sig till ro, och det tillsammans med kvällens tredje försvarsmissta gav Portugal en ny väg in i matchen. Danmark: 2, slappt försvar. Portugal: 3, sina egna värsta fiender.

Holland 1-2 Tyskland – Kakor från småbarn

Något måste vara genuint fel med Holland, stämningen i spelartruppen eller relationen med förbundskaptenen. Whatever. För så här usla är de inte, de ger över huvud inte intryck av att ens vilja spela fotboll. Ett undermåligt passningsspel, obefintligt positionsspel och ingen som helst rörelse. Tyskland hade lekstuga och behövde bara öka tempot upp till joggning för att med lätthet ta sig förbi två-tre holländare i ett svep. Patetiskt. Detta sagt, Tyskland imponerar. Holland: 1, uselt. Tyskland: 4, stabilt.

…………………………………………………

Drygt tre miljarder pund. Så mycket sålde Premier League sina inhemska TV-rättigheter för alldeles nyligen.

Det är en helt sinnessjuk ökning med cirka 70% från det föregående avtalet, som naturligtvis är ett resultat av flera faktorer, bland annat förändrar reglering.

Det gör Premier League till högre värderat än både OS och fotbolls-VM.

Och eftersom det här är England och inte till exempel La Liga, så innebär det här så klart väldigt glada nyheter för samtliga klubbar i Premier League. Ligan som helhet vinner.

:::

Martin Lipton på The Mirror gör en utmärkt poäng.

När Harry Redknapp var aktuell som förbundskapten, och Tottenham gick trögt i ligan, så var det enligt honom inga problem med osäkerhet kring hans framtid i klubben. Men så fort han ville ha förlängt kontrakt med Tottenham så blev helt plötsligt osäkerheten ett stort problem.

Allt Harry Redknapps guld har på kort tid blivit till sand.

:::

Michael Laudrup ryktas vara på väg till Swansea. Jo, visst är det en rolig sommar när det gäller managerkarusellen i Premier League.

Be Champions!!

Publicerad 2012-06-14 kl 02:34

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons