Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Väldigt spännande med Michael Laudrup i Swansea

Mitt i all EM-dramatik så har Swansea nyligen annonserat vad som är en av de mest spännande managertillsättningarna på väldigt länge – nämligen den danske legendaren Michael Laudrup.

Detta som ersättare för den till Liverpool flyktade Brendan Rodgers.

Michael Laudrup gör alltså något utav en ”comeback” i manageryrket, efter att ha varit borta runt ett år, och befinner sig alltså hastigt och lustigt i England efter att ha ryktats som aktuell för flera engelska klubbar vid ett antal tillfällen.

För Michael Laudrup är det så klart prestigefullt att få ta ansvar för en Premier League-klubb, men helt visst är det också värdefullt för Premier League, och inte minst Swansea, att attrahera ett världsnamn som Laudrup.

ANNONS

Danmarkbloggaren Sören Simonsen här på Fotbollskanalen skriver också läsvärt om Laudrup till Swansea. Precis som jag är inne på, om än med andra ord, så tycker han att det är ”kul” med Laudrup i Swansea, och i Premier League.

Han har också bra koll på vad jag gör allra bäst och överlämnar därför det här med ”långrandiga analyser av vad Michael Laudrup kan betyda för Swansea” till mig.

Jag ska göra mitt allra bästa för att motsvara förväntningarna.

:::

Det vore ju frestande att misstänka att Swansea har valt en kanske alltför traditionell väg i Premier League – nämligen att tillsätta framför allt ett stort namn som manager.

Men det som faktiskt gör anställningen av Michael Laudrup som manager så särskilt spännande är att de faktiskt därmed är helt och hållet konsekventa med sin egen fotbollsfilosofi.

Jan Mölby, även han en gammal dansk fotbollslegendar med förflutet som spelare i Liverpool och som manager i just Swansea, sade innan det blev klart följande om ett potentiellt samarbete mellan Laudrup och Swansea:

ANNONS

”He was strongly influenced by Johan Cruyff when he was at Barcelona in the late 1980s, early 90s. That’s how he wants to play his football, that’s how Swansea played last year under Brendan Rodgers, so if it happens I think it’s a marriage made in heaven.”

Michael Laudrup följer alltså på en femårig klubbtradition med en passningsbaserad fotbollsfilosofi som först etablerades av Roberto Martinez, och som följdes upp av först Paulo Sousa och därefter Brendan Rodgers.

Det är en tradition som resulterade i uppflyttning till Premier League i maj 2011, och som fick Swansea att landa på en komfortabel mittenplacering i tabellen under klubbens första säsong i Premier League som nykomling.

Det som borde vara särskilt tilltalande för Michael Laudrup, efter dennes stökiga tider i Ryssland och Spanien, är att han nu till sist får möjlighet att utföra ett jobb utifrån en stark plattform i en stabilt skött klubb.

Det finns heller inget större klubbsammanhang än Premier League, så även i det avseendet har Laudrup alla förutsättningar på sin sida.

ANNONS

:::

Swansea anställer inte bara en ung manager, de anställer också en av Europas mest lovande managers.

Michael Laudrups tränarkarriär inleddes som assisterande förbundskapten till Morten Olsen i Danmark. Därefter tillbringade han fyra väldigt framgångsrika säsonger med Bröndby, innan han lämnade för Spanien och Getafe med vilka han nådde framgångar i såväl spanska cupen som i UEFA-cupen.

Framför allt har Michael Laudrup visat upp en förmåga som är mycket värd för just Swansea, nämligen att kunna prestera väldigt bra på en begränsad budget och med så kallade mindre klubbar.

Det finns emellertid en aspekt med Michael Laudrup som oroar.

Han har, med undantag av tiden i Bröndby, haft en tendens att bli väldigt kortvarig i de klubbar han varit manager för. Vissa rapporter från tidigare förhandlingar vittnar också om en relativt hög grad av personlig ambition.

Känslan är med andra ord att Michael Laudrup kan vara en orolig eller i alla fall väldigt rörlig själ. Och att det finns en risk att Swansea kommer att få upprepa den här sommarens procedur tidigare än vad som vore optimalt.

ANNONS

:::

Men hur det nu än är med det så är det ett högst eventuellt problem för framtiden.

I nuläget får vi nöja oss med att konstatera att Swansea har gjort en väldigt spännande managertillsättning, och att vad Michael Laudrup kan åstadkomma med Swansea under kommande säsong blir bland det mest intressanta att följa i Premier League.

Och glädja oss över att Premier League precis berikats med ännu en stor fotbollspersonlighet.

…………………………………………………

Något av en supersensation igår kväll när Ryssland alltså blev utslaget ur EM redan i gruppspelet. Det var det inte många som trodde, minst sagt.

Vi anade det redan mot Polen, och det blev ännu tydligare mot Grekland, de fick det svårare mot ett mer organiserat försvar.

Glada för resultatet blev nog emellertid lagen i Grupp B, som nu i kvartsfinalen slipper såväl Ryssland som värdlandet Polen.

:::

Gazzettan rapporterade under lördagskvällen att Andre Villas-Boas hade skrivit på ett treårskontrakt med Tottenham. Men i skrivande stund så är det så klart långt ifrån bekräftat, ännu har ingen trovärdig källa återrapporterat detta.

ANNONS

Och David Moyes gjorde sitt allra bästa i BBC:s studio under lördagens EM-matcher att signalera sitt intresse för jobbet, utan att för den sakens skull göra sig omöjlig med sin nuvarande arbetsgivare.

:::

Lagom obegåvat av en högre FA-tjänsteman att efter Englands seger mot Sverige gå ut och säga att Roy Hodgson har Midas-touch. Begåvningsreserven slår till igen.

Be Champions!!

Publicerad 2012-06-17 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto