Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Premier League 2012/13 (1): Everton FC

Peter Hyllman

Manager: David Moyes
Hemmaplan: Goodison Park (40,157)
Snittplacering: 6,4 (7 – 7 – 8 – 5 – 5)

:::

Strategi

Evertons läge är som alltid lite utsatt. Ekonomiskt är klubben tvingad att vända på mynten, och möjligheterna till investering och utveckling är därför klart begränsade. Organisatoriskt är klubben stabil på den sportsliga sidan, men klart outvecklad på den kommersiella. Evertons strategi måste alltså fortsätta vara att med små medel få fram mesta möjliga värde ur sin strålande scoutning och en av Englands allra bästa och mest produktiva ungdomsakademier.

Taktik

David Moyes har konstruerat Evertons stabila lagbygge på ett av ligans mest solida försvar. Defensivt håller Everton högsta ligaklass, väl i paritet med övriga topplag. En trygg backlinje kompletteras utmärkt av ett defensivt balanserat mittfält. Evertons generella taktiska problem genom åren har varit att också producera offensivt i tillräcklig utsträckning. Nikica Jelavic har åtgärdat anfallssidan av detta problem, men på centralt mittfält finns nu ett vacuum sedan Mikel Arteta lämnat klubben.

Annons

:::

Transfers

Everton har inte genomfört några spelarköp ännu, och klubbens begränsade resurser gör att inte många heller är att förvänta. Det tydligaste ryktet just nu är att klubben jagar anfallaren Steven Naismith, som under sommaren lämnat Rangers som fri agent. Vad som bör ligga högst upp på David Moyes önskelista är annars en central offensiv mittfältare, som klarar av att länka ihop mittfält och anfall.

En utmaning i övrigt för Everton blir annars att behålla sina nuvarande spelare. Leighton Baines har ryktats till Man Utd, och Marouane Fellaini har nämnts i samma meningar som Chelsea. Två väldigt betydelsefulla spelare för Evertons ambitioner.

Nyckelfråga

Klarar Everton av att behålla sina nyckelspelare, eller tvingar konkurrenternas intresse och den egna ekonomiska situationen dem att casha in på dessa spelare?

Annons

Nyckelspelare

Marouane Fellaini. Ytterst viktig spelare för Everton att behålla. Kraftfull central mittfältare som håller ihop lagets defensiv och offensiv. Bra positionsspel och bra passningsspel, men i nuläget kanske alltför ensam på Evertons centrala mittfält.

:::

Everton som seriefigur: Bobby Ewing

Lillebror i staden, till vad som känns som en elakare och mer hänsynslös storebror. Ser ut att förlora kriget, men lyckas ändå vinna några slag här och där. Alla gillar på något vis Everton, men det ger ju också en känsla av lite prydlig rättrådighet.

:::

Rimlig målsättning 2012/13

Övre halvan. Everton har prenumererat på dylika positioner under senare år men samtidigt har också ligans konkurrens ökat dramatiskt. Förr fanns en outtalad ambition om Champions League, något sådant är dock inte längre en möjlighet. Europa League kan vara möjligt, men även här är cupspelet troligtvis klubbens bästa chans.

Annons

Mitt tidiga tips: 8

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-02 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto