Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Premier League 2012/13 (2): West Bromwich Albion

Peter Hyllman

Manager: Steve Clarke
Hemmaplan: The Hawthorns (26,272)
Snittplacering: 16,8 (10 – 11 – C2 – 20 – C1)

:::

Strategi

Det är slående hur lika West Broms förutsättningar är deras främsta rivals Wolves, men också hur olika dessa båda klubbars utvecklingar har varit under de senaste åren. Resurserna är begränsade naturligtvis, men West Brom har med kloka värvningar och en konservativ men konsekvent spelidé etablerat sig som ett stabilt Premier League-lag.

Taktik

Grunden sattes redan med Roberto Di Matteo, men förädlades under de säsonger som Roy Hodgson var ansvarig för laget. Laget bygger först och främst på defensiv organisation, varifrån West Brom satsar på ett tämligen traditionellt brittiskt omställningsspel. Räkna med en liknande spelidé under Steve Clarke, vars främsta kompetens är just organiseringen av det defensiva positionsspelet.

Annons

:::

Transfers

Alldeles nyligen blev det klart att West Brom permanentar Ben Fosters övergång till klubben, varmed målvaktsfrågan är säkrad. Annars handlar mycket av sommaren för Steve Clarke om att lyckas behålla den framgångsrika anfallsduon Peter Odemwingie och Shane Long. Utöver detta borde en rimlig ambition vara att öka bredden i försvarslinjen såväl som på det centrala mittfältet.

Nyckelfråga

Hur klarar Steve Clarke av övergången från att vara assisterande manager till att vara den som sitter i fotbollens hetaste stol?

Nyckelspelare

Jonas Olsson. Svensken har växt ut till en oerhört viktig kugge i West Broms försvarsspel och har en ledarposition i laget. Är inne på kontraktets sista år och West Brom kommer göra allt de kan för att förlänga med Olsson.

:::

West Brom som seriefigur: Andy Sipowicz

Annons

Den bittre och något cyniske detektiven från NYPD Blue personifierar West Brom rätt bra. Svårsmält men svår att inte sympatisera med, trots ett flertal rätt osympatiska drag. Dalar upp och ner i humöret, något som till stor del hänger ihop med osäkerheten kring sin egen allmänna status.

:::

Rimlig målsättning 2012/13

Säker mark. Utifrån de två senaste säsongernas ligaplaceringar i mitten av tabellen borde Steve Clarke kunna bygga vidare. Om West Brom dras in i den här säsongens nedflyttningsstrid är det ett steg tillbaka i utvecklingen, men mer än att undvika detta är heller inte riktigt rimligt att förvänta sig.

Mitt tidiga tips: 13

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-02 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto