Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Andre Villas-Boas omöjliga uppgift

Peter Hyllman

För drygt en vecka sedan bekräftades det att Tottenham anställde Andre Villas-Boas som ny manager och ersättare för den sparkade Harry Redknapp. En anställning som definitivt signalerar att Tottenham menar allvar med sin satsning uppåt i tabellen.

Man måste ändå säga att det finns vissa särskilda omständigheter med Villas-Boas anställning. Det faktum att han bara förra säsongen såväl anställdes som sparkades för en av Tottenhams främsta rivaler är bara en av dessa omständigheter.

Helt lätt blir det heller inte att efterträda Harry Redknapp, som inte heller har gjort jobbet något lättare genom att mer än bara antyda att Villas-Boas behöver vinna ligan med Tottenham. Något Redknapp själv naturligtvis aldrig var i närheten av, men vill få det att framstå som att han tog Tottenham så långt.

Ingen betvivlar att Andre Villas-Boas är en synnerligen kompetent manager. Mycket gick fel med Chelsea, som inte bara var upp till honom, men det finns inget som säger att det måste gå fel på samma sätt med Tottenham.

Annons

Ändå finns det en hel del som talar för att Andre Villas-Boas tar på sig en i grund och botten omöjlig uppgift med Tottenham.

:::

För det första måste Villas-Boas hantera uppblåsta förväntningar på Tottenham. Någon titelutmaning erbjöd inte Redknapp, men han etablerade i alla fall Tottenham som en Champions League-kandidat. Villas-Boas måste föra det arbetet vidare och ta Tottenham till Champions League. Men där finns två frågetecken. Dels om Tottenham egentligen är så bra längre, med spelare som lämnar laget. Och dels att antalet konkurrenter om Champions League-platserna blir allt fler och allt starkare. Men kan Tottenhams klubbledning och supportrar smälta att laget möjligen slutar femma eller sexa under de närmaste säsongerna?

För det andra måste Villas-Boas lyckas med uppgiften att bevara och förstärka spelartruppens kvalitet, inte minst på anfallssidan, med knappare resurser än sina konkurrenter. Villas-Boas framgångar som klubbmanager har kommit när hans klubb varit dominerande i sin liga, Tottenham är som bäst en outsider strax nedanför de dominerande klubbarna. Det är naturligtvis en oerhört svår uppgift och graden av framgång för Villas-Boas kan till sist bero på huruvida han klarar av att bli bedömd på en annan skala än den allra högsta.

Annons

För det tredje så arbetar Villas-Boas med en tämligen specifik spelidé som är helt olik den som tidigare präglat Tottenham, och det är svårt att se att Tottenhams nuvarande spelartrupp besitter alla de kvaliteter som Villas-Boas spelidé förutsätter. Han befann sig i en liknande situation i Chelsea, där han alltför snabbt försökte påtvinga en spelartrupp hans idéer, vilket ledde till oro och till sist revolt. Det är oklart om Villas-Boas har lärt sig läxan och kommer visa sig mer anpassningsbar den här gången.

:::

Det råder ingen tvekan om att Andre Villas-Boas har den tekniska och taktiska kompetensen för att vara en väldigt framgångsrik manager. Men de riktigt stora lagen kännetecknas också av en manager som inte bara besitter den rent tekniska kompetensen, utan som också har en förmåga att skapa nära och positiva relationer med sina spelare. Det här var inte minst något som Harry Redknapp var duktig på.

Annons

Om Andre Villas-Boas ska lyckas i Tottenham så förutsätter det att han inte har den kyliga och distanserade hållning till spelarna som han hade i Chelsea, utan att han hittar tillbaka till den varma relation han istället hade med sina spelare i Porto. För med Porto gjorde han storverk, även på den europeiska arenan. Och på den arenan är Porto ungefär lika stora som Tottenham är i England och i Europa.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-12 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto