Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Torsk på Fleetwood

Peter Hyllman

Torsk på Tallinn? Nej inte riktigt, men väl torsk på Fleetwood Town.

Det finns många saker som är värt att lyfta på ögonbrynen åt när det kommer till Fleetwood. Dels har de en hemmaarena som heter Highbury, bara en sådan sak. Dels så kallas de i folkmun för torskarmén, det vill säga, The Cod Army.
Men inte minst, i och med en överlägsen seger i The Conference National förra säsongen så spelar de nu för första gången i klubbens historia i The Football League och League Two.

Det är en fantastisk resa som sett Fleetwood avancera hela fem divisioner på endast åtta säsonger. Detta är smått otroligt för en klubb som tvingats slå igen  verksamheten två gånger under sin historia, senast så sent som 1996.

Annons

:::

Av dessa åtta framgångsrika säsonger så var förra säsongen, 2011/12, utan tvekan klubbens mest lyckade någonsin. I FA-cupen gick de för första gången någonsin ända fram till tredje omgången, där förvisso Blackpool och Ian Holloway till sist blev alltför svåra.

I ligan svarade man bland annat för en svit om 29 raka obesegrade matcher, och man slutade säsongen som etta i The Conference med hela 103 poäng insamlade på 46 matcher.

Fleetwoods framgångar är en kombination dels utav ordförande Andy Pilleys outtröttliga arbete med att förbättra klubbens ekonomiska förutsättningar, och manager Mickey Mellons beundransvärda jobb med ett lag som 2008 låg sist i The Conference North. Sedan dess har Mellon uppnått tre uppflyttningar med Fleetwood.

Andy Pilley tog över som ordförande för Fleetwood Town 2003. Han är inte bara ordförande utan också klubbens främste sponsor, och genom sitt företag har han bidragit med finansiering till klubben. Bland annat en expansion av arenan värd runt £4,5m.

Annons

:::

Skillnaden mellan The Conference och League Two är försumbar och Fleetwood har en stark spelartrupp med vilken de har goda förutsättningar att hålla sig kvar.

Det har däremot inte förhindrat Mellon från att förstärka spelartruppen med två värvningar av hög kaliber: Damien Johnson, tidigare nordirländsk landslagsman, förstärker mittfältet och den rutinerade anfallare Jon Parkin har köpts för att tillföra kraft till lagets anfall.

Men laget har också tappat spelare, inte minst då på målgörarfronten. Magno Vieira gjorde 31 mål på 64 matcher för Fleetwood men har gått till Forest Green Rovers. Än tyngre är förlusten av Jamie Vardy till Leicester, vilket betyder att 34 mål i samtliga tävlingar förra säsongen måste ersättas.

Men ersättningen Fleetwood för honom är inte fy skam. Och med £1,7 färska miljoner på banken så har Fleetwood naturligtvis goda möjligheter att fortsätta bygga vidare inför framtiden.

Annons

En framtid som ser ljus ut för Fleetwood Town. Så mycket torsk tror jag inte det behöver bli i League Two.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto