Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

En visualisering av Premier Leagues spelschema 2012/13

Peter Hyllman

I samband med att Premier Leagues spelschema för den kommande säsongen släpptes för någon månad sedan så diskuterades ju hit och dit vilka lag som hade lätta och svåra inledningar respektive avslutningar.

Den utmärkta statistikbloggen Experimental 3-6-1 har gjort så kallade värmekartor för de tre divisionerna under Premier League, det vill säga för The Football League, som visar på just detta. Jag beslutade mig helt sonika för att replikera denna metod på Premier League.

Tanken är alltså att kunna illustrera säsongen som helhet, under vilka perioder olika lag har relativt lätta respektive relativt svåra matcher, när de kommer få det relativt svårt att plocka poäng och när de kommer ha hyfsat god chans att plocka poäng.

Jag använder mig i grund och botten av samma metod som Experimental 3-6-1, vilket innebär att:

Annons

1) Först kvantifiera varje klubbs relativa styrka. Här har jag använt mig av Stattos index som är en sammanvägning av varje klubbs prestation de senaste säsongerna, men mest vikt på den senaste.

2) Väga in hur bra varje lag är på hemmaplan respektive bortaplan. Vilket jag gör genom att använda mig av den andel poäng som respektive lag tog hemma och borta förra säsongen, och därefter multiplicera detta med 1).

3) Ta hänsyn till andra faktorer. Här räknar jag in tre stycken. Jag adderar en faktor om 1,1 i svårighet om det är en match mellan topplagen, det är ett derby, samt om det är en bortamatch direkt efter Champions League.

I diagrammet nedan illustreras väldigt svåra matcher med helröd markering, gul markering betyder en match av genomsnittlig svårhet, och mörkblå markering betyder en match med mycket god vinstchans. Precis som vilken termometer som helst med andra ord.

Annons

Fördelen med att använda Stattos index är att det är ett mått som ligger utanför mitt eget direkta godtycke. Samtidigt finns där några nackdelar med just det måttet. Den tydliga betoningen på förra säsongen gör att framför allt Chelsea, Liverpool och Aston Villa troligtvis underskattas en aning. På motsvarande sätt kan jag tycka att några av nykomlingarna överskattas i viss utsträckning. Men, i slutänden tycker jag inte det blev så värst tokigt ändå.

:::

:::

Det lär väl ta ett tag för ögonen och hjärnan att registrera vad det egentligen är man ser i den där färgbomben, som naturligtvis blir större om man klickar på den, men här är hur som helst några allmänna observationer:

• Det är en förhållandevis lugn början på säsongen för såväl Chelsea som Man City. De första fem matcherna är klart överkomliga för Chelsea, samtidigt som Man City inte har någon anledning att börja svettas för mycket under de första tio matcherna. En bra början på säsongen kan bära långt.

Annons

• Stackars Southampton däremot får en väldigt otäck säsongsinledning, men om de väl lyckas ta sig förbi september så kommer de in i en något lugnare period.

• Wigan har ju en lång tradition av att rycka upp sig framåt vårkanten, och matchprogrammet ser minst sagt inbjudande ut för en repris i det avseendet. Från slutet av mars är det bara en match som på pappret ser väldigt svår ut.

• Arsenal får det svettigt värre över jul och nyår, samtidigt som både Liverpool och Tottenham har betydligt lugnare spelscheman i denna hektiska del av säsongen.

• Upp till bevis direkt för Michael Laudrup. Det är under hösten Swansea har som bäst chans att bygga upp sin poängbank, de vill nog inte befinna sig indragna i en nedflyttningsstrid framåt slutkanten med tre raka stentuffa matcher i april och maj.

• Om Everton inte får en poängmässigt bra höstsäsong den här säsongen, då får de det aldrig.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-23 03:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto