Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

En värvning som säger mer än tusen ord

Blandade känslor. Som att se min värste fiende köra utför ett stup, i min splitternya Maserati. Uttrycket är måhända norpat direkt från Wall Street, men speglar lite hur jag personligen ser på Man Utds värvning av Robin van Persie, som alltså offentliggjordes igår.

ANNONS

Å ena sidan är jag benägen att lita på Fergusons omdöme, men å andra sidan så är det något med värvningen som känns lite skumt och kanske överflödigt. Som strösocker på müslin, ungefär. Det blir lite sötare, men måltiden blev plötsligt både mer onyttig och mindre naturligt fruktig.

Det gör så klart inte ont att klubben värvar en av världens två-tre bästa anfallare från förra säsongen. Kvalitet har ju van Persie i överflöd, en tekniskt gudabenådad avslutare, och han kommer ju helt klart kunna komplementera Wayne Rooney på ett bra sätt. Lite mer cyniskt kan man också tillägga att han faktiskt gör Rooney petbar. I det avseendet är konkurrens så klart bra.

Alltför hård konkurrens kan dock också bromsa utveckling. Dimitar Berbatov har naturligtvis gjort sin sista vettiga insats i klubben. Situationen blev helt plötsligt jobbigare för både Danny Welbeck och Javier Hernandez, kanske främst för den sistnämnde. Men det kanske kan vara till det bättre. Värst är det emellertid för unga, lovande talanger strax nedanför a-truppen. Främst tänker jag då kanske på Will Keane.

ANNONS

Å andra sidan, är en spelare tillräckligt bra så får han spela ändå. Men det förutsätter trots allt också att spelaren faktiskt får vettiga chanser i a-lagströjan.

:::

Värvningens mest intressanta aspekt är kanske vad den säger både om de interna förhållandena i de båda klubbarna, och kanske också vad det därmed säger om det externa förhållandet mellan de båda klubbarna.

Internt kan man se en rätt tydlig kontrast. I Man Utd är det huvudsakligen ägarna och styrelsen som böjer sig för Alex Ferguson. Värvningen av van Persie bryter mot Glazers policy att inte värva spelare över 26 år för dyra pengar. Det är inte Glazers som drivit igenom den här värvningen, det är Ferguson. I Arsenal tvingas Wenger ständigt och jämt foga sig efter styrelsens vilja när det kommer till försäljning av spelare.

Sett mer ekonomiskt går det också att uttrycka skillnaden annorlunda. Arsenals styrelse är först och främst fokuserad på att maximera lönsamhet, Man Utds styrelse är istället fokuserade på värdetillväxt. För Man Utds affärsmodell är hög prestation på fotbollsplanen centralt, men inte för Arsenals affärsmodell utöver att kvalificera sig för Champions League. Detta säger oss något om de båda klubbarnas relativa ambitioner.

ANNONS

Externt kan man alltså säga att värvningen illustrerar konkurrensläget mellan klubbarna, och kanske var de rankas in the great scheme of things. Åtminstone utifrån ett mer symboliskt perspektiv. När det sedan kommer till match och ren tabellmatematik, så kan ju verkligheten ibland se något annorlunda ut. Men sällan mycket.

:::

Det är ett perspektiv som leder in i en annan aktuell Man Utd-fråga. Nämligen om den här värvningen, för tämligen dyra pengar, av en anfallare i högsta etablerad världsklass, på något sätt skulle kunna täppa till käften på alla de MUST-affilierade numpties som menar att Glazers ägande omöjliggör just sådana värvningar.

Jag skulle inte tro det, de har en rätt god tendens att bortse från de ganska omfattande delar av verkligheten som inte stämmer överens med deras egen världsbild, och de hittar snart något nytt att klaga på. Allt för att stärka sina egna ställningar.

ANNONS

Det är så klart värt att fundera på om det fanns någon sådan politisk aspekt bakom Alex Fergusons beslut att värva Robin van Persie. Klart och tydligt är i alla fall att Andy Green nog sällan har varit så tyst på twitter som han var igår kväll.

:::

Vad betyder då förlusten av Robin van Persie för Arsenal? Något berörde jag ju den frågan i bloggen som följde på van Persies offentliga uttalande för någon månad sedan att han inte ville förlänga sitt kontrakt med klubben.

Blir Arsenal sämre?

Det är naturligtvis en försämring i spetskvalitet. Van Persie är en anfallare i världsklass, och någon annan sådan anfallare har inte Arsenal tillgång till. Så i det avseendet blir Arsenal sämre. Hur stor effekt detta har är dock något mer oklart. Det kommer bero på vilka taktiska omdispositioner Arsenal gör rent kollektivt, om de taktiskt klarar av att kompensera för förlusten av van Persie, vilket inte är omöjligt.

ANNONS

Kommer Arsenal värva någon ersättare?

Som jag sa redan för en månad sedan, och som Arsene Wenger faktiskt också uttryckte det igår kväll, Arsenal har redan värvat ersättarna för Robin van Persie i form utav Lukas Podolski och Olivier Giroud. Några fler värvningar än så kan Arsenalsupportrarna med all sannolikhet glömma.

Försvann titelchansen med van Persie?

Nej. Arsenals titelchans berodde inte i första hand på Robin van Persie eller ens lagets anfall som helhet. Arsenals anfall har alltid varit tillräckligt bra för att vinna Premier League, men så har ändå inte blivit fallet. Skälet till det är att det är defensiven som varit Arsenals akilleshäl, och det sätt på vilka Arsenals offensiv har lett till defensiva handikapp.

:::

Nu ska man ju förstås komma ihåg att värvningen ännu inte är riktigt klar. De personliga villkoren har ännu inte kommits överens om, även om det så klart är ytterst osannolikt att affären faller på det. Men, det ger ju onekligen en annan klubb möjligheten att svepa in i sista sekunden och kapa värvningen mitt framför snoken på Ferguson.

ANNONS

…………………………………………………

Värvningar

Ivan Ramis – Wigan, £5m. Roberto Martinez har varit på en rejäl shoppingrunda i Spanien den här sommaren. Hem kom han också med en spans försvarare med mycket erfarenhet från Mallorca. En spelare som kan bli mycket värdefull för Wigan. Väl godkänd (+++)

Michael Kightly – Stoke, £3m. Stoke gör en riktig kvalitetsvärvning när de för en tämligen rimlig summa pengar plockar över Wolves förmodligen bäste och mest kreative yttermittfältare. Helt rätt lagdel att förstärka för Stoke. Med beröm godkänd (++++)

Jamie Ness – Stoke, okänt. En mittfältare först och främst värvad för framtiden, han är 21 år gammal, men också för en ökad bredd och konkurrens i Stokes spelartrupp. Känns som något utav en chansning att satsa på en spelare som aldrig riktigt hann etablera sig i Rangers. Godkänd (++)

ANNONS

Geoff Cameron – Stoke, okänt. En värvning som kan ses som en produkt av Stokes något udda USA-connection. Cameron kan spela som både försvarare och mittfältare, och är att betrakta som både mångsidig och begåvad med bollen. Väl godkänd (+++)

Ryo Miyaichi – Wigan, lån. Klokt agerat på lånemarknaden av Wigan som med snabbe och tekniske Miyaichi har hittat en potentiell ersättare till flyktade Rodallega. Det löser inga problem på längre sikt, men det är kortsiktigt en bra lösning, och en motiverad spelare. Med beröm godkänd (++++)

…………………………………………………

Under gårdagen lottades den andra omgången av Ligacupen. Några av godbitarna blev West Ham vs Crewe, Sheffield Wednesday vs Fulham, Stevenage vs Southampton, Stoke vs Swindon och MK Dons vs Blackburn. Jag kan se Paolo Di Canio framför mig, viftandes och fäktandes med armarna, i apoplektiskt tillstånd över Stokes brutala metoder.

ANNONS

:::

Ännu en gång ynglar Englandsbloggen av sig. Det är nu Erik Jonsson, i kommentarsfältet bättre känd som Erkie Jerkie, som fått en alldeles egen blogg på FM Sweden.

https://www.fmsweden.se/blog/12-engelsk-fotboll/

Väl värd att lägga till i favoritlistan. Och lite kan jag ju ändå tycka att det är ett tecken på kvalitet så gott som något för såväl den här bloggen samt då inte minst för dess kommentarsfält när bra saker förökar sig.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto