Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Fredagsdebatt: När ska transferfönstret stänga?

Det är en minst sagt märklig situation. Den engelska ligasäsongen har börjat och är i full sving, samtidigt vet vi ännu inte riktigt hur lagen rent spelarmässigt faktiskt kommer att se ut under resten av säsongen. Klubbarna är fortfarande ytterst aktiva på transfermarknaden, det pratas, det viskas, det ryktas och det förhandlas.

Skälet är så klart transferfönstret. Reglerna säger att det fönstret stänger den 31 augusti, varmed Premier League allmänt sett redan har hunnit avverka två eller tre omgångar, för att återigen öppna en månad direkt efter nyår. Det är inte ett okontroversiellt upplägg, men det är samtidigt ett upplägg som har såväl företrädare som motståndare.

Flertalet utdragna transfersagor äger rum under det här fönstret och blir till en distraktion från fotbollen. Ligasäsongen har alltså hunnit börja och Andre Villas-Boas håller till synes fortfarande på att storstäda i Tottenham. Arsenal och Liverpool ser ut att befinna sig i en dragkamp om Nuri Sahin, samtidigt som Liverpool verkar jaga Clint Dempsey samt dumpa Andy Carroll. Man City har ett antal värvningar kvar att göra, om Roberto Mancini själv får välja.

Att transferfönstret överlappar med säsongen diskuterades på den senaste sammankomsten av Premier Leagues managers tidigare i augusti. Där framförde bland andra Villas-Boas uppfattningen att transfermarknaden borde stängas i början av ligasäsongens första dag. Sammanfattat kan man säga att det finns tre huvudsakliga alternativ med transferfönstret:

1)    Att behålla det som det är,
2)    Att tidigarelägga dess stängande till premiärdagen, samt
3)    Att avskaffa fönstret och tillåta värvningar hela tiden.

:::

Tidigarelägga

Det stora argumentet för en sådan här omdaning är att det skyndar på marknaden och låser klubbarnas förutsättningar innan dess att säsongen faktiskt drar igång. Med ett transferfönster som stänger innan säsongen inleds så behöver inte mer än 5% av ligasäsongen utspelas i varierande grader utav turbulens.

Jag tycker också det finns en god poäng  att hålla isär spelarhandeln med själva fotbollen. Det finns ett värde i att säga att under den här perioden kan vi handla, men under den här perioden så spelar vi fotboll. Under själva ligasäsongen är det fotbollen som ska stå i fokus.

Som det är nu så är känslan att säsongen på sätt och vis har börjat fast ändå inte riktigt. Ett trivialt men ändå tydligt exempel på det är att det alltså finns fotbollsskribenter som, med rätt goda skäl, vill vänta med att analysera ligan och dess förväntade utgång till ett par veckor efter att den börjat.

:::

Avskaffa

Riskerar inte ett avskaffande av transferfönstret leda till ständiga rykten om spelarvärvningar och oroliga spelare? Jo, så kan mycket väl vara fallet men jag är inte säker på att det egentligen är en skillnad från hur det är nu. En gång i tiden tänkte jag naivt att när transferfönstret stänger så slipper man i alla fall dessa dumma rykten under några månader. För att bara någon ynka dag senare få börja läsa rykten om vad som kommer att hända i januari.

En stor fördel med att avskaffa transferfönstret är att det kan bidra till att normalisera spelarpriserna. Om transferfönstret är ett agentpåfund vet jag inte, men det är i alla fall deras bästa vän. Upprätta en konstgjord deadline, ett bättre sätt att tvinga upp priser finns förmodligen inte. Utan ett transferfönster så minskar tidspressen på klubbarna och de kan därmed agera mer förnuftigt på marknaden.

En fördel är också att ett avskaffande av transferfönstret underlättar och uppmuntrar långsiktigt tänkande och agerande. Att omöjliggöra handling på marknaden under stora delar av året utgör ett incitament för klubbarna att ”ta det säkra före det osäkra”, att köpa spelare de kanske egentligen inte behöver för säkerhets skull, då det ju kan inträffa skador eller andra helt oförutsedda incidenter. Möjliggör man för klubbar att korrigera sådant kontinuerligt så sker köp i större utsträckning efter faktiskt behov, vilket är bättre för både klubbar och spelare.

Ett transferfönster tvingar också fram en del andra irrationella mönster som ett avskaffande kan göra slut på. Bland annat det här kravet på klubbar att visa att de satsar, att agera handlingskraftigt på marknaden, tror jag accentueras av att klubbarna bara kan köpa under en viss begränsad tid. Klubbar ska köpa spelare för att de behöver dem, eller för att de genuint tror att de gör laget bättre, inte för att övertyga andra om att de kan köpa dem.

:::

Jag lutar alltmer åt att transferfönstret bör avskaffas helt och hållet. Vad anser ni själva?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-24 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons