POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Är Michael Laudrup starten på en ny era för Swansea?

När det kända fotbollsmagasinet Four Four Two nyligen gick igenom den kommande säsongen av Premier League så var prognosen när de kom till Swansea att laget skulle hamna på 20:e plats, sist och nedflyttade med andra ord. Motiveringen i korta ordalag var att Swansea tappat en fotbollsfilosofi samt att Michael Laudrup var oprövad som manager i Premier League.

Brendan Rodgers avsked från Swansea hade så klart kunnat vara ett hårt slag för Swansea. Men effekten mildrades betänkligt bara ett kort tag senare med nyheten att Swansea anställt Michael Laudrup som ersättare. Många större namn inom fotbollen är svårt att tänka sig, och det om något vittnar om de framsteg som Swansea gjort.

En av de faktorer som fick Swansea intresserade av Laudrup, och som gjorde Swansea intressant för Laudrup, var att klubbens fotbollsfilosofi i så hög utsträckning påminde om Laudrups egna idéer. Det är också detta förhållande som gör Four Four Two:s motivering om en förlorad filosofi lite svårt att ta till sig.

Poängen är inte att Michael Laudrup nödvändigtvis tänker fotboll på samma sätt som Swansea spelade förut. Det betyder emellertid inte att filosofin med nödvändighet går förlorad, däremot finns det en möjlighet att den förnyas, utvecklas och förbättras.

:::

De första indikationerna från Michael Laudrups tid i Swansea ger inga större skäl till oro för Swanseas supportrar. Snarare tvärtom. Swansea har visat upp en god rörlighet i laget. Den allmänna beskrivningen av Laudrups spelstil är en variant av 4-2-3-1, baserad runt två snabba yttrar och en ambition att kontrollera matchbilden med ett spel organiserat runt bollinnehav genom ett snabbt passningsspel. Allt detta borde låta tämligen välbekant för alla som följt Swansea på senare år.

Men där finns också vissa tydliga skillnader. Den kanske största är att Laudrup ger intryck av att vara mer anfallsinriktad i sitt tänkande än vad Brendan Rodgers var. Under Rodgers kunde Swansea stundtals se tröga och långsamma ut, spelandes ett spel som lag brukar tillämpa när de vill bevara en ledning, även när de inte hade någon ledning.

Spelet är snabbare under Laudrup och mer offensivt. En grundsten i Laudrups spelidé är att få in så många spelare i motståndarnas straffområde, en form utav fotbollens variant av ”crashing the net”. Åtminstone fyra Swanseaspelare bör finnas i straffområdet när laget ska avsluta ett anfall. Med undantag för fasta situationer så var det vanligtvis bara när Swansea firade ett mål som de hade fyra spelare i straffområdet med Brendan Rodgers som manager.

:::

Det är naturligtvis alldeles för tidigt att dra stora slutsatser efter endast en enda omgång utav säsongen. Men något utav detta kunde vi ändå rätt tydligt observera i Swanseas 5-0-demolering av QPR förra helgen. Händelsevis erbjöd Brendan Rodgers Liverpool samtidigt en dunkel kontrast i form utav ett alldeles för långsamt och trögrörligt anfallsspel, resulterandes i en tung 0-3-förlust.

Kontrasten är i sig tendentiös, men visar ändå på att Brendan Rodgers avsked och Michael Laudrups ankomst inte behöver betyda en förlorad filosofi för Swansea, utan det kan utgöra grundstenen för en helt ny framgångsera för Swansea. Michael Laudrup fick en strålande start, i eftermiddag får vi se om han kan följa upp den på hemmaplan mot West Ham.

…………………………………………………

Värvningar

Cesar Azpilicueta – Chelsea, £7m. Bra värvning till högerbacksplatsen av Chelsea som behöver fylla ut den positionen efter att ha släppt Bosingwa. Den spanska kolonin i Chelsea ökar, samtidigt som Chelsea fortsätter sin rätt dyra chockföryngring av spelartruppen. Väl godkänd (+++)

Matt Jarvis – West Ham, £10,5m. Väldigt intressant värvning av West Ham som var i behov utav en ytter av hög klass. Jarvis har flera säsongers erfarenhet från Premier League och är alldeles för bra för att harva i The Championship med Wolves. Med beröm godkänd (++++)

…………………………………………………

Dagens matcher: Swansea vs West Ham (13:45), Aston Villa vs Everton, Man Utd vs Fulham, Norwich vs QPR, Southampton vs Wigan, Sunderland vs Reading, Tottenham vs West Brom, samt Chelsea vs Newcastle.

Intressant möte mellan Norwich och QPR som båda förlorade med 0-5 i premiäromgången. Kvällsmatchen mellan Chelsea och Newcastle får det så klart också att vattnas i munnen.

:::

Dragkampen om Nuri Sahin mellan Arsenal och Liverpool pågår ännu. Just i skrivande stund låter det som om Liverpool ligger närmast, troligtvis då för att de är villiga att betala en högre andel av hans lön. Så högt som många Arsenalsupportrar värderat Sahin de senaste veckorna så borde de så klart fråga sig hur det kan komma sig, god och stark ekonomi till trots, att klubben inte vill eller anser sig kunna konkurrera lönemässigt ens med klubbar utanför Champions League för spelare av sådant högt värde.

:::

Håller Leeds fans möjligen på att bevisa uttrycket att pennan är mäktigare än svärdet? Det pågår för tillfället en kampanj där Leeds supportrar skickar pennor i mängder till ägaren Ken Bates i syfte att övertyga honom om att skriva under ett avtal om försäljning av klubben. Tur att världen är datoriserad numer, annars antar jag att det inte blivit mycket skrivet på Fotbollskanalen under den närmaste tiden.

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-25 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå