Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Mångfald eller reduktionism inom engelsk fotboll

Det finns en tendens i dagens diskussion om fotboll att försöka koka ner den till att handla om endast en eller ett fåtal aspekter. Först och främst är det kanske ett försök att göra fotbollen mer greppbar. Människan gillar sällan komplexitet och ju fler aspekter desto mer komplicerat.

ANNONS

Det här med att vilja förenkla verkligheten för att därigenom göra den mer förståelig är en vanlig företeelse och kan även inom rimliga gränser vara en konstruktiv metod. Risken med metoden, om den dras för långt, är emellertid att den leder till reduktionism, det vill säga att man förenklar en företeelse så långt att vår förståelse av den snarare begränsas.

Ett än mer påträngande problem är när det går ideologi i det hela. Det vill säga, när förenklingen blir till normen och andra aspekter än den just gällande beskrivs som mindre värda och icke önskvärda. En utveckling som tenderar leda till enfald snarare än mångfald, betoningen av en enskild aspekt på bekostnad av övriga, med kreativ förlamning som följd.

Det finns i samtalet om den engelska fotbollen några allmänna linjer på det här temat.

ANNONS

:::

Det finns de som försöker reducera fotbollen till att enbart handla om teknik. Inte minst i kölvattnet av Barcelonas framfart så har aspekten teknisk skicklighet getts närmast enorma proportioner. Så fort ett lag inte vinner, inte presterar lika bra som Barcelona, eller spelar på ett annat sätt än Barcelona, så beror det på tekniken. Den manager inom engelsk fotboll som kanske främst gjort sig skyldig till att överbetona den här aspekten är Arsene Wenger, vars främsta ledord alltid har varit ”technical quality”.

Det finns å andra sidan de som vill reducera fotbollen till att helt och hållet vara en fråga om taktik. Dessa är de som före, under och efter en fotbollsmatch ägnar väldigt mycket tid och energi åt att rabbla sifferkombinationer, och som stundtals ger intryck av att tro att laguppställningsgrafiken i TV innan match bättre speglar ett lags taktik än det som faktiskt sker på fotbollsplanen. Ett lag som förlorar en fotbollsmatch gör det enligt den här skolan för att de inte har två balanserande mittfältare, eller två anfallare, och så vidare. Något misstänker jag att Football Manager har gjort den här aspekten långt mycket mer framträdande än tidigare.

ANNONS

Sedan finns de som reducerar fotbollen till fysik. Detta kan så klart gå åt två olika håll. Dels finns de som menar att små spelare med lägre tyngdpunkt är snabbare och mer rörliga och därför mer effektiva. Dels finns de som söker större och tyngre spelare som kan trycka bort, stå ivägen för och fysiskt eliminera andra spelare.

Man kan även se de som stundtals vill reducera fotbollen till psykologi. Här är det spelarnas karaktär, lagets vinnarkultur eller vilket annat som helst hokuspokus som förklarar matchens bild och utgång. I det här avseendet pratas det mindre om teknik och taktik före och efter matcherna, istället är det mer luddiga faktorer som självförtroende, momentum, matchsviter etc som lyfts fram för att förstå matchen, dess förspel och dess eftermäle.

:::

Där kan naturligtvis finnas fler aspekter än så, det här är väl däremot de mest vanligt förekommande.

ANNONS

Ett tydligt mönster är också att dessa aspekter är utsatta för modesvängningar, olika aspekter är olika populära under olika tidsperioder. Just nu är exempelvis aspekten teknik högsta mode och har så varit i några år. Den lyfts med andra ord fram mer än någon annan aspekt, och det har gått ideologi i det i så måtto att i alla fall ett par andra aspekter har börjat ses som mindre värda. Med andra ord ett fall utav reduktion inom engelsk fotboll.

Det är troligtvis det främsta skälet till att jag uppskattar Stokes bidrag till engelsk fotboll. Genom sin fysiska approach så påminner de om att där finns andra aspekter och metoder inom engelsk fotboll. Det finns fler sätt att spela på, vilket skapar influenser och korsbefruktningar. De får också utstå mängder av kritik för detta utav de som i brist på antingen förstånd eller fantasi vill reducera fotbollen till något endimensionellt.

ANNONS

Stoke illustrerar emellertid också en annan aspekt. Nämligen att riktigt stora lag måste behärska fotbollens samtliga aspekter. Stoke har prioriterat fysik och kanske taktik, det har tagit dem så här långt. Men teknik har inte prioriterats och det har förhindrat Stoke från att komma längre. Barcelona är vad de är därför att de har lyckats förena teknik, taktik, fysik och psykologi i en väldigt kraftfull kombination – inte enbart på grund av teknisk överlägsenhet. Enskilda aspekter kan alltid bekämpas.

Många fokuserar en aspekt och värderar den selektivt, det vill säga endast myntets ena sida. De ser ett överlägset lag, tekniskt skickliga, och konstaterar att de är bäst därför att de fokuserar på det tekniska. De tar inte med i beräkningen de lag som fokuserat på det tekniska, exempelvis Arsenal, men som trots detta eller kanske just på grund av detta har gått bakåt, tappat i konkurrenskraft.

ANNONS

Att möta Stoke blir alltså en fråga om att möta fysik. Det finns flera sätt att möta fysik. Man kan möta dem med ännu mer fysik. Eller man kan möta dem med hjälp av teknisk överlägsenhet. Oavsett vilket så krävs det en taktik, men det krävs också mental styrka, det vill säga psykologi, att gå ut och spela en match i vilken man vet att det kommer göra ont på alla sätt och vis, men ändå ska man prestera på högsta nivå.

:::

Arsenal och Stoke är kanske så olika som två engelska klubbar i Premier League kan bli. Men där finns också sådant som förenar. Båda två är klubbar som överprioriterat en av fotbollens aspekter, det tekniska respektive det fysiska, och som kanske reducerat sig själva av just den anledningen. Idag möts de igen, på Britannia Stadium.

…………………………………………………

Värvningar

Steven Fletcher – Sunderland, £15m. Martin O’Neill får till sist rumpan ur vagnen på transfermarknaden. Det här är en bra värvning, Sunderland är i behov av förstärkning i anfallet och Fletcher har under sin tid i Wolves visat att han håller Premier League-nivå. Med beröm godkänd (++++)

ANNONS

Ki Sung-Yueng – Swansea, £5,5m. Just likt Laudrup att tänka lite nytt. Tidigare sydkoreaner i Premier League har främst varit ettriga yttrar, men Laudrup går emot den kulturella stereotypen och tänker sig placera honom på mitten som ersättare till flyktade Joe Allen. Inte fel område för Swansea att förstärka. Väl godkänd (+++)

…………………………………………………

Dagens matcher: Stoke vs Arsenal, samt Liverpool vs Man City

Två riktiga höjdpunkter under dagen, om än på lite olika sätt. Hemmadebut i ligan för Brendan Rodgers och Liverpool, ska de kunna hämta sig efter premiäromgångens debacle?

:::

Otroligt tungt för Wolves i The Championship som på kort tid nu har tappat tre av sina absoluta nyckelpjäser i Michael Kightly, Matt Jarvis och Steven Fletcher. Hur ska Ståle Solbakken få ihop det här?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-26 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto