Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kom ihåg 1986…

Ärligt talat finns det väl inte mycket man borde vilja komma ihåg från 1980-talet. Allt mellan huliganbråk, hockeyfrillor och benvärmare till synt, glamrock och överflödig kroppsbehåring gör ju just detta årtionde till ett av tidernas mest förglömliga.

Men för Oxford United är det annorlunda. ”Remember 86” skriker en banderoll på Kassam Stadiums östra läktare. Det var höjdpunkten på Oxfords korta men ljuva storhetstid. Under tre säsonger lyckades de undvika nedflyttning från Division One, för att under våren 1986 vinna Ligacupen efter att ha besegrat QPR i finalen på Wembley med 3-0.

Om inte för Heysel, och avstängningen av samtliga engelska lag från europeiskt cupspel, så hade Oxford United alltså spelat i UEFA-cupen den därpå följande säsongen.

:::

Den här säsongen har börjat riktigt ruggigt bra för Oxford. Tre raka vinster i League Two, 2-0 vs Bristol Rovers (a), 2-0 vs Southend (h) samt 2-1 vs Plymouth (h), har fört upp dem till förstaplats i tabellen. Detta tillsammans med vinst i Ligacupens första omgång mot Bournemouth innebär att Oxford gjort sin bästa säsongsinledning på nästan två decennier.

Oxford har satsat och tänkt nytt inför den här säsongen. Det gjorde ont att se lokalrivalerna Swindon plocka hem seriesegern i League Two förra säsongen, och ambitionerna inför den här säsongen har vässats. Det var viktigt att klubben lyckades behålla sin anfallare, James Constable.

Utöver detta har en ny fystränare plockats in i klubben. Modern fysiologi är tänkt att stärka Oxfords uthållighet under en lång säsong. En lärdom från förra säsongen som Oxford inledde starkt, för att mot slutet av säsongen falla ifrån kampen om playoff-platser för att till sist landa på en niondeplats i tabellen.

Allt detta ger Oxford anledning att glädjas åt en ljus framtid, till skillnad från att enbart minnas vad som skett i det förgångna.

:::

I förra omgången knäcktes alltså Bournemouth hemma på Kassam Stadium, efter straffar. Den här omgången blir det dock knivigare. Leeds spelar till vardags i The Championship, och på Elland Road är de så klart svårslagna för ett League Two-lag.

Andra matcher ikväll som är särskilt intressanta att följa är Coventry vs Birmingham, Crawley vs Bolton, MK Dons vs Blackburn, Sheffield Wednesday vs Fulham, Stevenage vs Southampton, Stoke vs Swindon, och West Ham vs Crewe.

Den TV-sända matchen är också den intressant, Nottingham Forest tar emot Wigan hemma på City Ground.

:::

Den engelska cupfotbollen är med andra ord tillbaka. Och jag har svårt att tänka mig något härligare än just det. Drömmar som kommer till liv, på en saggig kvällsvåt gräsplan, under strålkastarna och framför en entusiastisk vardagspublik.

Och kanske var det på 1980-talet som Ligacupen hade sin absoluta höjdpunkt, inte minst tack vare Liverpool som tog cupen på dödligaste allvar och vann den fyra gånger i rad. Frånvaron av europeiskt cupspel under 1980-talets andra halva gav också Ligacupen en helt annan vikt och status.

Allt var med andra ord inte dåligt på 1980-talet.

Och precis som delar av modet från detta armodets årtionde har beslutat sig för att komma tillbaka, så har också Ligacupen upplevt något utav en renässans under senare år. Det är som om topplagens beslut att lufta talanger i cupen har slagit rot i dess DNA, en del av dess karaktär. Allt fler klubbar gör ju numer också ett rejält försök att vinna Ligacupen.

Ändå förblir det en otroligt öppen cup, där mer eller mindre alla kan slå alla.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-28 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons