POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gruppterapi med Champions League

Efter förra säsongens halvdebacle alternativt halvsuccé för de engelska lagen i Champions League så var det så klart med viss darrande tillförsikt man såg fram emot kvällens lottning av den här säsongens gruppspel i Champions League. Och så värst besviken blev man så klart inte.

Några återkommande mönster kan man ju redan inledningsvis spåra. Arsenal får sin vana troget en sådan där lite halvskum grupp med lag som teoretiskt skulle kunna ställa till problem, men som de med all sannolikhet med bara lite voulez-vous ändå kommer kunna hålla distanserade inom ramen för ett helt gruppspel.

Jag kan tänka mig att refrängen också kommer vara ytterst bekant när det kommer till Man Utd och lätta lottningar. Och den här gången är det så klart svårt att klaga, om man nu inte vill minnas att det var rätt ”lätt” också förra säsongen, och att just den förmodade lättheten kanske ställde till det snarare än hjälpte.

Men om vi då skulle ta och titta lite närmare på de engelska lagens Champions League-grupper, och jag får väl försöka hitta på ännu ett kontroversiellt sätt att förutspå gruppernas utfall för att efter bästa förmåga ännu en gång få igång rättshaveristernas och statistiknördarnas raseri. Fem plus innebär säkert avancemang, eller i alla fall så säkert som det kan bli.

:::

Grupp B – Arsenal (Schalke 04, Olympiakos och Montpellier)

Som sagt, halvskumma motståndare. Kan ställa till problem i enskilda matcher, men ingen av dem är väl egentligen tillräckligt kompetenta för att verkligen kunna utmana Arsenal när det bränner till, utan att det vore att betrakta som en ordentlig skräll. Den här gruppen kommer Arsenal att spela hem på hemmaplan, tre närmast givna segrar, och med det som utgångspunkt behöver de bara undvika att förlora en eller två av bortamatcherna. Arsenal är för mig hyfsat givna gruppvinnare, de gjorde misstaget att softa ner för några säsonger sedan så att de bara slutade tvåa. Det misstaget lär de inte upprepa.

Prognos: +++++

:::

Grupp D – Man City (Real Madrid, Ajax och Borussia Dortmund)

Ett år kunnigare och ett självförtroende förbättrat med en ligatitel. Jag tror Man City kan betrakta den här gruppen som något utav en drömlottning, om man väger samman passerbarhet såväl som profilstarkt motstånd. Real Madrid och Man City kommer i mina ögon kampas om gruppsegern, möjligen med Real som knappa favoriter. Det är väl främst då Dortmund som skulle kunna utmana om den andra slutspelsplatsen, men jag tror att vi i den här gruppen kommer få ett ytterst tydligt mått på var någonstans tyska lag som inte är Bayern München befinner sig i näringskedjan. Ajax är ett stort och tungt namn, men får inrikta sig på att försöka besegra sina tyska kusiner.

Prognos: ++++

:::

Grupp E – Chelsea (Shakhtar Donetsk, Juventus och Nordsjälland)

Regerande mästarna drog något utav en nitlott ur den tredje potten, Juventus är onekligen ett lag kapabelt att ställa till med ordentliga problem. Det går heller inte att ta alltför lätt på Shakhtar, som utöver att vara ett väldigt kompetent fotbollslag också innebär långa och obekväma resor. Nordsjälland tror jag kommer vara hela gruppens slagpåse, vilket inte heller det är till någon större hjälp för Chelsea då de inte riktigt kan räkna med någon rimlig chans att motståndarna tappar poäng mot dansken. I slutänden bör Chelsea kunna ta sig vidare från gruppen, de är att betrakta som favoriter, men någon självklar resa blir det inte.

Prognos: +++

:::

Grupp H – Man Utd (Braga, Galatasaray och Cluj)

Jag har förvisso dåliga erfarenheter av gruppspel i Champions League där både Man Utd och Galatasaray ingår, men det ska väl ändå inte riktigt kunna förta känslan att Man Utd ännu en gång fått en ytterst passerbar grupp. Problemet är dock detta, det hade de förra säsongen också, och då förutspådde jag helt riktigt att just detta faktum kan få laget att somna in och nonchalant betrakta gruppspelet som inget mer än en transportsträcka. Risken finns nu också, men jag kan inte för mitt liv föreställa mig, efter förra säsongens näsbränna, att fenomenet upprepar sig.

Prognos: +++++

:::

Slutprognos: Alla fyra engelska lag går vidare till slutspelet. Dit gör PSG, Porto, Olympiakos, Milan, Zenit, Real Madrid, Juventus, Bayern, Lille, Barcelona, Benfica och Braga dem sällskap.

:::

Det här är att betrakta som fredagens blogg, då jag under fredagen beger mig fram och tillbaka till Uppsala. Under lördagen kommer en blogg som sammanfattar transferfönstret, efter deadline day, med de bästa och sämsta värvningarna. Allt i enlighet med tradition.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-30 kl 22:47

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå