POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kulturrevolution i Liverpool har blåst liv i akademin

Mina tankar om Rafa Benitez som manager för Liverpool var aldrig särskilt höga, av ett antal rätt goda skäl. Men han tog i alla fall under sin tid i klubben tag i ett tämligen centralt problem för Liverpool, nämligen dess svaga organisation för att få fram unga talanger från sin akademi att börja spela för a-laget.

Liverpool är en av de engelska storklubbar som har haft det mäktigt svårt att få fram egna produkter. Man kan tänka sig att en hel del avundsvärda blickar slängdes både mot Arsenal och Man Utd, där en stadig produktion av talanger ger spelartruppen en välbehövlig bredd. Benitez använde sig av spanska förebilder för att adressera denna brist.

Problemet har aldrig varit att där inte finns talangfulla spelare i Liverpools akademi. Klubben har också vunnit FA Youth Cup ett antal gånger. Men spelare som Danny Guthrie och Zak Whitbread spelar nu istället för Reading respektive Norwich. Det är inte minst ett märkligt fenomen i en klubb vars akademi producerat en av dess främsta spelare någonsin i Steven Gerrard, kulthjälten Jamie Carragher, husguden Robbie Fowler samt favoritskurken Michael Owen. Där finns med andra ord goda prejudikat.

Men det måste finnas en kultur att integrera spelarna i akademin i a-laget, och en sådan kultur verkar under en längre tid ha saknats i Liverpool.

:::

Det var en kultur som började förändras under Kenny Dalglishs tid som manager, och kanske kommer vi i efterhand att betrakta det som hans stora gärning under sin andra sejour i klubben. Han återinförde modet i Liverpool att ge unga talanger chansen i a-laget.

Brendan Rodgers situation är inte avundsvärd. Han måste på kort sikt uppnå väldigt höga mål med Liverpool samtidigt som han är utsatt för extremt hög konkurrens från rivaliserande klubbar. Samtidigt måste han försöka fortsätta Dalglishs initiativ att integrera unga talanger.

Det är en ekvation som exempelvis Chelsea har konsekvent misslyckats med under ett decennium, men som Rodgers har i alla fall förutsättningar för att kunna balansera. Det svärmar nämligen av talang i och runt Liverpool för tillfället.

:::

Inte minst intressanta är heta namn som Raheem Sterling, Jack Robinson, Jonjo Shelvey och Suso, eller Jesús Joaquín Fernandez Saez de la Torre om man nu ska vara riktigt petigt noga.

Sterling slog igenom förra säsongen mot Southend i FA Youth Cup och fick senare debutera i Premier League mot Wigan. Redan den här säsongen har han fortsatt på det inslagna spåret, med en imponerande insats mot Man City. Suso gjorde bra ifrån sig under U19-EM med Spanien, och har med hjälp av den insatsen omedelbart fått höga förväntningar och förhoppningar på sig.

Det är på dessa båda som strålkastarna framför allt skiner. Men andra spelare ska heller inte glömmas bort. Främst tänker jag då kanske på Andre Wisdom, Stephen Sama, Adam Morgan, Jordan Ibe och Jerome Sinclair, som samtliga har en rätt god chans att få en del speltid den här säsongen. Samtliga var delaktiga i Liverpools försäsong.

:::

Det är med andra ord mycket som bubblar under ytan i Liverpool. Det har det förvisso gjort länge, men istället för ägarintriger eller spelardisciplinära processer så kokar det nu positivt av framväxande talang. Det kanske mer tydligt än något annat vittnar om ett sparkapital i Liverpool som ger dem en fördel jämfört med många andra klubbar.

Troligtvis har Liverpool också i det avseendet anställt rätt manager i form utav Brendan Rodgers. Rodgers står för en tydlig och väldigt definierad spelfilosofi, och man kan med goda skäl tro att det underlättar integrationen av unga spelare i a-laget. En tydlig rollfördelning kompenserar för bristande erfarenhet, starka institutioner lyfter individerna.

Så länge Brendan Rodgers har och fortsätter ha modet att vandra kvar längs den påbörjade vägen.

…………………………………………………

Värvningar

Emmanuel Mayuka – Southampton, okänt. En talangfull anfallare som framför allt med sin snabbhet kan fylla den viktiga funktionen att förändra en matchbild för Southampton, och ge motståndarförsvaret något helt annat att fundera på. Kan visa sig värdefullt. Väl godkänd (+++)

Moussa Dembele – Tottenham, £15m. Med Luka Modric borta och Rafael van der Vaart till synes på väg bort så behövde Tottenham stärka upp sitt offensiva mittfält. Det gjorde man med kvalitet snarare än att börja yra om stora namn hit och dit. Helt rätt spelarprofil för klubben. Berömlig (+++++)

Mark Bunn – Norwich, okänt. Ptja, om nu Norwich behövde en back up-keeper så har jag ändå känslan att det fanns mer intressanta alternativ än just Bunn tillgängliga. Ingen värvning som direkt tillför något till Norwich, i min mening. Godkänd (++)

Joe Bennett – Aston Villa, £2,5m. Ung och talangfull vänsterback från Middlesbrough som Aston Villa gör väldigt klokt att investera lite pengar på. Bennett är snabb och kan delta i det offensiva spelet, en spelare med hög utvecklingspotential. Med beröm godkänd (++++)

Julio César – QPR, £2,5m. QPR fortsätter sitt korståg att värva varenda tillgänglig och någorlunda känd spelare över 30 år i Europa. Tvivelsutan är César en potentiell stormålvakt, även om man undrar om han ser det här som ett steg framåt eller nedåt i karriären. Och varför placerade QPR tidigare i somras Rob Green på lönelistan? Väl godkänd (+++)

…………………………………………………

Kvällens match: Northampton vs Wolves

Veckans sista match i Ligacupen, och lite intressant ska det ju bli att se om Wolves väljer att lufta sin senaste rätt intressanta värvning, mittfältaren Bakary Sako från St Etienne.

:::

Stor humor när The Berba jäklas lite med italienarna.

:::

Framåt sen kväll kan ni förvänta er en blogg som går på djupet om resultatet av dagens lottningar till gruppspelen i Champions League och Europa League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-30 kl 01:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå