POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Gästblogg: Steven Gerrards vara eller icke vara i Liverpool

Lördagens gästblogg handlar om Steven Gerrard och Liverpool, och är skriven av Julius Ramberg, som gör sitt andra gästspel på den här bloggen. Eller vem vet? Kanske är den egentligen skriven av mig, i en av de många olika komplotter jag vanligtvis ägnar småtimmarna åt.

Om någon annan vill pröva på att gästblogga, så är naturligtvis landslagsuppehållet ett rätt bra tillfälle för det.

Cheers, Peter

::: ::: :::

Long time no see! Senast jag gästbloggade så skrev jag om de fyra lag (Tottenham, Liverpool, Chelsea, Arsenal) som jag trodde skulle göra upp om CL-platserna, vart jag trodde de skulle komma och lite om deras olika nyckelspelare. Den bloggen innehöll en hel del fel men jag är så pass feg så jag skyller på att det var första gången, samtidigt ber jag om ursäkt för de missar jag gjorde.

Nåväl, dagens gästblogg kommer genomgående att handla om Liverpool, närmare bestämt om deras Captain Fantastic fortfarande platsar i startelvan.

:::

Det är nog ingen nyhet att Liverpool, med John W Henry som ägare och Brendan Rodgers som ny manager, har startat ett projekt som ska föra tillbaka Liverpool till toppen. Rodgers gjorde som bekant succé i Swansea förra säsongen med sin tiqui-taka inspirerade filosofi som bygger på ständig rörelse, hög press, bollinnehav och en 4-3-3 uppställning.

Nya spelare har tillkommit på mittfältet i form av Joe Allen och Nuri Sahin, två väldigt passningsskickliga lirare som även håller hög klass defensivt och som kan bidra väldigt mycket i den höga pressen, precis det Rodgers eftersöker. Räknar du även in Lucas som gjuten defensiv mittfältare (När han inte är skadad) så har du där en mittfältstrio med enorm potential.

Steven Gerrard då? För tillfället är han given och kommer vara det under en lång tid, oavsett vad jag anser. Men faktum är att jag mer och mer börjar undra om han verkligen är våran bästa mittfältare och viktigaste spelare.

Under förra säsongen var han skadebenägen men när han fick bidra var det bara stundtals som han imponerade med sina offensiva djupledslöpningar, fina skott och perfekta genomskärare. Annars såg han väldigt vilsen ut, han kom ifrån spelet och han bidrog inte alls på samma nivå som han gjort tidigare.

Inledningen av denna har varit värre. Han deltar förvisso mer i spelet men offensivt uträttar han inte nära på så mycket som man förväntar sig att han ska göra, han slår bort en hel del pass högre upp i plan och alltför ofta slår han den långa bollen mot forwarden/en ytter. Sådana bollar ser ofta väldigt bra ut men det är inte så Liverpool spelar längre och den avgörande passningen ska komma längre fram i plan, mer som ett instick istället för en perfekt cross.

Men mellan förra och denna säsongen var det ett EM-slutspel, ett EM där Gerrard imponerade stort i sin defensiva mittfältsroll. Och det är på den positionen jag tror Gerrard gör mest nytta, på den defensiva. Han har nämligen tappat mycket av sin forna löpstyrka, han kommer inte förbi när han utmanar lika ofta och det var längesen jag såg honom skjuta ett perfekt långskott som han gjorde förr.

Däremot har han inte tappat sin aggressivitet, sin höga spelförståelse och sin känsla för brytningar och tacklingar. Och det är med den som jag tror han återigen kan bli Liverpools viktigaste spelare, används han på en defensivare position kommer han kunna delta i speluppbyggnaden och även vara delaktig i anfallsspelet fast i en lägre utgångspunkt, där han inte behöver byta position ständigt för att passa in i Rodgers idé.

När motståndarna anfaller kommer han att kunna delta exemplariskt i den höga pressen, dels för att även Benitez spelade med en liknande form av press och dels för att han i den rollen kommer att fokusera på att täcka upp ytor och förstöra för motståndarnas anfallsspel istället för att jaga boll.

Annat som talar för att han bör användas mer defensivt är de unga spelare som kan spela mer offensivt och som behöver få göra det för att utvecklas. Båda Shelvey och Henderson passar in bra på det offensiva mittfältet i dagens Liverpool och båda behöver få spela för att utvecklas. Med Allen och Sahin redan före dem i kön (Sahin kan/brukar användas mer defensivt men kommer i Liverpool användas något offensivare) så begränsas deras speltid, om nu Gerrard ska spela där också så kommer de få väldigt lite speltid, något som är synd då de besitter enorm potential.

Framförallt Shelvey har fått ett antal chanser denna säsong och förhoppningsvis blir det betydligt fler då han mycket väl kan bli en grymt bra, kreativ mittfältare som kommer behövas i framtiden.

Men om man nu börjar spela mer defensivt, vad händer då med Lucas? Detta är något jag funderat en hel del på och jag har fortfarande svårt att hitta ett vettigt svar men rotering kan vara ett alternativ. Lucas är skadebenägen, Gerrard likaså och om man lät dem vila lite oftare kan deras förmågor användas betydligt bättre. När man vill låsa matcher kan man spela med båda samtidigt och bara en offensiv mittfältare liknande den Arsenal spelar emellanåt.

Att peta Gerrard helt och hållet bör dock inte göras, det finns flera anledningar som kan sammanfattas så enkelt som att han är kaptenen i laget. Att vara kapten i Liverpool är stort på många vis och med hans skyhöga status så är han i princip opetbar, åtminstone tills hans brister lyser igenom alltför mycket och det blir ohållbart att ha honom i startelvan.

Med petad menar jag inte bänkad en match utan kontinuerligt bänkad likt Carragher är numera. Sedan vill jag även betona att jag inte anser att Gerrard bör petas men att man bör spela honom på en defensivare position, jag tror även många som följer Liverpool kommer hålla med mig mer och mer med tiden. Att han även skulle kunna bänkas lite mer skulle absolut inte vara skadligt med tanke på hans ålder och konkurrensen, men det är svårt att göra det då man som tränare alltid vill ha en stor ledare på plan.

:::

Avslutningsvis vill jag tacka er som läst igenom och kommenterat, jag kommer denna gång delta i diskussionerna under namnet Julius Ramberg. Och nej, jag är inte Peter Hyllman under ett täcknamn som bara vill jävlas med Arsenal även om det var en jävligt rolig misstanke.

Hoppas vi ses igen!

Publicerad 2012-09-08 kl 00:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå