POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Chicken Swedes

Det är en något märklig omständighet. Engelsk fotboll har alltid haft något utav en särställning i Sverige av utländsk fotboll. Samtidigt är det utan tvekan så att de allra flesta av Sveriges främsta spelare har blivit stjärnor först och främst i andra länder, inte minst då i Italien. Svenska fotbollsspelare har alltså av någon anledning inte sökt sig till det i Sverige, bland annat på grund av Tipsextra, mest populära fotbollslandet.

Det kan ju tänkas bero på ett antal olika saker. Dels är det så klart så att engelsk fotboll i allmänhet ända in på 1990-talet hade en djupt rotad motvilja vad avser utländska spelare. Som kontrast var Italien väldigt pigga på spelarimport, tack vare tillgång till stora pengar och önskan att skapa världens bästa liga. Dels tror jag det kan vara ungefär som det var med svenska hockeyspelare i NHL, svenska spelare uppfattas mer eller mindre rättmätigt som något utav ”chicken Swedes”.

Likt Börje Salming banade vägen i NHL så var det också inom fotbollen en backklippa som plöjde mark. Glenn Hysén, som under sin tid i Liverpool definitivt satte stopp för idén att svenskar inte klarade av den engelska fotbollen. I hans spår följde Anders Limpar, Stefan Schwarz och Roland Nilsson, samtliga väldigt uppskattade. Den som uppnått mest superstar-status av svenskarna i Premier League lär dock vara Fredrik Ljungberg, nyckelspelare i Arsenal under klubbens i moderna tider mest framgångsrika period.

Till dessa finns naturligtvis ett antal vad vi får kalla för misslyckanden. Bland dem räknar jag spelare som Martin Dahlin, Niklas Alexandersson, Anders Svensson, Tomas Brolin, Patrik Andersson och möjligen Jesper Blomqvist. Stjärnor i andra sammanhang, i Premier League som mest medelmåttor. Andra spelare hamnar i en tredje kategori, pålitliga spelare som etablerat sig i Premier Leagues mittfåra. Kvalitet utan direkt stjärnglans. Jag tänker här exempelvis inte minst på Sebastian Larsson och Jonas Olsson.

Men vilka är då framtidens svenskar i Premier League, av de som redan nu befinner sig i England?

:::

Kristoffer Olsson, Arsenal. Är man ung spelare i Arsenal så har man goda chanser att också få chansen på a-lagsnivå. Är man dessutom ung mittfältare så är förmodligen chanserna ännu bättre. Den tekniske och passningssäkre Olsson, som kom till Arsenal från IFK Norrköping för ett drygt år sedan, uppfyller alla dessa kriterier. Olsson har bara varma ord över för den familjära känslan som Arsenal som klubb förmedlar, och kvaliteten på dess träning och akademispelare. De förväntningar som Olsson har på sin utveckling i klubben motsvaras av Arsenals förhoppning på honom. Efter en störande skada förra säsongen kommer Olsson den här säsongen ges flera möjligheter i såväl NextGen Series som i nya U21 Premier League.

Alexander Kacaniklic, Fulham. Fulham har blivit något utav en svenskklubb i Premier League för unga spelare. Inte så väldigt märkligt kanske, med tanke på förre managern Roy Hodgsons kontaktnät. Det var också under hans tid som Fulham fick fart på sin akademi. Den som har kommit längst i sin utveckling, och som jag bedömer ha störst chanser att också lyckas i Premier League är Kacaniklic. Han kom från Liverpool till Fulham 2010, i samma deal som förde Paul Konchesky till Anfield, och har under de två senaste säsongerna gjort stor succé i Fulhams reservlag, från sin framskjutna mittfältsposition. Efter en framgångsrik lånetid i Watford återkallades han av Martin Jol, debuterade för Fulhams a-lag förra säsongen, och har i början av den här säsongen sett ut att fortsätta på den inslagna vägen.

Johan Hammar, Everton. Hammar gör nu sin tredje säsong i Everton, som han kom till som 16-åring. Det är i mittförsvaret Hammar hör hemma, och som mittback kombinerar han längd och kraft med god teknik och ett väl utvecklat passningsspel. Att få komma till Everton har bara gjort Hammar gott i hans utveckling. Under sin tid i klubben har han framför allt utvecklat hårdheten i sitt spel, vilket kanske inte är så förvånande i en klubb som kontinuerligt står för ett av Premier Leagues bästa defensiva spel. Spelmöjligheterna i Everton får också anses som väldigt höga, då det är en av klubbarna med både mest erkänd akademi och som dessutom har en konsekvent policy att ge ungdomarna chansen i a-laget.

:::

John Guidetti? Tror jag kommer bli en mycket bra spelare, men inte i Premier League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-09-10 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto