POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier League-erans fem bästa målvakter

För några dagar sedan skrev jag en blogg där jag rankade vad jag ansåg vara de bästa anfallsparen under Premier League-eran. Detta väckte föga förvånande viss diskussion, och känns så om inte annat än av den anledningen som ett koncept värt att återbesöka.

Målvakter är alltså temat för den här bloggen. Något jag följer upp veckovis med motsvarande bloggar om försvarare, mittfältare och till sist anfallare, om nu inte det upplevs som överflödigt bredvid den redan publicerade bloggen om anfallspar.

Därefter är det kanske inte omöjligt att återbesöka de listor jag gjorde redan för två säsonger sedan, det vill säga vilka jag ansåg vara Premier Leagues bästa målvakter, försvarare, mittfältare och anfallare här och nu. Det är ju listor som kan vara värda att uppdatera.

När jag rankar målvakter i den här bloggen så försöker jag värdera flera olika aspekter. Naturligtvis är det en fråga om allmän kvalitet, men också om meriter, titlar och långvarighet. Det är naturligtvis ingen exakt vetenskap, och listan ska heller inte betraktas på det sättet.

Jag inser naturligtvis vilka kommentarer som den här listan nödvändigtvis kommer att medföra. Förslagsvis kan dock dessa kommentarer kompletteras med vilka målvakter man hellre skulle ha sett på respektive plats, och inte minst varför.

:::

(5) Brad Friedel – Liverpool, Blackburn, Aston Villa & Tottenham

41 år gammal är Friedel alltjämt en av Premier Leagues allra bästa målvakter, och han verkar ju bara ha blivit piggare av att Tottenham under augusti värvade Hugo Lloris från Lyon. Efter flera misslyckade försök att få arbetstillstånd i England kom han till sist till Liverpool 1997.

Det var emellertid efter att ha gått till Blackburn år 2000 som Friedel verkligen började växa ut till en av ligans bättre målvakter. 2002/03 blev han invald i det av spelarna utsedda årets lag. Friedel befinner sig för närvarande på en drygt åtta år lång sekvens av 307 raka spelade Premier League-matcher. Ett smått otroligt facit i sig.

(4) Petr Cech, Chelsea

Dundersuccé är det bästa ord man kan använda för att beskriva Cechs ankomst till England och Chelsea. Han höll nollan 21 gånger under säsongen, vilket både var ett rekord och förärade honom Golden Glove-priset. Han höll också nollan i 1,025 minuter i rad, vilket är en av de allra längsta sekvenserna. Cech var en viktig kugge i ligans vid den tiden allra mest järntäta försvar.

Även om Cech under senare år kanske inte riktigt nått upp till den kanonform han hade under sina första år i Chelsea, det har spekulerats i huruvida den huvudskada han ådrog sig i kollisionen med Readings Stephen Hunt har påverkat honom negativt, så har han ändå förblivit en pålitlig kugge i Chelseas mål i vad som snart uppgår till ett decennium.

(3) Edwin van der Sar, Fulham & Man Utd

Efter att ha skapat sig ett namn som en av Europas främsta målvakter i Ajax och Juventus, så var det något anmärkningsvärt när van der Sar 2001 valde att skriva på för Fulham. Fyra bra säsonger där ledde dock till att Man Utd värvade honom, och till sist lyckades hitta en värdig arvtagare till Schmeichel.

Det var i Man Utd som van der Sar återuppstod som en av världens allra främsta målvakter. Holländaren var inte bara mäktigt duktig på att freda sitt eget mål, han är till exempel den enda målvakten på den här listan som faktiskt slagit Cechs redan nämnda antal minuter med hållen nolla, utan också på att fördela bollen till lagets utespelare. Med Man Utd vann van der Sar Premier League fyra gånger, och Champions League en gång, genom att i finalen rädda den sista straffen.

(2) David Seaman, Arsenal & Man City

I över ett decennium var Seaman en av Premier Leagues allra främsta och mest trygga målvakter, och en av de allra största profilerna i ett minst sagt framgångsrikt Arsenal. Under sin tid i klubben gjorde Seaman 325 ligamatcher och vann två Premier League-titlar.

Seaman var kapabel att göra enorma räddningar, såväl av TV-karaktär som av mer desperat reflexkaraktär. Hans stora bidrag bestod dock i det som så mycket mindre ofta syns hos målvakter, nämligen i att oftast stå rätt, värdera rätt och slippa göra dessa typer av storslagna insatser. Han spred trygghet i lagets försvarsspel.

(1)    Peter Schmeichel, Man Utd, Aston Villa & Man City

Att Schmeichel köptes för endast £500k i början av 1990-talet gör honom till en het kandidat till Alex Fergusons bästa värvning någonsin. Schmeichel var inte bara en extremt dominerande karaktär i Man Utds mål, han förnyade också rent tekniskt målvaktsspelet i England med sitt positionsspel, kroppshållning och utrusningar.

Inte bara det förhållande att Schmeichel vann fyra Premier League-titlar under sin tid i Man Utd gör honom stor, utan kanske särskilt det faktum att han själv var så synnerligen avgörande för några av dem. Inte minst under säsongen 1995/96 gjorde han några helt avgörande insatser som svängde titelstriden till lagets fördel. Tidigare i år röstades Schmeichel fram som Premier Leagues bästa målvakt någonsin i samband med Premier Leagues 20-årsfirande.

:::

Bubblare:

»  Nigel Martyn – Crystal Palace, Leeds & Everton
»  Jussi Jääskeläinen – Bolton & West Ham
»  Shay Given – Newcastle, Man City & Aston Villa

:::

England fick bara 1-1 hemma mot Ukraina, lite turligt dessutom kan man tycka, i en match präglad av allmänt dåligt humör skulle jag säga. Det var en match i vilken defensiven fallerade något för Roy Hodgson, vilket sett till skadeläget kanske inte var så märkligt. Hur som helst så blev VM-kvalet helt plötsligt lite jobbigare än vad som var väntat på förhand.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-09-13 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto