POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Hyllmans hörna: Skilda världar för Owen och Berbatov

Det kunde knappast ha blivit en bättre ligahelg för Arsenal och Man Utd. Båda demolerade sina motståndare på hemmaplan, samtidigt som båda de närmaste konkurrenterna i toppen av tabellen tappade poäng på bortaplan. De fyra lagen som av många tippats sluta på de fyra översta platserna ligger nu också, redan efter fyra omgångar, på just platserna 1-4, vilket känns ovanligt tidigt. Men det kan ju också vara inbillning.

Det var också en härlig dag på Villa Park där Paul Lambert efter matchens slut vandrade ut på gräsmattan och viftade triumfatoriskt med armarna mot Holte End. Vinsten mot Swansea, efter stundtals riktigt bra spel, var viktig för Aston Villa. Också Fulham gav ett rejält styrkebesked på hemmaplan, där nyförvärvet Dimitar Berbatov gjorde stor succé med två mål, samtidigt som vi kanske ser begynnelsen på ett väldigt intressant samarbete med svenske Alex Kacaniklic.

Dimitar Berbatov övertygade alltså som en av de fem debutanter jag såg som mest intressanta inför den här ligahelgen. På Emirates visade också Gaston Ramirez under andra halvlek att han kommer vara av stort värde för Southampton. Michael Owen fick inte många minuter för Stoke hemma mot Man City, och där kanske man måste vänta på ett omdöme. Maicon visade sig vara offensivt initiativrik men defensivt något seg, vilket kanske var precis vad de flesta förväntade sig.

Hernandez fick bara 35 minuter på sig för Swansea och var väl i efterhand den minst intressante av de fem intressanta debutanterna. Han kan därför ersättas med QPR:s målvakt Julio Cesar, som gjorde en alldeles utmärkt målvaktsinsats mot Chelsea. En riktigt positiv signal om vad Cesar kan bidra med till QPR, som är hårt utsatta i nedflyttningsstriden.

:::

Sunderland saknar tanke och ambition

Matchen mot Liverpool var den andra ligamatchen i rad där Sunderland tagit ledningen i matchen, hållit ledningen in till halvtidsvilan, för att därefter till stor del tappa initiativet i matchen. I Steven Fletcher har Sunderland och Martin O’Neill onekligen värvat en helt rätt typ av anfallare, men när laget hamnar i överläge ser de helt ut att sakna idé och ambition. Spelet hamnar i en form av passivt ingenmansland, där initiativet lämnas över till motståndarna. Vilket så här långt har lett till fyra tappade poäng.

Myten om smålags och storlags fördelar dekonstruerad

Att större lag får domarfördelar och att mindre lag inte får det är ju en väldigt ofta framförd story. Det är något som ”alla vet”, vilket möjligen har mindre med verkligheten att göra men desto mer med hur och av vem eller vilka som historien skrivs.

Den här helgen såg vi lite av sådan historieskrivning. Man Utd får en tveksam straff på Old Trafford genom Danny Welbeck, som tveklöst söker straffen men som rent faktiskt också hakas i av Wigans målvakt Al-Habsi. Efter matchen rasar Roberto Martinez mot den orättvisa som drabbar mindre lag som Wigan. Mer eller mindre samtidigt, på Britannia Stadium, efter att Stoke fått göra 1-0 efter en uppenbar hands på Peter Crouch, så replikerar Tony Pulis enligt följande: ”It’s lovely for us to have a decision, a smaller club getting a decision against a bigger club.”

Med andra ord, även när mindre klubbar får uppenbara fördelar så används detta för att reproducera myten att större lag får domarfördelar. Till sist är det kanske inte längre så konstigt att ”alla vet”. Själv kryssar jag i ytterligare några boxar för min personliga teori att det snarast är hemmalag som har fördelar.

Å andra sidan så blev det inte straff för Reading hemma mot Tottenham, på Kyle Walkers tämligen övertydliga hands.

Talande Stoke-debut för Michael Owen

Oavgjort mot Man City och Michael Owen kommer in med några minuter kvar av matchen. Minnen väcks till liv. Hur som helst upprepade sig inte historien. Istället gav inhoppet fog för misstankarna att Stoke kanske inte har haft så värst mycket tanke i värvningen av Owen. Det var inget fel på Michael Owens inhopp i sig, han hann på kort tid göra ett antal konstruktiva löpningar i syfte att få en pass. Men förgäves, eftersom det totala antalet passningar som gick i hans riktning uppgick till noll.

Dubbelt tungt för Southampton

Att Southampton har haft en tuff säsongsinledning är ställt bortom allt tvivel, samtidigt som egentligen ingen heller kan ha förväntat sig att de ska ta några poäng mot lag som Man City, Man Utd och Arsenal. Samtidigt kan förluster i sig vara demoraliserande, oavsett motstånd, och visst kunde man se rätt tydliga tecken på det i lördags mot Arsenal.

Nigel Adkins gjorde troligtvis misstaget att angripa matchen mot Arsenal alltför försiktigt. Resultatet hade kanske inte blivit mycket bättre om de varit mindre försiktiga, men chanserna hade varit större. Den andra halvleken såg bättre ut för Southampton, även om Arsenal naturligtvis också slagit av på takten. Samtidigt är försiktigheten förståelig, efter att ha förlorat tre matcher på raken.

Debutanternas dag på Old Trafford

Det var en fotbollseftermiddag som var till synes vikt åt klubbens veteraner. Ryan Giggs firade 600 ligamatcher för klubben, Paul Scholes firade sin 700:e match för klubben samtidigt som Rio Ferdinand gjorde sin 400:e. Men till sist blev det istället debutanternas dag där både Alexander Büttner och Nick Powell gjorde sina första mål för klubben.

Nick Powell är en extremt lovande talang och det är inte någon tillfällighet att Alex Ferguson betraktar honom som en ersättare till en yngre Paul Scholes. Men störst intryck gjorde ändå Büttner, som trots några håriga ögonblick på planen ändå övertygade, och som ger Man Utd ett värdefullt alternativ till Patrice Evra på vänsterkanten, och som samtidigt ger möjligheten att i större utsträckning vila Evra.

:::

Omgångens spelare:

(3) Raheem Sterling, Liverpool. Måhända yngst i laget men definitivt den spelare som främst bidrog till att Liverpool vände och fick tag i matchbilden under andra halvlek mot Sunderland. Irrationell, initiativrik och alltid farligt, visar härligt mod.

(2) Kieran Gibbs, Arsenal. Fonte hade det tillräckligt jobbigt under matchen med Lukas Podolski, men Gibbs gjorde situationen närmast olidlig. Gibbs var ett ständigt hot med sina offensiva löpningar, och belönades med två självmål från Southamptons översprungna backlinje.

(1) Dimitar Berbatov, Fulham. Lysande debut av Berbatov, som visar att han fortfarande har väldigt mycket att bidra med till Premier League. Fulham har inte bara fått en mycket bra spelare, utan också en vass målskytt och en ledare på planen.

:::

Omgångens mål: Matthew Lowton, 1-0 vs Swansea

…………………………………………………

Arsenals Unbeaten-status: 4 down, 34 to go.

:::

En mycket imponerande seger ikväll för Tottenham, med ett resultat som inte överdriver matchbilden, snarare tvärtom. Spelet som hackat i tidigare matcher föll nu på plats, kanske också speglandes Villas-Boas beslut att spela Moussa Dembele som en av de balanserande mittfältarna. Reading borta är en på förhand tuff match, även om laget var rostigt efter 25 dagars speluppehåll och saknade kvalitet i sitt spel, och kanske av den anledning är det Tottenham som fick med sig det mest övertygande resultatet den här helgen.

Marschen uppåt i tabellen kan börja.

:::

En match återstår av omgången. Och det är ju verkligen inte vilken match som helst, utan en riktig godbit mellan Everton och Newcastle på Goodison Park. Två lag som båda teoretiskt kämpar om de europeiska cupplatserna och möjligen, möjligen att utmana de fyra-sex tänkta lagen däruppe.

Intressant match i matchen mellan Hatem Ben Arfa och Marouane Fellaini.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-09-16 kl 19:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå