POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Maffigt mästarmöte i Madrid

Man får ju säga att det är en rätt ovanlig situation. Att mästarlagen i de två största ligorna, och samtidigt två av huvudkandidaterna till hela Champions League-turneringen den här säsongen, möts redan i den allra första gruppomgången.

Men så är det ju. Real Madrid och Man City drabbar samman ikväll, på Santiago Bernabeu. Detta har naturligtvis gjorts möjligt av att Real Madrid är gammal europeisk cuparistokrati, samtidigt som Man Citys resa in i det europeiska finrummet är betydligt mer sentida. Gammal status mot nya pengar, en historia lika gammal som mänskligheten.

Madrid mot Manchester. Mourinho mot Mancini.

Kanske lyckas inget förkroppsliga Man Citys plötsliga gubben i lådan-framväxt bättre än att de möter just Real Madrid just ikväll, i Champions Leagues första omgång.

:::

Hur olika de båda klubbarnas historia än ter sig så går det ändå inte att komma ifrån att det är två lag som bär på flera centrala likheter:

Både Real Madrid och Man City vann sina ligor förra säsongen före sina värsta rivaler, men båda har saker ogjorda på den europeiska cupfronten. Till viss del kan man säga att orutin fällde båda lagen förra säsongen, om än vid lite olika tillfällen av Champions League-säsongen. Rutin kommer dock med erfarenhet, och samtidigt har båda lagen också adresserat sina inte helt olika brister, i form av köpen av Javi Garcia respektive Luka Modric.

Både Real Madrid och Man City har en taktiskt försiktig prägel. Båda lagen har stundtals kritiserats för att bli lite för försiktiga i sina taktiska val. I viss utsträckning tvingades båda överkomma denna försiktighet i ligan förra säsongen, men i cupspel slår det trots det ut. I stor utsträckning är detta en produkt av liknande attityder hos lagens båda managers, Jose Mourinho och Roberto Mancini.

Både Real Madrid och Man City har tämligen extroverta managers. Vare sig Mourinho eller Mancini är ju direkt några blyga panelhönor. Båda har en viss benägenhet att uttrycka sig kontroversiellt, båda har en viss kärlek till mindgames och därtill viss förmåga i den ädla konsten, och båda kan få en halsduk att se rätt cool ut. Såväl Mourinho som Mancini besitter en form av konstruktiv arrogans. Samtidigt finns det också en personligt betingad konkurrens dem emellan, och det är en relation som onekligen kan få betydelse för den här gruppens dramaturgi.

Både Real Madrid och Man City är stjärnbyggen. Någon motsvarighet till Harlem Globetrotters finns väl egentligen inte i fotbollen. Men troligtvis är Real Madrid och Man City de två klubbar som kommer närmast, möjligen har PSG börjat delta i samtalet. Spelare för spelare är det två lag med enorm kvalitet. Ändå är intrycket så här i början av säsongen att Real Madrid kan vara ett stjärnlag på väg mot en i alla fall begränsad upplösning samtidigt som Man City alltmer känns som ett stjärnlag på väg att solidifieras. Man City känns som att de ligger rätt i sin livscykel, Real Madrid riskerar ligga fel.

:::

Mycket talar också för att kvällens match kan få rätt stor betydelse för hur gruppspelet slutar, för antingen Real Madrid eller Man City. Jag tror i och för sig inte att vare sig Dortmund eller Ajax ska ha något direkt att sätta emot, men om Man City förlorar ikväll så kommer de tveklöst att tvingas spela med större press på sig i kommande matcher. Och det är en form av press de inte är vana vid att hantera.

Förra säsongen, när Man City skulle möta Napoli i första matchen, så menade jag ju att Napoli var som Finding Nemo jämfört med Man Citys Jaws, och att Napoli tveklöst skulle behöva en större båt. Något liknande är ju omöjligt att säga den här gången. Snarare är väl det här närmast att beskriva som Ripley i en missilrobotlastare på väg mot dödlig tvekamp med en kungligt avpissad aliendrottning. Två stora saker på kollisionskurs.

Sådan värst anledning att klaga finns ju däremot inte för Man City. Det är ju om matcher som denna som hela klubben, dess ägare, dess ledning och dess supportrar, har drömt. Då är det väl egentligen strunt samma när den kommer. Istället kan man ju se det som positivt att gruppspelet blir allt annat än en transportsträcka.

:::

Hyfsat betydelsefull match ikväll också för Arsenal. Jag är ju av den rätt övertygade uppfattningen att Arsenal kommer att knipa nio poäng bara på hemmaplan i det här gruppspelet, och givet det antagandet så har de i mina ögon ikväll en god chans att ”säkra gruppsegern” genom vinst borta mot Champions League-debuterande Montpellier.

:::

Titeln på den här låten säger en del om hur jag ser fram emot kvällens fotboll, och kanske om hur domaren Mike Jones tänker efter gårdagskvällens match mellan Everton och Newcastle på Goodison Park.

Be Champions!!

Publicerad 2012-09-18 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå