POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Två nya nyckelmatcher ikväll

Gårdagen bjöd på två nyckelmatcher för de engelska lagen. Arsenal kom kanske undan med något som liknade blotta förskräckelsen, men vann ändå och det är kanske en styrka i sig bara det. I praktiken vill jag mena att gruppsäkern därmed också är säkrad. Man City å andra sidan var först i brygga, för att därefter ta ledningen två gånger om. Men Real Madrid vände på resultatet i slutminuterna och pressen är därmed stenhård på Man City inför fortsättningen av gruppspelet.

Dramat fortsätter under kvällen med två ytterligare nyckelmatcher för de engelska lagen, i vad som väl ändå måste betraktas som en ovanligt livlig premiäromgång i Champions League. Ibland kan ju gruppspelet vara något sövande, men så icke den här säsongen. Skillnaden den här kvällen är dock att de engelska lagen spelar hemma, Chelsea möter Juventus på Stamford Bridge och Man Utd möter Galatasaray på Old Trafford.

För båda lagen är det viktigt med en bra start, och i båda fallen är det först och främst fråga om att skaffa sig en säkerhetsmarginal.

:::

Chelsea vs Juventus

Mästare mot mästare. Vinnarna av Champions League mot laget som vann Serie A. Det är två lag med liknande säsongsinledningar. Både Juventus och Chelsea har inlett ligasäsongen med tre segrar, och båda lagen leder sina respektive ligatabeller för närvarande. Men Chelsea tappade poäng i sin fjärde match, mot QPR, och spelet har heller inte sett lika självklart flytande som det gjort för Juventus.

Men det är ändå Stamford Bridge det handlar om, och där är Chelsea erkänt svårbemästrade. Inte minst då i Champions League, det fick italienska motståndare erfara redan förra säsongen. Två aspekter kommer vara av särskilt intresse. Dels hur Chelseas försvar ställer upp och håller tätt mot ett kvickt och tekniskt italienskt anfall. Dels hur ett anfall i Chelsea, som för första gången sedan bronsåldern inte är centrerat runt Didier Drogba, klarar sig på den europeiska cupscenen.

Det är viktigt med vinst för Chelsea ikväll, inte minst då för att matchen spelas på hemmaplan. Att plocka sina poäng på hemmaplan är viktigt i alla sådana här former av gruppspel, och för Chelsea gäller det att slippa spela sina bortamatcher med vetskapen att de måste vinna eller inte får förlora. Att vinna i Turin är inget beställningsjobb och en match långt borta i Donetsk kan alltid sluta hur som helst.

Enkla poäng kan förmodligen plockas mot Nordsjaelland, men det är troligt att de matcherna inte kommer betyda något i praktiken, då samtliga lag kan plocka sex poäng mot dem. Något annat än vinst mot Juventus ikväll, och Chelsea måste då under tre matcher mot Shakhtar Donetsk och Juventus, varav alltså två bortamatcher, spela till sig ett försprång mot dessa lag så att de inte i sista omgången har möjlighet att spela för ett resultat som tar dem båda vidare.

Allvar redan från början alltså.

:::

Man Utd vs Galatasaray

Ett liknande resonemang kan föras för Man Utd. En vinst hemma ikväll ger dem ett behövligt försprång inför återstående omgångar. Man Utds grupp är förvisso mer lätthanterlig på pappret än vad Chelseas är, men bortamatcher är samtidigt alltid kluriga. Framför allt gäller det att ha tagit så många nödvändiga poäng som möjligt inför det två bortamatcherna mot först Braga och därefter Galatasaray i november.

Situationen är samtidigt särskilt utsatt för Man Utd, som ju gjorde ett rejält fiasko i Champions League förra säsongen. Det som framför allt slog fel den säsongen var till stor del nonchalans, och då inte minst på hemmaplan där laget tappade fyra poäng och därmed satte sig själva under väldigt hög press inför matcherna på bortaplan.

Defensiven var lagets akilleshäl förra säsongen, och föga förvånande är det också defensiven som Alex Ferguson inför matchen har lyft fram som nyckeln till lagets framgång i den här säsongens upplaga av Champions League. Man Utd har mycket att bevisa för tillfället, inte minst kanske för sig själva efter förra säsongens debacle, och det måste till en vinst ikväll för att inte frågetecknen från förra säsongen ska dammas av.

Det är så klart många som vill göra det hela till fråga av ekonomisk betydelse för Man Utd. Att förra säsongens uttåg redan i gruppspelet förvisso bara sänkte Man Utds intäkter med 3,3% kan möjligen nyansera den bilden. För Man Utd, med klubbens europeiska cuptradition och med dess allmänna ambitioner, så är det först och främst, för att inte säga endast, en strävan efter att återupprätta sin sportsliga stolthet.

I Man Utd kommer Champions League aldrig bli viktigare än ligan. Men den här säsongen är Champions League viktigare än på mycket länge.

:::

Leeds misär fortsätter med en tämligen deprimerande 2-3-förlust hemma mot Hull, och laget befinner sig på 13:e plats, närmare ned till nedflyttningsstrecket än playoff-strecket. Det känns som att inte bara klubben utan också laget väntar på nya ägare och en nytändning, men Ken Bates prokrastinerar.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-09-19 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå