Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Bolton, Blackburn eller Burnley för Bad Ass Billy Davies?

Steve Kean fick efter sju sorger och lika många bedrövelser sparken från Blackburn Rovers. Owen Coyle fick därefter mindre väntat och definitivt mindre efterlängtat sparken från Bolton Wanderers. Och i dagarna har det framkommit att Burnleys manager Eddie Howe befinner sig i underhandskontakter med sin gamla klubb Bournemouth. Det finns alltså för närvarande två-tre managervakanser i The Championship.

ANNONS

Blackburn, Bolton och Burnley. Tre klubbar med modern och sentida Premier League-pedigree som numer befinner sig i The Championship, och som rimligtvis har realistiska ambitioner att ta sig tillbaka till Premier League igen. Har man en gång skådat paradiset vill man gärna återvända, särskilt om man som Blackburn och Bolton gjort sig nästintill bosatta där.

Åtminstone två av dessa tre klubbar söker nu aktivt efter en ny manager, och man kan rimligtvis tänka sig att dessa två eller då möjligen tre klubbar försöker hitta ett manageralternativ som på kort sikt maximerar deras möjligheter att framgångsrikt navigera The Championship, så att den egna klubben återigen går upp i Premier League.

Det är inte minst i det avseendet som Billy Davies är högintressant.

:::

Som ännu en skotsk manager från Glasgow är det lätt att se Billy Davies som ännu en i mängden. Men hans prestationer med i tur och ordning Preston North End, Derby County och Nottingham Forest har lett till att han beskrivits som den bästa managern på The Championship-nivå, detta trots att han bara en gång på sju år faktiskt har lyckats nå uppflyttning med ett lag.

ANNONS

Sett mer ur ett mikroperspektiv så har Billy Davies ett av The Championships allra mest imponerande facit när det kommer till enskilda matcher. Han är taktiskt välskolad, och av alla managers som under någon tid befunnit sig i The Championship under det senaste årtiondet, så är det endast Chris Hughton som har en högre poängkvot per match än vad Davies kan visa upp. Och då befann sig Hughton endast två säsonger i The Championship, mot Davies närmare sex hela säsonger, och hade med först Newcastle och därefter Birmingham ett betydligt mer gynnsamt utgångsläge.

Under de sex säsonger som Billy Davies har varit manager i The Championship så har han med sina olika klubbar levererat fem placeringar bland de sex högsta tabellpositionerna, samt stått för en framgångsrik kampanj i syfte att hålla laget kvar i The Championship. När Billy Davies kom till Nottingham Forest efter 26 ligamatcher av säsongen 2008/09 så var målskillnad det enda som skilde Forest från en plats under nedflyttningsstrecket.

ANNONS

När Billy Davies förra sommaren fick sparken från Nottingham Forest var det lätt att tro att han tämligen omgående därefter skulle få ett nytt jobb. Istället har han hamnat i den manageriella frysboxen, och han har alltså varit arbetslös i över ett år.

Med Billy Davies dokumenterade förmåga att få klubbar med knappa resurser att prestera maximalt i The Championship så vore han till ytan en ideal kandidat för Bolton, Blackburn eller Burnley. Kanske inte minst då detta är klubbar med relativt sett goda resurser, tack vare de fallskärmsbetalningar som deras tidigare vistelse i Premier League medför.

Billy Davies framstår alltså som en ideal kandidat, men ändå så har inga klubbar approcherat honom, och vad det verkar inte heller Bolton eller Blackburn, även om de kanske gör det. Frågan är då, vad beror detta på? Hur kommer det sig att en av engelsk fotbolls mest effektiva och kompetenta managers, på en viss nivå, inte längre anlitas?

ANNONS

:::

Hans konfrontativa och politiska natur är kanske det tyngst vägande skälet. Han har haft en tendens att skapa politiska gräl i de klubbar han befunnit sig i. I Derby förekom han ett eventuellt beslut från styrelsen att sparka honom, på grund av resultaten i ligan samt vad som ansågs som dåliga spelarköp, med att offentligt skälla ut styrelsen och avgå från posten. Även hans tid i Nottingham Forest kännetecknades av eviga konflikter med klubbstyrelsen.

Billy Davies framstår alltså som en person som sätter sig själv i första rummet, och möjligen också sitt eget ego över klubben. Och kanske är det helt enkelt så att klubbstyrelserna runtom i The Football League har kommit fram till att Billy Davies helt enkelt kostar mer än han smakar, att eventuella framgångar på planen inte kompenserar för strulet vid sidan av planen.

ANNONS

Men det ekonomiska värdet i att gå upp till Premier League närmar sig £100m på ett bräde, och med de insatserna skulle man kunna tänka sig att någon klubbstyrelse, i exempelvis Bolton, Blackburn eller Burnley, skulle vara beredda att ta risken och möjligen vara något mindre konflikträdda för egen del. Kanske är en jobbig jävel, ett sant bad ass, värt priset?!

Men man måste våga för att vinna. Och helt sant är ju att Billy Davies har varit mycket uppskattad av supportrarna i de klubbar han befunnit sig. Så det är med styrelsen och inga andra som Davies har problem. Kanske kan man ana ett litet problem med auktoriteter. Men det är ju inget som inte en klok roll- och arbetsfördelning kan åtgärda.

:::

På övrig managerfront så kan det ju vara lite kul att meddela att Edgar Davids nyss offentliggjorts som co-manager för Barnet ända nere i League Two. En rätt häftig utveckling, som man förvisso har lite svårt att se ska bli så särskilt långlivad.

ANNONS

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-10-12 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto