Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hyllmans hörna: Försvarsspel och vinnarkultur

Peter Hyllman

Det var en intressant kontrast i matchen mellan Chelsea och Liverpool, vad avser de båda klubbarnas anfallsprofiler. Fernando Torres, den gamle Liverpoolhjälten, hade återigen en allt annat än bra dag och fick se sig utbytt mot slutet av matchen, utan att egentligen ha fått särskilt mycket uträttat.

Det var ungefär samtidigt som Luis Suarez kvitterade för Liverpool och som därmed iscensatte en sekvens av matchen där han närmast på egen hand uppehöll Chelseas hela defensiva linje. Det råder ingen tvekan om att när Suarez är på det här spelhumöret så finns det ytterst få lag som kan stå emot honom.

Den ene med hela världen på sina axlar. Samtidigt så är Luis Suarez på väg att växa ut till en av Premier Leagues allra mest spektakulära och svårstoppade spelare. Den ene tillhör en klubb med enorma resurser och en uppsjö av anfallskraft. Den andre är som utav en ödets nyck mer eller mindre ensam anfallare i spelartruppen.

Annons

(Något som så klart lite ironiskt humoristiskt illustrerades tämligen perfekt i och med Suarez kvittering ikväll mot Chelsea, när han lämnades vind för våg helt ensam firandes målet. En något udda syn.)

Kan det vara så att Chelsea i viss mening lider av en överflödets förbannelse? Att det helt enkelt finns för många offensiva spelare som spelet kan gå igenom och att det placerar Fernando Torres i bakvattnet. I Liverpool hamnar allt fokus, på ont men möjligen också på gott, på just Luis Suarez.

:::

Chelsea är på väg in i en tung period

Chelsea har precis  tappat poäng i den tredje ligamatchen på rad. Och från att ha befunnit sig i ligaledning med fyra poäng så ligger de i nuläget tre poäng back på ligaledarna. Samtidigt går alltså John Terry sönder för oklar tid framöver. Det vankas därtill en tuff spelperiod fram till VM för klubblag i mitten av december, när Chelsea möter Man City hemma samt tvingas till tuffa bortamatcher mot West Brom, West Ham och Sunderland.

Annons

Därtill riskerar Chelsea hamna i en psykologiskt något knepig situation i samband med VM för klubblag, under vilket rivalerna har möjligheten att vidga ett eventuellt försprång i tabellen. När Chelsea kommer tillbaka från VM så kan de alltså behöva äta upp ett inte oansenligt poängförsprång. Den kommande månaden är en nyckelperiod under säsongen för Chelsea.

Ligan dräller av suspekt försvarsspel

Från topp till botten av ligan så är kvaliteten på försvarsspelet genomgående av bristfällig natur. Det är att förvänta nere i botten av tabellen så klart, även om det börjar bli lite väl dyrbart för framför allt Southampton. Även Aston Villa har problem med den här aspekten, i helgen slängde alltså bort tre poäng på hemmaplan efter en tvåmålsledning i bagaget.

Men problemen återfinns på den övre halvan också, och många av lagen visar upp defensivt svaga symptom. Man Utds försvar är stundtals rundningsmärken, Chelsea och Man City har även de problem att få ordning på det hela. Därtill börjar Arsenals gamla välkända defensivproblem att uppdagas. Kan det vara det bästa anfallet som avgör ligan den här säsongen?

Annons

Betydelsen av vinnarkultur

Kultur är en härlig fudgefaktor som kan användas till att förklara det mesta som man inte riktigt vet vad det beror på, utan att man någonsin behöver närmare förklara vad det är för något. Det har funnits skäl att använda detta språkbruk den här helgen utifrån två olika perspektiv. Dels utifrån lag som vänder och vinner matcher sent. Dels utifrån lag som tappar ledningar och därmed viktiga poäng.

Man Utd och Man City vinner båda två sina matcher sent den här helgen, och det är heller inte första gången den här säsongen. Arsenal och Southampton å andra sidan tappar lite karaktäristiskt sina respektive ledningar. Att både Alex Ferguson och Roberto Mancini har präglat in vinnarinstinkt i sina respektive lag är känt. Att Arsenals prat som allra minst implicerar att klubben låter sig nöja med fjärdeplatsen möjligen präglar in något motsatt är en teori som i alla fall har framförts.

Annons

Man kan säga att en klubbkultur formas av hur det går på planen och lagets resultat. Men det är också så att spelet på planen såväl som resultaten påverkas av kulturen. Det hela sker i en form utav växelverkan. Kultur är i grund och botten en gemensam föreställningsram, och därför blir vad som sägs viktigt då det formar föreställningar.

:::

Omgångens lag (4-2-3-1):

:::

Nog räknade förmodligen Arsenal med ännu en tuff säsong. Men de räknade knappast med att efter elva omgångar vara på den undre halvan av minitabellen bestående av ligans Londonlag. Imponerande skalp av West Ham idag.

:::

Nästa blogg är händelsevis blogg nummer 1,000. Ingen press. Frågan är om det är något särskilt ni önskar med denna festblogg?!

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-11 22:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto