Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den speciella relationen

Peter Hyllman

När den sista landskampen skulle spelas på gamla Råsunda så var det Brasilien som fick stå för motståndet. När nu den allra första landskampen på nya Friends Arena så blir det England som står på motsatt planhalva. Det är stora fotbollsländer, men heller alls ingen slump att det är just dessa länder som görs till en del utav svenska fotbollshögtider.

Brasilien har varit särskilt älskat i Sverige ända sedan 1958 när de vann sitt första VM-guld på just svensk mark. Alltsedan dess har en vida utbredd och stundtals något tröttsam brasseromantik präglat svensk fotboll och inte minst svenskt kommenterande av fotboll.

Men där finns ändå en väldigt särskild relation till just England och engelsk fotboll i Sverige. Därför är det inte det minsta konstigt att det är just England som får inviga den nya svenska nationalarenan. Den speciella relationen uppstår någon gång i TV:s begynnelse, när SVT får för sig att satsa på en vild idé, nämligen att starta upp vad som skulle bli Tipsextra, och som visade en direktsänd engelsk ligamatch varje helg.

Annons

Det skulle kunna sägas att med Tipsextra så kanske en av de allra tidigaste formerna utav så kallad fotbollsturism uppstår. Ett vänligare sätt att uttrycka det är att med teknologins hjälp så fanns det helt plötsligt förutsättningar för supporterskapet att frodas också över distans. Något genuint måste trots allt finnas där, svenska och skandinaviska supportrar är trots allt varmt uppskattade i ett land fotbollsturism betraktas som suspekt.

:::

Vad är det då med engelsk fotboll som fungerar så väldigt bra tillsammans med svenskt supporterskap?

Ett skäl är troligtvis att engelsk fotboll i Sverige har fått vad som brukar kallas en first mover-fördel. Det vill säga, det var helt enkelt den engelska fotbollen som var först på plats i Sverige av de olika utländska ligorna. Under en relativt lång tid hade engelsk fotboll således en form utav monopol på vårt intresse, och blev så klart en framgång om inte annat så på grund av nyhetens behag. I det avseendet kan man säga att engelsk fotboll då förmodligen hade ungefär samma normerande effekt som exempelvis amerikanska tv-serier kom att få några decennier senare.

Annons

Man ska heller inte glömma bort att det finns många kulturella likheter mellan engelsk och svensk fotboll, och England och Sverige i stort. Båda länderna bär på en protestantisk kulturtradition och har genomgått en industriell utveckling ungefär motsvarande varandra. Fotbollen härstammar i båda länderna ur en arbetarkultur och många av fotbollens grundläggande värderingar i de båda länderna är desamma. Det är alltså inte på något sätt en tillfällighet att engelsk fotboll hade lätt att få fotfäste just i Sverige.

Närheten mellan engelsk fotboll och svenskt supporterskap har också främjats av den engelska fotbollens roll som förebild. Svensk fotboll har importerat många saker från England, både vad avser själva fotbollen och vad avser supporterkultur. Går man på vilken som helst allsvensk fotbollsmatch och lyssnar på ramsorna som sjungs så känner man igen väldigt många, åtminstone till melodin, från vad som i åratal har sjungits på engelska arenor. Rent taktiskt känner vi igen och förstår engelsk fotboll väldigt bra, vilket hjälper oss att identifiera oss med den. Mycket av detta grundlades med Bob Houghtons och Roy Hodgsons bidrag under framför allt 1970- och 1980-talen.

Annons

En annan tung faktor för den engelska fotbollen är att den i hög utsträckning har blivit till en form utav familjeritual. Tipsextra spelade här helt säkert en stor roll, det var under en tid när TV:n var en familjens materiella hörnstenar och när man samlades gemensamt som familj framför den. Engelsk fotboll blev på så sätt en metod för pappa och barn att hitta tid och ett gemensamt intresse tillsammans. Då som nu var det också ett stort gemensamt projekt att vallfärda till aktuell engelsk arena tillsammans, som en upplevelse såväl som en bondingritual.

:::

Om det en gång var ny teknologi som förde engelsk fotboll in i det svenska fotbollskynnet så är det nu förmodligen ännu nyare teknologi som gjort att dess särställning urholkats. Det sänds inte längre endast en match i veckan, istället har vi genom att bara klicka på en knapp eller länk tillgång till alla världens matcher på ett ögonblick. Urvalet är inte längre begränsat, och den engelska fotbollen har därför inte längre något monopol på nya generationers fotbollssyn.

Annons

Men den engelska fotbollens kulturarv lever ändå tungt vidare kvar i Sverige, och det kommer inte att försvagas i någon nämnvärd utsträckning så länge Premier League förblir en av världens bästa och mest populära ligor. Och kvällens landskamp på Friends Arena är ett alldeles utmärkt sätt att befästa denna självklarhet.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-14 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto