POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Debatt: Rätt beslut att dela upp EM 2020?

UEFA fattade igår beslutet att 2020 års EM inte kommer att arrangeras av ett enda eller möjligen två arrangörsländer, utan spridas ut över ett antal städer i Europa. Det var ett beslut som tämligen omedelbart kritiserades. Dels för att det river upp ett etablerat turneringsformat. Dels för att många uppfattar det som bara ett nytt sätt för UEFA att tjäna pengar.

Modellen som nu lyfts fram är att cirka 15-talet städer och arenor kommer att utses som del utav arrangemanget och fördelas på ett antal gruppspelsmatcher och därefter slutspel. Det hela sammanfaller med en utökning av antalet deltagande lag från 16 till 24. Med andra ord, istället för ett arrangörsland så arrangerar Europa nu EM gemensamt.

Vilka skäl har då UEFA för att fatta detta beslut?

:::

En anledning UEFA kan ha att fatta beslutet är att det står ett antal stora och moderna fotbollsarenor runtom i Europa som i grund och botten är underutnyttjade när det kommer till fotboll. Det är alltså fråga om en effektivare resursanvändning i det avseendet. Man skulle kanske kunna säga att det är en UEFA:s variant av glesbygdspolitik.

Men där finns en form utav regionalisering inte bara på kostnadssidan utan också på intäktssidan. Genom att sprida ut mästerskapet ges det möjligheter att regionalisera och segmentera marknaderna för sponsring och annonsörer, vilket ökar den totala intäktspotentialen jämfört med om hela arrangemanget är bundet till ett land och en marknad. Det är en intäktsmodell som bland annat Man Utd gjort stora vinster på.

Beslutet är emellertid också fråga om kapacitet och infrastruktur. För att uttrycka det enkelt, EM är helt enkelt för stort för ett eller två länder att arrangera ensamt. Och inte blir problemet mindre i och med att antalet deltagande lag alltså ökar. Alternativet vore att i princip endast de allra största länderna, till exempel England och Tyskland, skulle kunna stå som arrangörer, vilket till sist skulle bli tämligen tråkigt.

En förhoppning är förmodligen att beslutet kan leda till en ökad integration av UEFA och den europeiska fotbollen. Säkert ses det som ett led i att skapa eller förstärka en europeisk fotbollsidentitet, delvis jämte andra kontinenter men också gentemot den alltjämt framträdande nationella identiteten. Med det här beslutet blir EM hela Europas projekt.

Beslutet har också kritiserats för att försvåra för supportrarna och göra det mer svårtillgängligt för större supportergrupper. Vad det emellertid gör är att öka tillgängligheten för supportrarna, i och med att fler har möjlighet att se sina lag på hemmaplan eller nästgårds. Det blir alltså ett sätt att lokalisera den internationella fotbollen och göra den mer diversifierad. Baksidan av myntet är så klart att den supporterkulturella smältdegel som ett mästerskap kan utgöra inte längre ges samma utrymme. Å andra sidan så finns fortfarande VM.

Jag tycker det är ett klokt beslut av UEFA. Faktiskt. Inte minst för att det är lite nytänkande, och det känns inte som att det skadar. Det adresserar dessutom reella problem, som frågan om enskilda länders kapacitet.

Philip Cornwall argumenterar för det motsatta och menar att England borde damma av sin gamla misslyckade VM-ansökan och erbjuda sig att ta över arrangemanget.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2012/dec/06/euro-2020-supporters-view?intcmp=239

:::

Frågan är så klart ändå: Vad tycker ni?

Vissa kritiserar så klart UEFA:s beslut på grundval av att det bryter med traditionen av ett mästerskap. Vilket så klart är lite roligt tänkt eftersom EM en gång i tiden ju inleddes som ett väldigt litet mästerskap med endast semifinaler och final spelade i ett land under en vecka, och resten av turneringen avgjordes tidigare på hemma- och bortaplan som vanligt.

Jag kan se det här beslutet som lite utav en återgång mot detta. Eller snarare en hybrid av de båda modellerna.

:::

Starkt gjort av Liverpool att ta den nödvändiga trepoängaren borta mot Udinese. Jag misstänker att rätt få hade kunnat föreställa sig just Jordan Hendersom en av Liverpools många europeiska hjältar genom åren, men så blev nu kanske ändå fallet.

Liverpool, Tottenham, Newcastle och Chelsea i Europa League-slutspel med andra ord. Liverpool och Chelsea kommer vara seedade i lottningen som äger rum den 20 december i Nyon.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-12-07 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå