POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier Leagues tio bästa målvakter

Det blev ju en sådan succé förra gången, så då är det ju så klart värt ett nytt försök. Det var ju dessutom två år sedan, och sedan dess har ju mycket vatten runnit under broarna och spelarmaterialet i Premier League har onekligen hunnit förändras. Det finns alltså även goda skäl att återvända till frågan om vilka som är Premier Leagues just nu bästa spelare, position för position.

För att uttrycka det uppenbara så inleder jag alltså med målvakterna, för att därefter, som ett återkommande fredagstema, arbeta mig uppåt i planen, position för position.

Kort om min metod. Jag säger mig ju vilja ranka de bästa spelarna just nu. Det betyder inte att jag bara tittar på den här säsongen enskilt. Det betyder dock inte heller att jag värderar en spelares karriär i sin helhet. Jag strävar efter jämviktsläget där jag värderar en spelares kvalitet och förmåga i nuet, både utifrån hur han presterat tidigare och hur jag bedömer att han kommer att prestera framgent. Men ju längre i tid vi förflyttar oss från nuet, desto mindre vikt ger jag detta.

Detta faller sig för mig naturligt. En spelare kan naturligtvis ha många kvaliteter även om dessa inte tagit sig sina främsta uttryck just under den här säsongens första månader. Likaväl måste man kunna tänka sig att den som faktiskt har varit fantastisk under hösten kanske inte nödvändigtvis är kapabel att hålla den nivån över tid.

Här är min sammanställning.

:::

(10) Tim Krul, Newcastle

Kapabel till smått otroliga räddningar och har kapaciteten att fullständigt stänga en match om han är på det humöret. Till hans nackdel talar kanske också att han känns något ojämn. Med andra ord, en mycket hög högstanivå som däremot inte alltid uppnås. Väldigt stark i det individuella målvaktsspelet men svagare i det organisatoriska.

(9) Simon Mignolet, Sunderland

Med tanke på att Sunderland är ett av de lag i Premier League som släpper till allra mest skott, men som trots detta ändå först och främst baserar sin poängskörd på snål defensiv, så ställer det vissa krav på lagets målvakt. Mignolet motsvarar mycket väl dessa krav och gör ytterst sällan några fatala misstag. En riktigt stabil och därtill underskattad Premier League-målvakt.

(8) John Ruddy, Norwich

Det är ingen tillfällighet att Ruddy varit landslagsaktuell under det gångna året. När Norwich inledde vad som nu är Premier Leagues längsta svit utan förlust så var Ruddy en av förgrundsgestalterna, bland annat med enorma insatser mot såväl Arsenal som Man Utd. Betydelsen av hans närvaro blir som mest tydlig i hans frånvaro, med Ruddy skadad så har Norwich börjat läcka mål i betydligt högre utsträckning än tidigare.

(7) Wojciech Szczesny, Arsenal

På många sätt påminner mig Szczesny om Tim Krul. En målvakt med potential att göra fantastiska räddningar, men vars förmåga att organisera och kommunicera med ett försvar ännu inte är fullt utvecklad. Ett begrepp för detta är handbollsmålvakt, även om det är att göra Szczesny orättvisa. Szczesny är en mycket kompetent målvakt och med honom så har Arsenal eliminerat det målvaktsproblem laget brottats med under ett antal år. Kommer bara bli bättre med åren.

(6) Ben Foster, West Brom

West Broms uppåtmarsch i Premier League-tabellen sammanfaller rätt väl med att Foster tog plats i målet, och det är ingen tillfällighet. Foster klarade aldrig riktigt trycket i Man Utd, vilket fått många att nedvärdera honom. Men i såväl Birmingham som i West Brom har han hittat en miljö som passar honom bättre och som ger honom den sinnesfrid som behövs för att leverera ett målvaktsarbete av högsta kvalitet. En målvakt med god kontroll över både målbur och straffområde.

(5) Petr Cech, Chelsea

Cech är inte lika dominerande självklart bra som han en gång i tiden var, även om detta så klart också speglar ett allmänt svagare försvarsspel i Chelsea. Han kan stundtals, likt alla målvakter, göra enskilda misstag, men den lägstanivå Cech visar upp säsong efter säsong är imponerande hög. När väldigt mycket annat är instabilt i Chelsea så är Cech en av lagets stabila pusselbitar. Ingjuter auktoritet och självförtroende.

(4) Brad Friedel, Tottenham

Gammal är äldst brukar det ju heta, och Friedel börjar bli så till åren att Tottenham känt sig tvingad att värva in hans ersättare allt medan liket fortfarande levererar enastående målvaktsprestationer på löpande band för sitt Tottenham. När han är som bäst kan Friedel vara mer eller mindre ospelbar, kombinerandes såväl ett lysande spel på mållinjen som ett starkt kommando över hela straffområdet.

(3) David De Gea, Man Utd

Inte någon färdig produkt alls, men en klart underskattad målvakt. Skälen till det är flera, men några olyckliga misstag under sin allra första tid i England bidrar säkert. Kan förbättra sitt luftspel, men det är naturligtvis ingen tillfällighet att Alex Ferguson i princip alltid spelar De Gea när Man Utd ställs inför de stora matcherna. Lika lite som att det är en tillfällighet att De Gea då i stort sett alltid levererar räddningar av högsta världsklass. Ett stundtals stort målvaktsspel bakom en svajig backlinje. Och bättre kommer det att bli.

(2) Julio César, QPR

Visst fanns frågetecken om vad César egentligen ville med flytten till QPR, hans motivation och så vidare. Men de frågetecknen har tämligen omedelbarat rätats ut, och de få skraltiga poäng som QPR trots allt har spelat ihop den här säsongen är till stor del en följd av Césars målvaktsspel. Det är en riktig klassvärvning och om Harry Redknapp ska lyckas hålla QPR kvar i Premier League, vilket vore en imponerande prestation, så måste det baseras på Césars målvakts- och försvarsspel.

(1) Joe Hart, Man City

Man kan tala om en ung generation av moderna supermålvakter. I Tyskland finns Manuel Neuer och den närmaste engelska motsvarigheten är utan tvekan Joe Hart. Det är så nära en komplett målvakt som går att komma skulle jag säga; positionssäker, reflexsnabb, organiserar sitt försvar och sitt straffområde väl. Därtill en spelare med ledaregenskaper både på och utanför planen, lite grann av en typisk målvaktsgalning med andra ord. Med viss marginal Premier Leagues just nu bäste målvakt.

:::

Bubblare:

»  Pepe Reina, Liverpool
»  Robert Green, QPR
»  Hugo Lloris, Tottenham
»  Brad Guzan, Aston Villa
»  Michel Vorm, Swansea

:::

Problemet med att ranka målvakter på det här viset är naturligtvis att det knappt blir några målvakter över när man väl gjort listan.

:::

Svallvågorna går höga efter Arsenals chockförlust mot Bradford i veckan. Pratet om att Arsene Wenger ska få sparken känns verklighetsfrånvänt. Varför skulle Arsenals klubbstyrelse sparka en manager som helt och hållet går deras egna ärenden? Huruvida Arsene Wenger har något kvar inom sig att bidra med som manager för Arsenal, eller om tiden kanske är inne för honom och klubben att gå skilda vägar, är i så fall en mer motiverad frågeställning.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-12-14 kl 04:28

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå