Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Premier Leagues tio bästa mittbackar

Enligt vissa skulle ju världen gå under igår. Det gjorde den som bekant inte, men däremot höll bloggen uppe idag. Inga jämförelser i övrigt så klart. Så kan det bli ibland. I alla fall så kommer den här bloggen idag, och med den får ni låta er nöja under helgen. Lagom efter helgen, någon gång under uppsittarkvällen, kommer jag att publicera en halvtidsanalys av Premier League och den får räcka fram till och med annandagen.

Den 27 december är därefter bloggen tillbaka i full sving. Lite julhelg med andra ord men i övrigt är bloggen precis lika hård som ligan den först och främst bevakar. Inga mjäkiga veckovisa juluppehåll här inte.

Turen i mitt återkommande rankningsförsök har kommit till mittbackarna. Detta efter att ha inlett med målvakterna. Det är med andra ord Premier Leagues tio bästa mittbackar just nu som jag försöker först hitta och därefter rangordna. Återigen ett tillfälle för andra med en annan uppfattning än jag själv att ifrågasätta mitt förstånd med andra ord. Julefrid när den är som allra bäst.

Kort om min metod. Jag säger mig ju vilja ranka de bästa spelarna just nu. Det betyder inte att jag bara tittar på den här säsongen enskilt. Det betyder dock inte heller att jag värderar en spelares karriär i sin helhet. Jag strävar efter jämviktsläget där jag värderar en spelares kvalitet och förmåga i nuet, både utifrån hur han presterat tidigare och hur jag bedömer att han kommer att prestera framgent. Men ju längre i tid vi förflyttar oss från nuet, desto mindre vikt ger jag detta.

Detta faller sig för mig naturligt. En spelare kan naturligtvis ha många kvaliteter även om dessa inte tagit sig sina främsta uttryck just under den här säsongens första månader. Likaväl måste man kunna tänka sig att den som faktiskt har varit fantastisk under hösten kanske inte nödvändigtvis är kapabel att hålla den nivån över tid.

Här är min sammanställning.

:::

(10) Per Mertesacker, Arsenal

Det har egentligen aldrig varit spelarna i Arsenals backlinje som varit problemet, utan dess organization och framför allt det skydd den fått från mittfältet framför den. Tvärtom har Arsenal rent spelarmässigt en hyfsat imponerande bredd på sin backlinje, om än kanske utan den riktiga spetsen. Den som för mig dock framstår som mest stabil av dem alla är Mertesacker, som acklimatiserat sig väl i Premier League.

(9) Jonny Evans, Man Utd

En modig, positionssäker och spelintelligent mittback som är märkligt säker i sitt tacklingsspel. Därtill en spelare med goda ledaregenskaper, tveklöst en av dem som ska axla manteln efter det att äldre spelare som Ferdinand och Vidic fått lämna av. Det är ingen tillfällighet att Man Utd en gång i tiden ansåg sig kunna släppa Gerard Pique då de hade Evans i sina led. En svaghet är luftspelet där han fortfarande ibland kan låta sig övermannas.

(8) Sebastien Bassong, Norwich

Bassong har svarat för ett flertal enastående mittbacksinsatser för Norwich den här säsongen, och har utgjort en märkbar förstärkning till lagets försvarsspel sedan förra säsongen. Tillsammans med Michael Turner har han utgjort den ryggrad i Norwich som möjliggjort lagets vandring uppåt i tabellen. En stor del i Bassongs skicklighet ligger i positionssäkerheten, men han har också en imponerande förmåga att blockera skott.

(7) Jan Vertonghen, Tottenham

Det känns som om Tottenham visste vad de köpte när de plockade hem Vertonghen. Med honom i backlinjen har Tottenham fått ett mer permanent ledarskap i backlinjen och därtill en spelskicklig mittback som är till stor nytta också i uppbyggnadsspelet. Rent taktiskt passar han som handsken in i Andre Villas-Boas önskade spelsystem. Det är heller inte till Vertonghens nackdel att han är ett hot i motståndarnas straffområde.

(6) Ashley Williams, Swansea

Ett av det senaste årets stora utropstecken inom engelsk fotboll. Williams uppgång har speglat Swanseas, och en anledning till lagets svårslagenhet är Williams kvaliteter som mittback. Han blockerar många skott och är duktig på att bryta motståndarnas passningsvägar, samtidigt som han själv är en skicklig passningsspelare. Det som imponerar allra mest är kanske hans jämnhet, han gör väldigt sällan en dålig match.

(5) Jonas Olsson, West Brom

Olsson kan vara lite slarvig ibland, men det är heller ingen tillfällighet att han varit permanent i den backlinje som ligger bakom en av den här säsongens främsta och mest imponerande förstahalvor. En grundidé för West Broms försvarsspel är att hålla tätt centralt och därifrån mata bollarna framåt i snabba omställningar. I det spelet är Olsson en viktig kugge och en förgrundsgestalt med sin uppoffrande spelstil.

(4) Rio Ferdinand, Man Utd

Börjar bli till åren, men visar kontinuerligt ändå sin höga kvalitet och sitt stora värde för Man Utds backlinje. Kan genom sin blotta närvaro få också en backlinje som helt berövats spelarmässig kontinuitet att understundom framstå som stabil. Läser spelet utmärkt, bryter många passningsvägar och är själv säker i det offensiva uppbyggnadsspelet. Framgång den här säsongen för Man Utd bygger till stor del på Ferdinands arbete.

(3) John Terry, Chelsea

Det finns sådant man upplever som relative svagheter I Terrys spelstil, ett ibland suspekt positionsspel och kanske inte ett särdeles starkt passningsspel, men det är heller inte dessa egenskaper som under ett drygt årtionde gjort honom oumbärlig för Chelsea. Hans sätt att organisera sin backlinje, få den att jobba som en enhet, och ingjuta trygghet och självförtroende i laget gör att det märkbart syns när han inte spelar för Chelseas. I det avseendet en av ligans viktigaste mittbackar.

(2) Ryan Shawcross, Stoke

Ledargestalten i Premier Leagues just nu kanske snålaste försvar, ett lag som släppt in endast tre mål på bortaplan. Inget lag har heller släppt in färre mål än just Stoke. Shawcross spelar med ett lugn, en säkerhet och ett mod som gör att man tror han måste vara äldre än sina 25 år, en av Englands absolut främsta mittbackar i sin generation. Alex Ferguson är inte känd för att medge misstag, men att släppa Shawcross är ett av dem han faktiskt har medgett. Kanske är det något han åtgärdar.

(1) Vincent Kompany, Man City

En av många karaktärsspelare i det Man City som understundom och felaktigt kritiseras för att bara bestå av legoknektar. Som mittback besitter han i princip alla viktiga egenskaper i termer av positionssäkerhet, mod, spelförståelse, passningssäkerhet, huvudspel och så vidare, och är i den meningen Premier Leagues förmodligen mest komplette mittback. Jag tror inte Man City vunnit Premier League förra säsongen utan Kompany, och enda problemet med det påståendet är att det förmodligen kan sägas om några fler spelare än honom.

:::

Bubblare:

»  Robert Huth, Stoke
»  Phil Jagielka, Everton
»  Gary Cahill, Chelsea
»  Michael Dawson, Tottenham
»  Daniel Agger, Liverpool

:::

En spelare sticker ju onekligen ut med sin frånvaro och det är ju Nemanja Vidic. Men så kan det gå när skador gjort att han inte spelat på i stort sett år och knappt alls under två-tre säsonger. Frisk och i normal form är han dock given på en sådan här lista.

Branislav Ivanovic, som är en spelare jag beundrar mycket, ser jag dock mer som naturaliserad ytterback.

:::

Helgens matcher: Wigan vs Arsenal (13:45), Man City vs Reading, Newcastle vs QPR, Southampton vs Sunderland, Tottenham vs Stoke, West Ham vs Everton, Liverpool vs Fulham (18:30), Swansea vs Man Utd (sön 14:30), samt Chelsea vs Aston Villa (sön 17:00).

Intressant och lurigt möte på DW Stadium där Wigan har kapacitet att ställa till problem för ett möjligen återuppväckt Arsenal. Kan QPR:s vinst senast ge dem självförtroende nog att ställa till det för ett likaledes vinstfattigt Newcastle på St James’ Park? Viktiga men luriga matcher för Liverpool och Tottenham. Och i tätstriden bör Man City se det här som en god chans att plocka in några poäng på Man Utd. Kan Aston Villa följa upp storspelet på Anfield med en ännu mer meriterande insats på Stamford Bridge?

:::

God jul till er alla!

Be Champions!!

Publicerad 2012-12-22 kl 02:49

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons