Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Everton framtvingar våren efter att ha betvingat hösten

Förutsättningarna är lite speciella när Everton i eftermiddag drabbar samman med Chelsea på Goodison Park. Det är nämligen en match som rent tabellmässigt kan sägas handla om Champions League-platserna, och det var kanske inte något som många trodde inför säsongen. Dels att Chelsea skulle befinna sig i den striden. Dels att Everton, med sin vana av svaga höstsäsonger, skulle vara delaktiga i den.

Om Everton vinner idag går de i ett svep förbi både Arsenal och Chelsea och upp på tabellens fjärdeplats. Visserligen har i det läget både Arsenal och Chelsea en match mindre spelade, men det är ändå talande vad som faktiskt rent tabellstrategiskt står på spel i dagens match. Om Everton förlorar ligger de istället fem poäng efter Chelsea med en match mer spelad.

David Moyes har många skäl att vara nöjd med andra ord. Det går ju många rykten om honom. Inte minst av det skälet att hans kontrakt med Everton går ut till sommaren, vilket dels gör hans tillvaro där något osäker, och som dels gör honom lätt tillgänglig för potentiellt större uppgifter. Det ska emellertid vägas mot Moyes egen vilja att föra i mål vad som trots allt ser ut som ett rätt spännande projekt med Everton.

:::

Everton har ju i flera år fått kämpa med begränsade resurser, och kanske har detta också till viss del format uppfattningen om hur laget spelar. Everton brukar ses som ett hårt kämpande lag som krigar sig till mål och poäng. Steven Gerrards kommentarer på det temat tidigare under säsongen speglar detta förhållande. Kanske är det också så att det är svårt att mentalt förena en sådan kampinställning med en mer konstruktiv fotbollsidé, man ser antingen det ena eller det andra.

För Everton placerar sig den här säsongen väldigt högt bland Premier Leagues lag när det kommer till att mäta sådana faktorer som bollinnehav, antal genomförda och lyckade passningar, samt mängden skapade målchanser. Med spelare som Leon Osman, Darron Gibson, Steven Pienaar och Leighton Baines, sammanhållna av Marouane Fellaini, har David Moyes lyckats komplettera en redan organiserad och väl fungerande defensiv. Kanske kan man därför säga att Moyes har lyckats ta Everton till nästa steg.

Evertons svaghet, likt flertalet andra i relativa termer medelstora klubbar, såsom exempelvis Newcastle och Sunderland, är att de inte har samma bredd i sina spelartrupper som de större klubbarna har. De kan sätta en mycket stark förstaelva på planen, men är också extra känsliga för skador och avstängningar vilka oundvikligen uppstår under en lång säsong.

Det måste alltså vara en lättnad för Everton och David Moyes att ha fått Darron Gibsons röda kort från matchen mot West Ham upphävt. Det gör honom tillgänglig till dagens match. Lika irriterande måste dock Marouane Fellainis onödiga utvisning mot Stoke, när han skallade Ryan Shawcross, vara. Matchen mot Chelsea är den tredje och sista utav Fellainis avstängning.

:::

Det är så klart också en match utav viss betydelse för Chelsea och Rafael Benitez.

För efter deras återkomst från Japan så har de ju begett sig ut på något utav ett återtåg. Först besegrades Leeds i Ligacupen med 5-1 och därefter förintades Aston Villa med 8-0. Detta följdes upp med en hyfsat imponerande arbetsseger borta mot Norwich. Kanske kan det kallas en temporär pånyttfödelse, och Benitez tog naturligtvis tillfället i akt att säga att ligatiteln fortfarande i allra högsta grad stod på agendan.

Men det förutsätter troligtvis en vinst idag. För utöver att placera dem 14 poäng efter tabelltoppen, med en match mindre spelad, så skulle en förlust oundvikligen leda till att det mentala återtåget spårar ur, och frågetecknen kring Benitez inte minst från klubbens supportrar att återigen bli alltmer högljudda.

Resten av säsongen blir till en övning i att spela under press för Rafa Benitez och hans Chelseaspelare.

:::

Helt galen Premier League-lördag igår. Mängder av mål och stundtals helt obefintligt försvarsspel. Lysande underhållning naturligtvis, men kvaliteten är det väl kanske lite sisådär med. Men min erfarenhet är också att det blir lite sådär ibland, att de vanliga reglerna sätts ur spel. Och kul är väl det, det är bland annat vad som gör fotbollen svårförutsägbar.

:::

Dagens matcher: Everton vs Chelsea (14:30), samt QPR vs Liverpool (17:00).

Matchen på Loftus Road är onekligen en match mellan två lag som båda behöver visa vad de egentligen vill med den här säsongen. Har QPR sammanhållningen att kunna störa Liverpool? Det känns som som om Harry Redknapp befinner sig i den ”storma”-fas som brukar infinna sig när han är ny manager för ett lag.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-12-30 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons