Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vad måste Queens Park Rangers göra?

Varvmätaren har svängt över till 2013 och om inte något konkret händer med QPR:s spel på fotbollsplanen så är det också ett år då de med dunder och brak kommer att åka ur Premier League tillbaka ned till The Championship. Det var minsann inte vad Tony Fernandes, QPR:s ägare, hade räknat med inför säsongen.

Läget är väldigt prekärt för QPR. Med en enda seger på de första 20 matcherna parkerar laget sist i tabellen, med nio poäng upp till nedflyttningsstrecket och säker mark. Managerbytet har gett ytterst tveksam effekt, efter att nyhetens behag klingat av efter några matcher, och spelarna på planen ser stundtals slagna ut på förhand.

Vad måste då QPR göra för att vända skeppet? Ytterst få klubbar som legat sist i tabellen vid nyår har lyckats hålla sig kvar. Inom engelsk fotboll brukar ju talas om ”great escapes”, och det börjar alltmer likna något som QPR måste klara av för att stanna i Premier League. Nu beskrivs den typen av omsvängningar ofta i termer utav ögonblickets dramatik, när det egentligen är en produkt utav en kedja av beslut fattade ungefär vid den här tiden på året.

Att förvänta sig att någon vändning av säsongen ska ske ikväll borta mot Chelsea vore så klart naivt och onödigt. Men det är ändå läge att ta kvällens match som utgångspunkt för ett snabbt och kraftfullt agerande så snart som möjligt under januari.

:::

Värva en karaktärsspelare! Det spelar egentligen inte någon större roll vem den här spelaren är. Helst ska det kanske vara någon spelare med offensiva uppgifter, då QPR saknar en sådan spelare. Men genomgående i QPR:s nu pågående dystopi är att spelarna helt och hållet har tappat tilltron både på lagets spel och kanske också på sig själva.

Laget behöver blott av den anledningen ett energitillskott, en spelare som kommer in med en tro både på sina egna och på lagets möjligheter. Och som genom sin karaktär kan få också övriga spelare att börja tro igen. Det viktigaste för att kunna lyckas med en uppgift är att först och främst tro att man kan lyckas med den.

Ge Harry Redknapp fullständigt och villkorslöst mandat! Det håller inte och finns heller ingen tid att vela. Redknapp måste få det fulla förtroendet att helt på egen hand avgöra vilka spelare som håller måttet och som ”gillar läget”, som under våren är beredda att lägga ned själ och hjärta för QPR.

De spelare han bedömer inte uppfyller dessa krav måste ställas vid sidan, oavsett när de värvades och vad de då kostade eller tjänar i lön. I detta får det inte råda några som helst dubbla signaler från QPR:s styrelserum, som har haft en benägenhet genom åren att inte alltid kunna hålla isär sin egen roll från den roll som med nödvändighet är en managers.

Organisera försvarsspelet! När ett lag spelar dåligt, krisar, så är det väldigt lätt att falla tillbaka på slentrianmässig kritik av spelarna, särskilt om många av dem har värvats nyligen. Legoknektar fnyser då en del, inte minst efter förra omgångens kapitulation mot Liverpool. Men Harry Redknapp hade helt rätt i sin kommentar efter matchen att det var inte spelarnas ansträngning som brast i den matchen.

Ändå så sprang QPR:s spelare omkring som en skock yra höns på planen den kvällen, elva spelare men inget lag. Det syntes inte minst defensivt. Frågan är om Redknapp ser sin egen roll i detta. För en managers uppgift är att organisera sitt lag och sina spelare, och att organisera är blott en fråga om samordning. Här finns vare sig tid eller heller något större behov utav stora knep, snarare är det fråga om back to basics för Redknapp.

Go dirty! Snälla pojkar får sällan kyssa vackra flickor sägs det, och snälla lag får sällan spela kvar i Premier League. Det vore förmodligen fel att mena att ändamålen helgar medlen, men i de tillfällen när själva grundspelet inte fungerar för QPR, och sådana tillfällen kommer att komma under våren, så måste laget vara berett att kompensera för detta med hårt spel och fula knep inom regelverkets gråzoner. Det kommer inte se snyggt ut, men det kommer tjäna dem några viktiga poäng under slutspurten.

:::

Dagens matcher: Chelsea vs QPR, Liverpool vs Sunderland, samt Newcastle vs Everton.

Min match ikväll blir den på St James’ Park mellan två lag som rent teoretiskt borde vara hyfsat jämna sett till spelartrupp och ambition. Ändå är det två lag som hittills har haft två helt olika säsonger. I Alan Pardew och David Moyes finns dessutom två hetlevrade gestalter vid sidlinjen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-02 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons