Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kan Aston Villa vinna något med småbarn?

Det finns ett gammalt ordspråk som jag tror är kinesiskt till sitt ursprung. Var försiktig med vad du önskar, för du kan faktiskt få det. Jag skulle tro att mer än ett fåtal Aston Villa-supportrar fistpumpade både en och två gångar när lottningen av Ligacupens semifinaler gav dem League Two-laget Bradford som motståndare.

För helt lätt blir det förmodligen inte.

Det har pratats mycket om den ringa åldern på Aston Villas spelartrupp och i takt med att problemen har samlats på hög i ligaspelet så har Alan Hansens klassiska ord om omöjligheten att lyckas med något med småbarn brusat ondskefullt i bakgrunden. Den brist på erfarenhet som ung ålder ofta är en signal för kan mycket väl ge sig till känna igen ikväll.

För även om Bradford befinner sig tre divisioner under Aston Villa, så kan det ändå vara en tuff utmaning. Aston Villa måste i korthet lyckas med tre saker över det här cupmötet:

1) De måste hantera en ny motståndare utan något att förlora,
2) De måste hantera sitt eget favoritskap, samt
3) De måste hantera pressen en cupsemifinal innebär.

Klarar Aston Villa av det?

:::

För Bradford kommer nämligen väldigt väl förberedda inför den här semifinalen. I de två föregående omgångarna mötte och nötte de till sist ned först Wigan och därefter, än mer imponerande, Arsenal.

Likt Wigan och Arsenal, så är en stor del av Aston Villas spel format kring ett bra passningsspel och snabba offensiva omställningar. Det här har Bradford redan visat att de kan behärska, samtidigt som de nu möter ett Aston Villa vars mittfält är betydligt mer beskedligt än både Wigans och Arsenals.

Dessutom, om det hela nu skulle gå så långt, så har ju Bradford numer en svårslagen positiv erfarenhet av straffsparksläggningar.

:::

Ska vi se till yttre faktorer så talar två sådana klart och tydligt till Aston Villas fördel. Att Ligacupens semifinaler spelas över två matcher, vilket reducerar möjligheten till skrällar, samt att Aston Villa avslutar detta dubbelmöte på hemmplan.

Det passar kanske Aston Villa särskilt bra, inte minst då de haft en viss benägenhet den här säsongen av att kämpa sig tillbaka från underläge under den här säsongens cupspel. Helgens vinst mot Ipswich kom efter 0-1 i halvtid, och laget kom också från underläge i den meriterande bortavinsten mot Man City i ett tidigare skede av Ligacupen.

Men semifinalens format gör att de båda lagen går in till den här första matchen med olika utgångsläge. För Bradford handlar det om att skaffa sig ett svårintagligt försprång inför returen. För Aston Villa räcker det med att hålla semifinalen vid liv när det andra mötet sparkar av på Villa Park om två veckor.

Det försvårar läget för Bradford. Och om Aston Villa hade varit ett rutinerat lag så hade de förmodligen helt utan problem kunnat enbart på det läget spela hem minst ett oavgjort resultat ikväll.

Men nu är inte Aston Villa ett rutinerat lag.

:::

Det är en vansklig balansgång som Aston Villas ägare Randy Lerner vandrar när han kniper åt svångremmen i syfte att dra ned klubbens höga och tyvärr icke avdragsgilla lönekostnader.

Det är en lönepolitik som till viss del tvingat Aston Villa att gå väldigt långt i sitt arbete med att slussa in egenproducerade talanger.

För detta är klubben förvisso väldigt väl lämpad, då de sett till den egna akademins produktivitet rankas som den tredje bästa klubben i England, med endast Man Utd och Arsenal före sig i det avseendet.

Men det har som sagt skapat problem i ligaspelet, där Randy Lerners snålhet onekligen kommer att bedra hans vishet om Aston Villa trots allt, även om jag inte nödvändigtvis tror att att så blir fallet, åker ur Premier League, och därmed får se sina intäkter falla dramatiskt.

Att framgångsrikt integrera ung talang i a-laget ställer krav på att där finns rutinerade spelare som omger dem och visar dem till rätta. Det är inte en stödstruktur som nödvändigtvis finns i Aston Villa.

Cupspel har emellertid en annan karaktär än ligaspel, där handlar det mer om dagsform och kanske stundens ingivelse. Möjligen passar det Aston Villas unga lagbygges kynne bättre. Deras väg till semifinalen har varit imponerande, och därför måste man förmoda att vägen från semifinalen mycket väl kan bli precis lika imponerande.

Och som de allra flesta unga lag ofta är mer humörstyrda än andra lag, de spelar ofta väldigt bra i medgång men får det ofta svårt i motgång, så skulle en cupseger mycket snabbt kunna översättas i framgång i ligaspelet.

För få lag kan spela så bra som ett ungt lag med självförtroende och livet framför sig.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons