Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hyllmans hörna: Topptrion dominerar

:::

Domarens uppgift är missförstådd

Vi har många små sorglustiga och tämligen destruktiva egenheter när det kommer till domarna och fotboll. Exempelvis att börja klaga på en viss domare till och med innan matchen har börjat. Ett annat exempel, som vi kunnat observera under kvällen, är att kritisera dem till och med när de fattat ett helt korrekt beslut i en väldigt svår situation.

Men kanske är det största problemet att så många tenderar att missförstå domarens uppgift. Många menar att genom att visa ett rött kort på Koscielny så förstörde Mike Dean matchen. Indirekt, vissa till och med mer direkt än så, menas alltså att Dean skulle ha avstått från att ha utvisat Koscielny i syfte att öka förutsättningarna för en underhållande stormatch den här helgen.

Men det är inte domarens uppgift att ”göra en match rolig”. Och om domare skulle börja fatta beslut utifrån en sådan målbild så tror jag att vi väldigt snabbt skulle börja få se väldigt märkliga konsekvenser på fotbollsplanen. Domarens uppgift är att tillämpa fotbollens regler, det vill säga att se till att reglerna efterlevs. Inget annat.

Det betyder att om Koscielny begår en regelvidrig handling efter tio minuter mot Man City, och regelboken tydliggör att detta ska bestraffas med straff samt rött kort, då har Mike Dean bara att peka på straffpunkten och hala fram det röda kortet. För detta kan vi inte rimligen kritisera Dean, vi kan däremot välja att vara kritiska till regelboken.

Det ironiska i sammanhanget är så klart att den här regeln om så kallad dubbelbestraffning en gång i tiden kom till just för att göra fotbollen som sådan roligare. Att beivra destruktivt spel och på så vis ge mer utrymme till kreativa anfallare.

Det blir inte alltid som man tänker sig.

Chelsea imponerar men hushåller inte med krutet

Att åka till Britannia Stadium för ett möte med Stoke är aldrig lätt, även om just Chelsea genom åren har haft förhållandevis lätt för den uppgiften. Att komma därifrån med en 4-0-vinst är däremot mycket imponerande, och Chelsea sände ut en stark signal den här helgen att någon strid om Champions League-platsen ska det i alla fall inte bli för dem.

Inte minst är målproduktionen imponerande. Sedan Chelsea kom tillbaka från VM för klubblag så har Chelsea gjort 26 mål i liga- och cupmatcher, med ett snitt om 3,25 mål per match. I hälften av dessa matcher har dessutom Chelsea gjort fyra mål eller fler. Trots detta är ändå känslan att Chelsea är i alla fall delvis worse off än vad de var innan denna matchsekvens inleddes.

Anledningen till det skulle då vara hushållningen av denna målproduktion. Det har gjorts väldigt många mål i just vissa matcher, men i andra matcher har det inte blivit några mål alls. Kostnaden för det har varit tre mycket dyrbara poäng hemma mot QPR, samt en till synes förlorad cuptitel efter 0-2 hemma i första mötet med Swansea.

Börjar vi se ett vårystert Reading?

Grunden till att Reading spelar i Premier League den här säsongen var att Reading förra säsongen gjorde en väldigt stark vår i The Championship. Det bar hela vägen till seriesegern. Grunden till att Reading möjligen håller sig kvar i Premier League kan vara densamma. Reading måste reproducera fjolårets vårform för att hålla sig kvar.

Ihärdighet har laget i alla fall. Åtta minuter kvar av matchen och Reading ligger undere med 0-2 mot West Brom. Fram till full tid vänder Reading och vinner med 3-2. Det är den här typen av vändning som om den görs utav ett storlag så skrivs det spaltmil om den. För Reading råder dock relativ mediavinter, men icke desto mindre så är detta ett säkert vårtecken för dem.

:::

Visst märktes det att det var två bra lag som möttes på Old Trafford. Man Utd var totaldominanta under den första halvleken, möjligen timmen. Men därefter så syntes det också, i samband med att de kom tillbaka in i matchen, både att Liverpool är ett bra fotbollslag och att de innan den här matchen faktiskt vunnit sju av sina senaste nio.

Ingen av dem är med i veckans lag, men visst är det fantastiskt skönt att ha spelare som Robin van Persie och Luis Suarez på planen. Från ingenstans kan ett ögonblick av högsta världsklass skapas. Just idag får man väl säga att van Persie vann den kampen.

:::

Man City vinner borta mot Arsenal för första gången på 37 år. Det pratas naturligtvis om domslut efter matchen, men den här gången var det väl knappast något snack om saken. Arsene Wenger kritiserade också efter matchen sina spelare för bristande attityd inför uppgiften. På något sätt känns det som att man har hört just det förr.

:::

Positiva vibbar med Luis Suarez och Daniel Sturridge på planen samtidigt. Men mäktar Brendan Rodgers med att integrera detta i startelvan inom eller kanske till och med utanför sin 4-3-3-dogm?

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-13 kl 20:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons