Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Kom in i matchen, SVT!

Under veckan spelas hela elva omspelsmatcher i FA-cupen. Bara ikväll går nio matcher av stapeln. Det är en stor mängd möjlig cupdramatik på mycket kort tid, och flera matcher med stort intresse här i Sverige. Problemet är att det är omöjligt att följa matcherna via svensk TV.

SVT gjorde en gång i tiden en kulturgärning i och med att de genom Tipsextra förde engelsk fotboll till det svenska folkhemmet. I den tidens DDR-Sverige bänkade vi oss framför TV-rutan varje lördag för att se en enda direktsänd engelsk fotbollsmatch i veckan. Livslånga klubbkänslor formades. Den tiden är sedan länge borta.

Ett skäl till att vare sig FA-cupen eller Ligacupen sänds i svensk TV, trots att intresset ändå är förhållandevis stort, är att dessa båda turneringar har lagts i samma paket tillsammans med övriga rättigheter från The Football League. Och i racet om att köpa rättigheterna till Champions League, Premier League och andra stora ligor så har de kommersiella TV-kanalerna helt enkelt spenderat alla sina pengar.

Det är i just det vacuum som uppstår i den kommersiella televisionens ingenmansland som SVT skulle kunna fylla en meningsfull roll. Men det är en roll som de helt enkelt inte vill fylla, tror sig inte kunna fylla, eller helt enkelt inte har tänkt på att de skulle kunna fylla.

:::

SVT är public service och har i det avseendet inget direkt kommersiellt vinstintresse. Syftet med public service är att bilda, kanske socialisera, och främja en kulturell upplevelse. Ett syfte i denna mer moderna tid är kanske att vara något utav en motvikt till den lavinartade kommersialism som präglar övriga TV-kanaler.

Fotboll är en form utav kultur. Den roll SVT en gång i tiden fyllde med Tipsextra skulle de kunna fylla igen inte genom att ge sig in i racet om de stora ligornas rättigheter, utan genom att köpa rättigheterna till The Football League och de båda engelska cuperna. De skulle därmed vårda ett intresse för ett kulturarv med såväl svensk som engelsk koppling, och de skulle återigen göra sig själva till en relevant aktör vad avser svenska fotbollssändningar.

Som public service-bolag är inte SVT tvingade att räkna hem en sådan satsning i form utav en viss vinstmarginal. Det ger dem ett större handlingsutrymme än vad som är möjligt för kommersiella TV-kanaler. Att göra dylika inköp av engelsk kulturproduktion kan inte gärna ses som nytt för SVT, som har för vana att köpa in mängder av dramaproduktioner från BBC.

Tipsextra skulle kunna återuppstå och Lars-Gunnar Björklunds arv leva vidare. Inte längre som en form utav pionjärverksamhet, men väl som väktare av det breda men inte alltid kommersiellt gångbara fotbollsintresset. SVT skulle verkligen, i handling och inte bara i ord, kunna vidga tvärsnittet mellan kultur och folkligt intresse.

Och vi skulle alla ha möjlighet att enkelt och problemfritt kunna följa engelsk fotboll i de båda cuperna, och i de lägre divisionerna. Bara det vore ju onekligen värt TV-licensavgiften.

:::

Transferbetyg:

Alfred N’Diaye, Sunderland (++), £3m. Värvas in som förstärkning till Sunderlands defensiva mittfält och möjligen mittförsvar. I det avseendet kan det vara en klok värvning som ger Martin O’Neill lite mer utrymme att leka med, men det är ingen värvning som på ett tydligt sätt gör Sunderland bättre.

Marouane Chamakh, West Ham (++), lån. Chamakh har haft en fullständigt misslyckad tillvaro i Arsenal. Av det skälet kanske han ser en tid i West Ham som en möjlighet att bevisa sig själv. Tveksamt dock om han tillför något till West Ham som redan har Andy Carroll och Carlton Cole på topp.

:::

Kvällens matcher: Stoke vs Crystal Palace, Bournemouth vs Wigan, Sunderland vs Bolton, Leyton Orient vs Hull, Birmingham vs Leeds, Brentford vs Southend, MK Dons vs Sheffield Wednesday, Blackpool vs Fulham, samt West Brom vs QPR.

Jag ser naturligtvis med visst intresse på Blackpool vs Fulham. Men roligast att följa är kanske Bournemouth, som har en i mina ögon mycket god chans att slå ut Wigan. Det var naturligtvis med Bournemouth, och i FA-cupen, som Harry Redknapp gjorde sig ett namn inom engelsk fotboll. 1984 var året, när de slog ut storebror och regerande cupmästarna Man Utd redan i tredje omgången.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-15 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons