Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Varför får Nigel Adkins sparken från Southampton?

Man vet att det inte finns någon anställningstrygghet som manager inom fotbollen när en manager som Nigel Adkins får sparken efter att på två år ha tagit Southampton från 22:a plats i League One till 15:e plats i Premier League. Det i sig är däremot ingen nyhet, snarare en del av spelet, det man främst reagerar på nu är det helt oförutsägbara i beslutet.

Det hade kanske känts mer naturligt, även om dess rättfärdighet också då hade kunnat ifrågasättas, om det här beslutet hade fattats tidigare under säsongen. Southampton fick en mäktigt dålig start på säsongen, till stor del på grund av ett jävulskt tufft spelschema. Det var också i början av säsongen som lagets allra värsta försvarsproblem förekom. Det fanns sakliga skäl att fundera på om Nigel Adkins räckte till som manager för Southampton.

Men under hela hösten så hade Nigel Adkins ett starkt stöd från klubbens alla supportrar, och till synes också från klubbledningen, som i ett svårt läge valde att ändå hålla sig kalla och avvakta med förhastade beslut. Facit gav dem rätt, Southampton har klättrat i tabellen, förlorat endast två av sina senaste tolv ligamatcher och tagit imponerande poäng både mot Arsenal och Chelsea. Så sent som för två dagar sedan svarade Southampton för en mindre bragd genom att hämta upp 0-2 mot Chelsea på Stamford Bridge.

I detta läge väljer man alltså att ge Nigel Adkins sparken.

:::

Följderna för Southampton riskerar bli dyrbara. Laget har förvisso tagit sig upp ovanför nedflyttningsstrecket, men arbetar endast med en marginal om tre futtiga poäng. Det lämnar inget som helst utrymme för misstag. Med en ny manager, oro i spelartruppen och turbulens runt laget så måste varenda pusselbit omedelbart komma på plats.

Det är inget som i sig underlättas av att Nigel Adkins ersättare är Mauricio Pochettino, en argentinsk manager som tidigare varit verksam i Espanyol i La Liga, utan tidigare erfarenhet av Premier League och engelsk fotboll. Pochettino. Att han kan lyckas i Premier League betvivlar jag inte, men att börja prestera utan någon form av introduktionsperiod blir svårt.

Nicola Cortese, Southamptons styrelseordförande, menar att beslutet att ersätta Adkins med Pochettino har fattats ”with the long-term ambitions of Southampton Football Club in mind.” Vad ska han annars säga? Det mer påträngande problemet är dock beslutets konsekvenser på kort sikt, och hur det i sin tur formar klubbens långsiktiga ambitioner.

Om Southampton åker ur Premier League, så kommer Nicola Cortese förmodligen få föra andra strategidiskussioner i Southamptons styrelse än vad han hoppas på i det där uttalandet.

:::

Vad motiverar då Southampton och Nicola Cortese att fatta det här beslutet, riskfyllt för klubben som det trots allt är?

Cortese själv pratar om Mauricio Pochettino som en klok taktiker, en person med god förmåga att kommunicera med spelare, och en manager som tror på att systematiskt använda sig av klubbens akademi och unga talanger. Kanske är det så enkelt att Cortese inte ansåg att Nigel Adkins fick ut mesta möjliga av klubbens sydamerikanska storvärvning den här sommaren, Gaston Ramirez från Bologna.

Nicola Cortese vore ju i så fall inte den förste klubbledaren den här säsongen som på goda grunder kan misstänkas ha anställt en ny manager för att få fart på en enskild spelare.

Mauricio Pochettino fick sparken från Espanyol i november. Eller, som Guillem Balague förtydligar, kom överens med klubbledningen att det nog var bäst att han lämnade. Espanyol låg då sist i La Liga, varifrån de sedan dess har klättrat till 16:e plats i tabellen. Nigel Adkins å andra sidan är den manager i Southamptons historia med högst vinstprocent.

Meritmässigt är det således svårt att se några konkreta motiv till beslutet. Även rent taktiskt väcks frågor. Southampton är ett lag som spelat en företrädesvis offensiv fotboll, dess svagheter har varit företrädesvis defensiva. Pochettinos filosofi i Espanyol var huvudsakligen defensiv till sin karaktär. Frågan är om han i Southampton har tillgång till de spelartyper som han behöver.

I slutänden är det förmodligen en fråga om kontroll. Nicola Cortese valde två och ett halvt år sedan att sparka Alan Pardew under likaledes mystiska omständigheter. Det pratades då mycket om konflikter mellan Pardew och Cortese om vem som skulle ha vilka befogenheter i klubben. Troligtvis har samma dynamik uppstått mellan Cortese och Nigel Adkins.

Det kan så klart också vara fråga om att följa rådande mode. Utländska managers i allmänhet, managers med erfarenhet från Spanien och La Liga i synnerhet, står just nu väldigt högt i kurs. Brittiska managers kanske å andra sidan uppfattas som tråkigt och konservativt. Bakåtsträvande kort och gott. Om en klubb däremot vill framstå som modern och framåtsträvande så anställer man en person som Pochettino.

:::

Några större svårigheter att hitta ett nytt jobb lär dock inte Nigel Adkins ha. Hans renommé efter sitt arbete med Southampton borde vara skyhögt. Kanske är det här jackpot för Blackpool som just nu letar efter en ny manager, och som är präglat av en spelstil som påminner mycket om den som Adkins utformat med Southampton.

:::

Finn fem fel:

“The Argentine [Pochettino] was widely linked with a future role at one of Spain’s top clubs, but having left Espanyol in November now joins Southampton to continue his top-flight managerial career.”

:::

Kvällens match: Leicester vs Middlesbrough (20:45)

Toppmöte i The Championship mellan två klubbar som båda har en realistisk chans på uppflyttning till Premier League. Båda lagen ligger på 47 poäng, två poäng under Hull på andra plats och automatisk uppflyttningsplats. Det är också två lag som haft svårt att få ordning på sin shit under ett antal säsonger, och som nu till sist verkar ha fått det.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-18 kl 14:12

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons