Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bär Bradfords dröm ända ut i Europa?

Det pratas ibland om bredden inom engelsk fotboll. Det finns i England ingen föreningskultur på samma sätt som det gör i Tyskland, men där finns å andra sidan ett stort myller och en mångfald av lokala klubbar. Hård konkurrens mellan dem gör att standard och kvalitet är hög. Det går kanske inte att hitta en tydligare indikation på det än att konstatera att Bradford City, ett mittenlag i League Two, Englands fjärdedivision, för tillfället befinner sig två matcher ifrån europeiskt cupspel.

Om Bradford tar sig till Wembley, vilket de med 3-1 i ryggen har en rimlig chans att göra, så blir de den första League Two-klubben att lyckas med det sedan 1962, då det var Rochdale som chockade England. Men semifinalen mot Aston Villa är ännu långt ifrån avgjord.

Att balansera cupspel med ligaspel är en klurig ekvation. Under den här tiden i samband med Bradfords semifinaler mot Aston Villa så har klubben tagit en poäng på sina fyra senaste ligamatcher. Mycket tanke och fokus ligger med andra ord på Ligacupen och på Wembley. Helgens match mot Port Vale blev dock inställd och till skillnad från Aston Villa, som avtvingades en urladdning mot West Brom, så har alltså Bradford fått vila.

Samtidigt parkerar Bradford, trots denna svaga period, endast några få poäng under League Twos playoff-streck.

:::

Det ser med andra ord ändå hyfsat ljust ut för Bradford den här säsongen. Sportsligt ska väl sägas. En godkänd ligaposition med lite drygt halva säsongen spelad. Och allra minst en cupsemifinal på det. Dessutom har laget gått långt i The Football League Trophy.

Men rent administrativt hopar sig ändå orosmolnen för klubben. Det råder nämligen ett ytterst osäkert kontraktsläge vad gäller såväl klubbens ledare som dess spelare.

Phil Parkinson, Bradfords manager, sitter nämligen på ett kontrakt som går ut till sommaren. Likaså gör ett antal personer i hans stab, bland dem den assisterande managern Steve Parkin, fysion Matt Barass och en av coacherna, Nick Allamby. Av spelarna i motsvarande läge befinner sig 35-årige lagkaptenen Gary Jones, den viktiga mittfältskuggen Nathan Doyle, samt mittbacken Andrew Davies.

Lägg till det att en spelare som Nahki Wells, klubbens 22-årige och talangfulle anfallare, bland annat genom Bradfords framfart i Ligacupen, har fått andra klubbar högre upp i seriesystemet att börja kasta lystna blickar bort mot Valley Parade

:::

Bradfords framfart den här säsongen riskerar alltså bli ett klassiskt fall utav ”hon dansade en sommar”. Om inte Bradford knyter upp sina lösa personaltrådar så har klubben ett mycket problematiskt utgångsläge inför nästa säsong.

Phil Parkinson har uppmanat klubbledningen att värna klubbens stabilitet: ”Hopefully that will happen sooner rather than later, not just for me but for the staff as well. We want to tie up our players on long-term deals and we want to sign some new players as well. So the sooner the management’s future is sorted out the better.”

Man kan emellertid tänka sig att Bradfords klubbledning, under Mark Lawns och Julian Rhodes ordförandeskap, helst av allt avvaktar och ser om det blir spel i League One eller League Two nästa säong. Två olika scenarios med tydlig konsekvens för klubbens budget och intäktspotential. Kort och gott, framtiden beror på vad som sker den här säsongen.

Bradfords egen historia utgör förmodligen en god lärdom i det avseendet. För drygt tolv år sedan spelade klubben i Premier League, men drog därigenom också på sig en kostnadskostym som inte var hållbar i längden. När så The Football Leagues stora TV-avtal gick i graven så ströps också Bradfords intäktsströmmar.

Följden för Bradford blev ödesdiger. Klubben genomgick på grund av sin svaga finansiella situation två separata tvångsförvaltningar, och motsvarande antal nedflyttningar. På föga mer än åtta säsonger så gick alltså Bradford från Premier League till League Two. När vi alltså pratar om klubbar som Leeds och Portsmouth så måste rimligtvis Bradford nämnas i samma andetag.

Men då var då och nu är nu. Vad som är nu är att Bradford står på tröskeln till en av klubbhistoriens största framgångar. 1911 vann klubben FA-cupen. Men frågan är ändå om inte en Ligacupfinal 2013, sett till lagets position i seriesystemet och sett till den moderna fotbollens förutsättningar, smäller högre än det.

Det vore så klart drömmen. Och det enda som krävs för att göra drömmen sann är att försvara en tvåmålsledning mot Aston Villa under 90 minuter, plus eventuell förlängning, på Villa Park.

:::

Debut för Southamptons nye manager igår kväll mot Everton på hemmaplan. 0-0 får sägas vara ett okej resultat. Roligast under matchen var väl annars att Jason Puncheon tvingades avvika mitt under matchen för att gå på toa.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-22 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons