Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tolv rätt är respekt

FA-cupens fjärde omgång tjuvstartade igår kväll med matchen mellan Millwall och Aston Villa. Men det är idag som den drar igång på riktigt med en fullspäckad lördag där hela tolv matcher står på programmet.

Cuphelger är alltid lite speciella. Varje gång jag har chansen brukar jag försöka göra lite extra under helgen. Allt från frukostuppladdningen, på hyfsat klassiskt brittiskt manér. Det goda på bordet från ungefär lunchtid fram till och med att den sista matchen är avklarad är också det av lite mer hög kvalitet än normalt. Mat blir till en viktig del av upplevelsen.

I motsvarande blogg inför förra omgången, den klassiska tredje omgången, fick jag en del frågetecken i kommentarsfältet om varför jag inte tippade matcherna. Jag hade faktiskt ingen aning att det förväntades av mig, normalt sett brukar jag betrakta sådant här som tippande som minst sagt spekulativt och därför ointressant.

Men det kan så klart finnas något ritualt värde i det hela, så därför försöker jag kompensera för det under den här omgången. Inte lika bombastiskt som under den tredje omgången, men heller inte illa bara för den sakens skull. Bättre sent än aldrig. Dessutom tjänar det ju syftet att gå igenom matcherna var och en.

Plus att det alltid är möjligt att skratta gott eller rått i efterhand när det visat sig hur fel jag hade.

:::

Stoke vs Man City (13:45)   –   X

Skönheten mot odjuret. Vem som är vem får väl ses som en smaksak. En match som gör mig lite kluven. Å ena sidan har Man City god form och Stoke har rätt svag form. Å andra sidan har Stoke hemmaplan och Man Citys intresse av FA-cupen är ännu höljt i dunkel. Det kommer hur som helst att prövas idag. Å tredje sidan har Man City haft det svårt för Stoke på Britannia. Jag tror för närvarande att såväl Stokes förmåga som Man Citys vilja brister. Därför kryss och omspel.

Norwich vs Luton Town (16:00)   –   1

Lutons vinst i förra omgången mot Wolves imponerade och beseglade därtill Ståle Solbakkens öde som Wolves manager. Lutons belöning blev dock inte den mest givmilda, Norwich borta. Jag är alltid för en cupskräll så klart, men om nonleague-laget Luton knäcker Norwich borta så är det en större skräll än allt vad Bradford har hittat på hittills undersäsongen.

Macclesfield Town vs Wigan (16:00)   –   X

Macclesfield lyckades i förra omgången med knapp marginal besegra ett högst reservbetonat Cardiff. Ännu ett hemmamöte, den här gången mot Wigan, borde inte heller det direkt skrämma Macclesfield. Wigan är sårbart, och på hemmaplan inför en uppeldad och påeldande hemmapublik så går de inte säkra ens mot lag från The Conference. Ändå räknar jag med att Wigan krånglar till sig allra minst ett omspel.

Derby County vs Blackburn Rovers (16:00)   –   1

Två mittenlag i The Championship drabbar samman. Rent tabellmässigt svårt att skilja dem åt med andra ord, men Blackburn känns inte som en klubb i balans och mycket av det har så klart att göra med ägarna. Michael Appleton är nytillträdd manager i Blackburn samtidigt som Derby är långsiktigt mer stabila och därtill har hemmaplan. De är tryggare än Blackburn och det ger dem segern idag.

Hull City vs Barnsley (16:00)   –   1

Toppen mot botten i The Championship. Hull under Steve Bruces ledning är inte särskilt spektakulära men de har haft en benägenhet att trots det få resultaten och poängen med sig. Barnsley å andra sidan har rejäla problem med sitt målskytte, även om försvaret håller duglig klass. I slutänden är Hull för starka.

Middlesbrough vs Aldershot (16:00)   –   1

Drömlottningar så här långt för Middlesbrough som i förra omgången ställdes mot Hastings och nu möter Aldershot hemma på Riverside. Middlesbrough är en av klubbarna som hoppas på spel i Premier League nästa säsong, Tony Mowbray har fått ordning på skutan, och de både ser och tar chansen att gå vidare till femte omgången.

Brighton & Hove Albion vs Arsenal (16:00)   –   2

Brighton imponerade i förra omgången när de slog Newcastle med 2-0 hemma på Falmer Stadium. Samtidigt var Newcastle blekare än döden i just det mötet, och jag tror att Arsenal har fått nog av cupelimineringar mot lag från lägre divisioner den här säsongen. Brighton är förvisso inget Bradford, vare sig på gott eller ont, men den här matchen tror jag Arsenal tar hem.

Reading vs Sheffield United (16:00)   –   2

Omgångens skrällvarning för mig. Reading ligger pyrt till i Premier League men har fått med sig några viktiga resultat i matcher med hög anspänning på senaste tiden. De kan slappna av något mot The Blades och just det tror jag kommer stå dem dyrt. Sheffield United krigar i toppen av League One och kommer vara allt annat än avslappnade. Hungern avgör.

Huddersfield Town vs Leicester City (16:00)   –   X

Det har pratats mycket om Leicester under ett drygt års tid, till stor del på grund av de thailändska ägarnas investeringar i klubben. Först den här säsongen verkar satsningen bära frukt och de är en av ett antal klubbar som krigar om de automatiska uppflyttningsplatserna till Premier League. Att möta Huddersfield borta är ingen lätt uppgift, men ett starkt försvarsspel tror jag grejar ett kryss och omspel.

Queens Park Rangers vs MK Dons (16:00)   –   X

Harry Redknapp och hans glada män i QPR bärgade en dramatisk 1-0-vinst borta mot West Brom i omspelet för tio dagar sedan. Robert Green i QPR-målet storspelade då. Den här omgångens lottning är generös, med League One-laget MK Dons på hemmaplan. Men jag vet inte, på gott och på ont så tror jag QPR under Harry Redknapp trivs bäst med att slå ur underläge. Det gör de inte idag.

Bolton vs Everton (16:00)   –   X

Det är märkligt hur långt Bolton har fallit. Ytterst få tippade dem för nedflyttning från Premier League förra säsongen. Den här säsongen ligger de så här långt på 16:e plats i The Championship, med hela tolv poäng upp till playoff-strecket. Men kanske är cupspelet melodin och säsongens räddning, mot Sunderland imponerade de stort. Vinst på bortaplan med 2-0 i omspelet pratar man inte bort, och även i den första matchen drog de ifrån till en tvåmålsledning. Everton kommer få det rejält svettigt men jag tror de räddar ett omspel.

Man Utd vs Fulham (18:30)   –   1

Jag brukar normalt vara försiktig men jag har svårt att se förbi Man Utd i den här matchen. Mycket talar för dem. Hemmaplan naturligtvis. Att Fulham verkar vara lite i oordning dessutom. Men fyra dagar i qatarsk sol borde ha gjort dem gott, dessutom vill de nog komma tillbaka till den vinnande känslan efter det något snöpliga poängtappet senast mot Tottenham. Det kommer inte att spraka på Old Trafford, men åtminstone puttra.

:::

Folk brukar mena att FA och domarna älskar Man Utd. Det vet jag inget om. Däremot är det tydligt att TV-bolagen älskar Man Utd. Kvällens match mot Fulham är den 38:e raka FA-cupmatchen med Man Utd som sänds live i TV. Man Utds senaste FA-cupmatch som inte TV-sändes var en match i tredje omgången 2005 mot Exeter.

Marknaden styr så klart. Jag klagar inte.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons