Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hittills ingen lön för prestation för Mauricio Pochettino

Det var en av de stora överraskningarna på managerfronten den här säsongen när Southampton för en knapp månad sedan meddelade att Nigel Adkins fick sparken och att denne skulle ersättas med en för engelsk fotboll tämligen okänd Mauricio Pochettino. Det såg ju ut som om Southampton var på rätt väg, och bara några dagar tidigare hade de ju på ett imponerande vis hämtat upp 0-2 borta mot Chelsea till ett oavgjort resultat.

ANNONS

Ryggmärgsreflexerna hos fotbollsjournalisterna varierade tämligen exakt efter deras egen nationalitet och ligafokus. Engelska journalister fördömde tämligen unisont beslutet att sparka Adkins som helt oförståeligt och menade att det riskerade skapa oro i laget inför en avgörande nedflyttningsstrid. Andra journalister med företrädesvis spanskt intresse var dock snabba att skynda till Pochettinos försvar.

Men vad har då egentligen skett med Southampton sedan Pochettino tog över laget? Det är naturligtvis alltför tidigt att dra några helt avgörande slutsatser, men med de tre matcher som Pochettino nu har under bältet efter sin ankomst så börjar det i alla fall bli möjligt att se några mönster. Då beslutet att sparka Adkins först och främst riskerar få kortsiktiga konsekvenser så är det också omedelbart och kortsiktigt som man måste tänka.

ANNONS

:::

Om vi ser kallt på resultaten under Mauricio Pochettino och jämför dem med en relevant tidsperiod under Nigel Adkins sista tid i klubben så är det inte en jämförelse som direkt smickrar. Jag har då valt att jämföra Pochettinos tre matcher med de tio senaste under Adkins.

I den jämförelsen finner vi nämligen att Pochettino har lyckats ta två poäng på sina tre matcher, närmare bestämt 0,67 poäng per match. Motsvarande så lyckades Nigel Adkins samla på sig 14 poäng under sina tio senaste matcher, vilket den normalt matematiskt begåvade snabbt inser utgör ett snitt om 1,4 poäng per match.

Adkins poängsnitt under sin sista och rimligtvis mest relevanta tid som manager för Southampton var med andra mer än dubbelt så bra som det poängsnitt som Pochettino hittills har presterat. Det talar naturligtvis inte till Pochettinos fördel.

ANNONS

Men kanske är jämförelsen orättvis, vad säger den oss exempelvis om matchernas svårighetsgrad? Pochettinos tre första matcher består av i tur och ordning Everton (h), Man Utd (a) samt Wigan (a). Det är inga helt lätta matcher att samla poäng i. Om vi ska istället försöker hitta tre helt jämförbara matcher under redan studerad tidsperiod för Adkins så finner vi Arsenal (h), Chelsea (a) samt Aston Villa (a).

Den jämförelsen smickrar inte nödvändigtvis mer. I två av de tre matcherna så var Adkins nämligen mer framgångsrik. Totalt sett samlade han på denna serie om tre matcher på sig fem poäng att jämföras med Pochettinos två. Också detta är mer än dubbelt så bra.

:::

Men resultat är en sak, och de allra flesta var nog eniga om att managerbytet inte skulle tala till Mauricio Pochettinos fördel just precis så här i början. Men om vi istället försöker analysera den matchbild som Southampton hittills har presterat under Pochettino.

ANNONS

Vad som är uppmuntrande för Southampton är att spelet i sig inte verkar ha blivit lidande av managerbytet. Möjligen för att Pochettino inte har förändrat så mycket vad avser generell taktik. Det har funnits perioder i samtliga tre matcher där det har varit Southampton som om inte dominerat så i alla fall kontrollerat matchbilden med ett stadigt bollinnehav på mittfältet.

Två saker har dock stört helhetsintrycket. För det första så har det stundtals också funnits vissa problem med att omsätta bollinnehavet till öppna och klara målchanser. För det andra så känns det som om Southampton har fallit tillbaka i en vana från säsongens tidiga skede, att uppnå mindre än vad prestationen kanske förtjänar.

Efter det oavgjorda resultatet mot Wigan, som kvitterade på tilläggstid, så hade Pochettino följande att säga: ”I am frustrated, the same as the rest of the boys, because the team played a great match. The effort they put in, they deserved the victory. It could be two victories and one draw. That’s football.”

ANNONS

Ett lag som regelmässigt inte når riktigt ända fram, som trots goda intentioner och prestationer inte lyckas följa upp dessa med resultat som speglar dessa, saknar ofta en grundläggande trygghet i situationen. En trygghet som när den finns där ofta ger laget modet och tron på sig själva att både våga och värdera vid rätt tillfällen, att ta en chans när den möjligheten finns men också att spela med marginal när så fordras.

Southampton under Nigel Adkins såg ut att ha hittat den tryggheten till sist, efter att den saknats i början av säsongen. Det tog ett tag för Southampton att hitta den och faran är alltså att de nu måste sträva efter att återfinna den snarast möjligt under Mauricio Pochettino.

:::

Ligasäsongen inleddes med just en sådan där ”hedrande” förlust borta mot Man City. Det var en varm dag i augusti när Southampton under en stund faktiskt ledde mot Man City i andra halvlek, innan de regerande mästarna till sist lyckades vända och vinna. Resultatet var inte oväntat, men alla lät sig imponeras av Southamptons uppkäftighet den dagen.

ANNONS

Kanske är det någon form av cirkel som sluts idag eller rättare sagt ikväll när Man City beger sig till St Marys för returmötet. Southampton har ännu inte vunnit en match under Mauricio Pochettino, trots att de ställt till problem för alla sina motståndare, och situationen förblir därför sådan att Pochettino också rent resultatmässigt måste bevisa sig själv.

Att göra det på hemmaplan mot de regerande ligamästarna vore naturligtvis svårt att överträffa.

:::

Dagens matcher: Tottenham vs Newcastle (13:45), Chelsea vs Wigan, Norwich vs Fulham, Stoke vs Reading, Sunderland vs Arsenal, Swansea vs QPR, samt Southampton vs Man City (18:30).

Tungtung match för Tottenham som går in i en sådan här match som de verkligen bör vinna om de ska göra anspråk på att spela Champions League-fotboll nästa säsong. Att sätta den pressen på framför allt Arsenal, men även Everton, vore naturligtvis också önskvärt ur deras synvinkel.

ANNONS

Det är rimligtvis också dags för QPR att börja vinna snart om de vill haka på Premier League-tåget, men borta mot Swansea blir det inte lätt för dem att plocka poäng. Men det här är ändå en omgång där också deras konkurrenter i botten av tabellen kommer få det svårt att ta så många poäng.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-09 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto