Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Taktiktavlan: Betydelsen av ett starkt kantspel

Kantspelet är dött säger de som har förstått och låtit sig förtrollas av kanske framför allt Barcelonas centrala passningsmönster. Man kan säga att det på sitt sätt är en lika fundamentalistisk fotbollssyn som en gång den av Egil ”Drillo” Olsen framförda uppfattningen att om ett lag inte fått till ett avslut efter som mest tre passningar så kunde de lika gärna ge bort bollen till motståndarna.

ANNONS

Det är en uppfattning som förmodligen växt fram ur 4-2-3-1 och dess många olika varianter, där fokus och tonvikt ligger på att ha många spelare centralt i planen. Detta spelsystem kompletteras av att det framför allt då är ytterbackarna som förväntas bidra med bredd till laget.

Men kantspelet förblir betydelsefullt och då kanske inte minst inom engelsk fotboll. Delvis genom en form av tradition, det är helt enkelt en del utav engelsk fotbollskultur. Men det har också visat sig vara ett konkret taktiskt grepp som den här säsongen har gett Man Utd ett svårupphämtat grepp om den engelska ligatiteln.

Det konkreta påståendet har tagit fast form i Man Utds båda möten mot deras båda toppkonkurrenter den här säsongen. Vinsterna mot såväl Chelsea som Man City grundlades och byggde till stor del på att Man Utd ytterst medvetet exploaterade ett offensivt kantspel, framför allt längs högerkanten, och därmed fick ett övertag på sina motståndare.

ANNONS

:::

Men vad är det då som faktiskt gör kantspelet viktigt? I en tidigare taktikblogg pratade jag ju om hur Stoke medvetet centrerade sitt försvarsspel och medvetet ”gav bort” kanterna.

Dels finns det en direkt effekt med ett kantspel då det är en konkret form utav anfallsmetod. Inlägg längs marken eller i luften mot spelare som finns i eller är på väg in i straffområdet är och har länge varit en effektiv anfallstaktik, eftersom det tvingar flrsvaret att täcka upp situationer som i viss mening uppstår bakom dem. Det ger dem mindre tid att först reagera och därefter agera.

Dels så tvingar det motståndarförsvaret att sprida ut sig över en större yta, för att täcka upp de inlägg som följer. Det i sin tur ger mer utrymme centralt, och kantspelet kan på så vis ses som ett schackdrag ägnat åt att luckra upp ett centralt och lågt liggande motståndarförsvar.

ANNONS

Dels är det en anfallsmetod som sätter stor press på ytterbackarna, särskilt om såväl yttermittfältare och ytterback dubblar upp längs kanten. Det kan tvinga motståndarna att låta en av sina centrala mittfältare ta steget ut mot kanten för att ge understöd. Det har såväl ett defensivt som offensivt värde. Defensivt då det försvårar motståndarnas egen speluppbyggnad. Offensivt då också det är något som ger mer utrymme centralt.

:::

Om vi rör oss från teori till praktik så är det också möjligt att se hur många lag hamnar i svårigheter just på grund utav ett bristfälligt kantspel.

Arsenal var länge det centrala spelets okrönta kungar inom engelsk fotboll. Så till den grad att där inte verkade finnas något realistiskt alternativ och som en följd så blev det också tämligen lätt att förutse och kanske också att försvara sig mot det spelet. Arsene Wenger har sedan dess rört sig mer mot ett mer vidgat spel men inläggskvaliteten håller fortfarande inte tillräckligt hög klass.

ANNONS

Man City hade en enastående offensiv utdelning förra säsongen, något som till sist mer än något annat vann dem ligatiteln. Men mot slutet av säsongen, och definitivt under denna, så har motståndarförsvaren börjat komma på nyckeln till sättet att försvara sig mot dem. Centrera. Av det enkla skälet att Man City alltid vill komma in centralt i banan i sina offensiva initiativ.

Liknande kan sägas om Chelsea under de senaste säsongerna, där laget stundtals kunnat se helt briljant ut, för att vid andra tillfällen se offensivt tämligen impotenta ut när de om och om igen försökt komma igenom ett tätt packat och centrerat motståndarförsvar. Chelsea har framför allt saknat ett offensivt vapen på högerkanten, där Branislav Ivanovic aldrig riktigt blivit en ytterback i just det avseendet.

:::

Å andra sidan kan vi se de lag som under de senaste säsongerna har haft stora framgångar med ett effektivt och väl utvecklat kantspel. Till dem hör bland andra Tottenham, Swansea och Southampton.

ANNONS

Dessa klubbar, tillsammans med Man Utd, visar att ett väl genomfört kantspel kan vara en avgörande konkurrensfördel i Premier League.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-15 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto