Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

FA-cupen visar Luton på möjligheterna och drömmen om en ljusare framtid

ANNONS

Det finns de fotbollsfans som gnäller över att världen och universum är mot deras egna klubbar, och så finns det de fans som håller på Luton och som har goda skäl att verkligen tro det. För Luton Towns öde är ett av den moderna engelska fotbollens mest makabra.

Allt var som en dröm för några decennier sedan. Under tio år från början av 1980-talet till början av 1990-talet spelade Luton regelbundet i Englands högsta division, den gamla Division One, och kronan på storhetstiden kom i och med segern i Ligacupen 1988. Men säsongen 1991/92, det vill säga precis innan Premier League formades, så var det roliga slut för Luton, som åkte ner i The Championship.

De höll sig kvar i The Championship några år för att sakta men säkert falla nedåt i det engelska ligasystemet till den fjärde divisionen, det vill säga det som idag är League Two. Ett återtåg inleddes som såg Luton återvända till The Championship, och med gott hopp om framtiden.

ANNONS

Därifrån skulle allt barka käpprätt åt helvete. Klubbens finansiella kaos och organisatoriska anarki skulle till sist komma ifatt dem. Under tre raka säsonger degraderades Luton tre divisioner för att till sist landa där de nu befinner sig, i the fiery pits of hell mera känt som The Conference.

Oegentligheterna i klubben såg till att Luton under två säsonger på rad fick totalt 40 poängs avdrag i ligaspelet. Något som naturligtvis visade sig helt omöjligt att hämta igen. Klubben var bland annat skyldiga skattemyndigheten cirka £3m och de hade att svara på sammanlagt 55 anklagelsepunkter från FA gällande felaktigheter i samband med spelarvärvningar.

Och trots tre raka framträdanden i playoff-finalen i The Conference, för uppflyttning till The Football League och League Two, men på grund av tre lika smärtsamma förluster i dessa finaler, så harvar Luton vidare i The Conference, i förhoppning om bättre tider.

ANNONS

:::

Den här vintern har Luton börjat se bättre tider igen. Det har sannerligen inte varit någon vinter av missnöje. Men det är först och främst i cupspelet som Luton har haft sina framgångar. I ligaspelet harvar klubben vidare i kampen runt playoff-platserna.

Om matcherna i januari under senare år inte har känts så väldigt upphetsande för en Lutonsupporter så kan de sannerligen inte klaga det här året. FA-cupen har bjudit på två stora motståndare i tredje respektive fjärde omgången i Wolves respektive Norwich.

Att Luton skulle kunna skrälla till hemma mot Wolves var kanske inte fullt otänkbart, givet Wolves då rådande form. Mycket riktigt blev det också en vinst, och Wolves manager Ståle Solbakken var kort efter den matchen inte längre Wolves manager.

Uppgiften som Luton stod inför efter det var däremot av sådan karaktär att många ansåg den helt omöjlig. Norwich på bortaplan, vid tillfället 84 platser högre än dem i seriesystemet, men en hård arbetsinsats, med heroiskt försvarsspel kröntes av att inbytte Scott Rendell i 80:e minuten gav Lutons spelare och supportrar en enkelbiljett till paradiset.

ANNONS

Där väntar alltså idag, på hemmaplan, Millwall. Återigen en motståndare som är massiv favorit. Men räkna inte bort Luton, som har haft en förmåga att höja sig med ögonblicket den här säsongen.

:::

Kanske är FA-cupen också något utav en vilopaus eller ventil för Luton, som är vana vid att spela under stor press i ligaspelet. I FA-cupen är det istället de som är underdogs, som kan slå ur underläge.

Lutons spelare och ledare har arbetat under svåruthärdliga förhållanden i flera år nu, där fansen fortfarande ser lagets plats som högre upp i systemet och är vana vid motståndare som Sunderland, Birmingham, West Ham och Wolves på regelbunden och veckovis basis. Ambitionen och kraven har alltid varit att Luton återigen ska vandra uppåt i seriesystemet.

Ett massivt favoritskap kan dock kväva likaväl som inspirera. Och Luton Town har haft svårt att infria dessa förväntningar. Något som naturligtvis sats på sin absolut mest grymma spets i de tre raka playoff-finaler som Luton följaktligen också förlorat.

ANNONS

En genom straffläggning mot AFC Wimbledon. Och den senaste genom ett helt felaktigt godkänt offsidemål för motståndarna York.

Där ligaspelet är fyllt av krav för Luton så är alltså FA-cupspelet istället fyllt av drömmar och möjligheter. Frågan är om dessa drömmar bär hän ända till kvartsfinalerna.

:::

Dagens matcher: Luton Town vs Millwall (13:45), MK Dons vs Barnsley, Arsenal vs Blackburn, samt Oldham vs Everton (19:00).

Oldham har chanson att skrälla igen mot ett lag från Merseyside. De har naturligtvis positiva minnen med sig från matchen mot Liverpool, men det var ju också en match som rimligtvis bör ha varit en varningsflagg för Everton. De lär knappast bli fångade med byxorna nere.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-16 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto