Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Reading har lärt av sina misstag

Peter Hyllman

Dagens mest betydelsefulla match hittar vi nere i tabellens nedre regioner, mellan Reading och Wigan. Det är en match i vilken Reading å ena sidan har möjligheten att skapa lite utrymme mellan sig själva och just Wigan, samtidigt som Wigan har möjlighet att gå förbi Reading i tabellen och kanske krypa lite närmare Aston Villa precis ovanför nedflyttningsstrecket.

Kanske blir matchen extra betydelsefull just på grund av att Aston Villa möter Arsenal borta, och därmed inte gärna kan förväntas få några poäng alls den här omgången. Samtidigt möter dessutom QPR ligaledarna Man Utd, vilket naturligtvis är en svår match för dem även om det är hemmaplan, vilket ökar deras möjligheter.

Två poäng skiljer de båda klubbarna åt. Reading har 23 poäng och Wigan har 1 poäng. Aston Villa, den fjärde klubben som i nuläget är direkt inblandade i nedflyttningsstriden, och som ligger precis ovanför strecket, har 24 poäng. QPR å sin sida svettas i botten av tabellen med blott 17 poäng. Med 27 poäng har Newcastle och Southampton både en lucka ned till de övriga, men inte heller de kan känna sig helt säkra.

Annons

Särskilt som både Wigan och Reading har gjort sig kända för en speciell egenskap under de senaste åren, nämligen att kunna prestera en imponerande form just under vårsäsongen. Otaliga är de gånger som Wigan har räddat sig kvar i Premier League tack vare en stark vårform, och Readings återtåg till Premier League förra säsongen följde samma mönster.

:::

Vi ser i Reading och Wigan också två lag med distinkt skilda spelstilar. Wigan med sitt 3-4-3-baserade spelsystem orienterat mot bollinnehav och ett centrerat passningsspel. Reading med ett mer klassiskt brittiskt spel baserat på inläggsspel från kanterna och egna spelare som attackerar motståndarnas målområde.

De taktiska frågorna inför matchen är rimligtvis i vilken utsträckning som Wigans trebackslinje klarar av att stå emot Readings luftspel, samt hur Wigan kan utnyttja sitt numerära överläge på offensivt mittfält för att hitta tomma ytor framför och bakom Readings backlinje.

Annons

:::

När de båda lagen möttes tidigare under säsongen så var det en dramatisk historia. Reading ledde med 1-0 i halvtid på DW Stadium, men ett hattrick från Jordi Gomez såg till att matchen till sist slutade 3-2 till Wigan, efter att Gomez avgjort med sitt tredje mål på tilläggstid.

En bitter förlust för Reading som förmodligen kände att de hade den matchen under god kontroll. Readings manager Brian McDermott pekar också på det egna lagets naivitet i den matchen, och hur Reading hade en viss benägenhet att under hösten kasta bort poäng i onödan, inte minst då mot klubbarna som befann sig runt Reading i tabellen.

Men Reading har växt in i säsongen och i Premier League. Både de äldre och de yngre spelarna har mognat och växt med uppgiften, och har hittills sedan nyåret uppvisat både en imponerande form och kampmoral. Reading gjorde till en vana under januari att vinna poäng i slutet av matcherna, mot West Brom, mot Newcastle och mot Chelsea.

Annons

Det var ingen tillfällighet att Brian McDermott utsågs till månadens manager i januari.

Kanske är det en utveckling som gjorts möjlig av att McDermott hela tiden har suttit säker på sin post i Reading, även under de perioder av säsongen när hoppet om att hålla sig kvar i Premier League såg litet ut. Många trodde kanske att med den nye ryske ägaren Anton Zingarevich så skulle tålamodet vara litet och stubinen kort. Men så har inte blivit fallet.

:::

Det är en stabilitet som har gjort det möjligt för Reading att lära sig av sina misstag.

Reading förlorade matchen mot Wigan i höstas. De hade 2-2 i slutet av matchen och i sin iver att avgöra den så tog de en snabb frispark, förlorade bollen och åkte på en snabb kontring och ett avgörande mål i baken istället. En poäng blev till noll för dem själva, och två gratispoäng till en av rivalerna i nedflyttningsstriden.

Annons

Exakt samma läge uppstod i januari mot West Brom. 2-2 i slutet av matchen och Reading får frispark. Madejski Stadium kokar efter att Reading hämtat upp 0-2 i matchen. Viljan att ta en snabb frispark fanns där igen, men den här gången väntade man. Situationen tänktes igenom och genomfördes med noggrannhet. Reading belönades med segermålet och vann matchen med 3-2.

Misstag bestraffas i Premier League, hårdare än i lägre divisioner. Alltså ställer Premier League högre krav på noggrannhet för att ett lag ska kunna hävda sig där. Några vill se det som cynism, men det är inte samma sak och är därtill att göra det hela orättvisa.

De allra flesta nykomlingar i Premier League gör misstag inledningsvis, det ligger så att säga i sakens natur. Men förmågan att lära av dessa misstag är inte sällan vad som förklarar att vissa nykomlingar håller sig kvar i Premier League medan andra åker ur, antingen direkt eller kort därefter.

Annons

Reading ser ut att ha lärt av sina misstag.

:::

Dagens matcher: Fulham vs Stoke (13:45), Arsenal vs Aston Villa, Norwich vs Everton, QPR vs Man Utd, Reading vs Wigan, samt West Brom vs Sunderland.

Det är lite nu eller aldrig för QPR som har möjlighet att vinna både tre värdefulla poäng och en god portion självförtroende inför våren genom att besegra Man Utd på hemmaplan. Man Utd å andra sidan har möjligheten att sätta rejäl press på Man City inför deras tuffa söndagsmatch hemma mot Chelsea.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto