Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hyllmans hörna: Tre Londonlag slåss om två Champions League-platser


ANNONS

:::

Det var en på många sätt avslöjande omgång under helgen vad gäller kampen om Champions League-platserna. Dels förlorade Chelsea mot Man City och befinner sig således fortfarande indragen i kampen på högsta allvar, samtidigt som Man City nog definitivt frigjorde sig från den. Dels förlorade Everton mot Norwich, och därmed får nog deras fortsatta möjligheter ses som i alla fall för tillfället förlorade.

Ikväll avslutar Tottenham omgången genom att möta West Ham borta, vilket kommer att avgöra ifall det är de eller Chelsea som innehar den tredje platsens så kallade pole position. Vinst mot West Ham och Tottenham ligger trea, två poäng före Chelsea och fyra poäng före Arsenal. Något annat resultat, och Chelsea ligger alltjämt trea.

Helgens resultat har dock renodlat förutsättningarna för Champions League-kampen. Det är tre klubbar som slåss om två platser. Men vad kan vi då tro om fortsättningen, sett till de tre klubbarnas återstående spelscheman och de resultat vi möjligen kan förvänta oss från dem?

ANNONS

:::

Chelsea (49p). Av Chelseas återstående elva matcher ser jag fem matcher som klara vinstmöjligheter, det vill säga matcher i vilka Chelsea ska förväntas ta tre poäng. Detta är mot Aston Villa borta, samt på hemmaplan mot West Brom, West Ham, Swansea och Sunderland.

Från tre matcher – Fulham och Southampton borta samt Everton hemma – förväntar jag mig att Chelsea tar totalt sex poäng.

I de tre återstående matcherna, mot Liverpool och Man Utd på bortaplan samt hemma mot Tottenham, förväntar jag mig att Chelsea tar tre poäng totalt.

Om Chelsea infriar dessa förväntningar så avslutar de säsongen på 73 poäng.

:::

Tottenham (48p). Tottenham har fördelen att ha en match mer kvar att spela än de båda övriga klubbarna. Fyra matcher menar jag att de ska kunna räkna hem tre poäng i, samtliga på hemmaplan, mot Fulham, Everton, Southampton och Sunderland.

ANNONS

Från fyra bortamatcher, mot West Ham, Swansea, Wigan och Stoke, förväntar jag mig att Tottenham tar åtta poäng totalt.

Fyra poäng räknar jag med att de kan spela hem mot Arsenal hemma, Liverpool borta, Chelsea borta och Man City hemma.

Om dessa förväntningar är riktiga så avslutar Tottenham säsongen med 72 poäng.

:::

Arsenal (47p). Jag ser Arsenal som klara vinnare i fyra av lagets återstående elva matcher. Detta är hemma mot Reading, Norwich och Wigan, samt borta mot QPR. Jag tror Arsenal kan ha en fördel i att få möta QPR med blott några omgångar kvar då de kan vara redan avhängda.

Från en serie om fem matcher förväntar jag mig att Arsenal sammanlagt spelar hem tio poäng. Detta är mot Everton hemma, samt borta mot i tur och ordning Swansea, West Brom, Fulham och Newcastle.

Ytterligare två poäng måste vara Arsenals målsättning från matcherna borta mot Tottenham och hemma mot Man Utd.

ANNONS

Om Arsenal motsvarar dessa förväntningar så avslutar de sin säsong med 71 poäng.

:::

Talande på sitt sätt är kanske att jag alltså landar i att poängdifferensen mellan de tre klubbarna vid säsongens slut är densamma som den är i nuläget, vilket möjligen tyder på att de har ungefär samma svårighetsgrad kvar i sina respektive spelscheman.

Utgångspunkten är också att jag inte gör någon meningsfull åtskillnad mellan dessa tre klubbar sett till kvalitet och spelstyrka. Jag håller dem som i huvudsak jämbördiga.

När jag säger att jag förväntar mig ett visst antal poäng från en klubb så betyder inte det att klubben ifråga inte kan spela hem mer poäng än så, utan bara att jag inte anser att klubben ”kan räkna med” fler poäng än så.

:::

Enligt de här kalkylerna så skulle alltså de två återstående Champions League-platserna gå till Chelsea respektive Tottenham.

ANNONS

Tottenham skulle i så fall sluta fyra också den här säsongen, men kommer väl knappast behöva oroa sig för att deras rivaler den här gången norpar deras rättmätiga Champions League-plats genom att vinna Champions League.

Men, sedan kommer ju det krångliga med att så som jag räknar med att lagen kommer att ta poäng, så kommer det ju inte direkt att bli. Utan samtliga lag kommer ju att ta mer poäng på vissa ställen och färre poäng på andra ställen.

Inte minst Tottenham har möjlighet att påverka kalkylerna en hel del, i och med att de har kvar att möta både Arsenal och Chelsea.

I övrigt har jag räknat tämligen givmilt för både Tottenham och Arsenal när det kommer till deras bortamatcher. Mycket tror jag alltså kommer att avgöras av hur väl de båda klubbarna presterar på bortaplan, utöver deras inbördes möte till helgen.

ANNONS

Det kan bli ett mäktigt North London Derby.

:::

Omgångens vinnare: Wigan, Newcastle, Arsenal.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-02-25 kl 02:56

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto