Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Årtiondets match på Old Trafford

Peter Hyllman

Världen stannar, sa José Mourinho på måndagens presskonferens när han bads att prata om kvällens match. Returmötet i Champions League mellan Real Madrid och Man Utd på Old Trafford.

Det var rätt precis tio år sedan som de båda lagen senast drabbade samman på Old Trafford. Även då kunde man säga att världen i någon mening stannade, det var en episk match på europeisk nivå.

Mycket hände under detta ögonblick när tiden stod stilla. Roman Abramovich förälskade sig i engelsk fotboll. David Beckham gjorde sin sista stora insats i en Man Utd-tröja. Och Real Madrids galacticos-influerade storhetstid tog sina sista skälvande andetag.

Världen stannar, men världen går också vidare. Både Real Madrid och Man Utd tvingades efter denna stormatch till en tid av inkubation och anpassning till nya omständigheter. Båda klubbarna tvingades släppa taget om en storhetstid för att på så vis plöja åkern för en ny.

Annons

Ikväll möts de igen. Tio år senare.

:::

Matchen ikväll är nästan omöjlig att sia om. Det kommer förmodligen bli dramatiskt, så mycket kan vi nog utgå ifrån, men i övrigt är det svårt att veta hur matchen kommer att arta sig.

Man Utd har så klart en formell fördel. Matchen spelas på Old Trafford och de har ett bortamål att gå på. Men, som José Mourinho också sa direkt efter matchen i Madrid, andra och sämre lag än Real Madrid har gjort mål på Old Trafford den här säsongen.

Real Madrid har visat, nu senast under veckan mot Barcelona men även vid flera tillfällen tidigare under säsongen, att de är som allra mest dödligt farliga när de kan kontraslå.

Kvällens matchbild kan med andra ord komma att passa dem perfekt.

Matchen i Madrid avslöjade emellertid också ett något svajigt Real Madrid-försvar som Man Utd vid flera tillfällen lyckades nysta upp. Kanske har Real Madrid lärt sig att hantera Barcelonas karusell, frågan är dock om de på samma sätt klarar av kvaliteten i Man Utds genombrottsspel.

Annons

Många pratar ju om de båda lagens anfall. Av naturliga skäl. Men kanske är det blott så enkelt att det ikväll är det lag som bäst får ordning på sitt försvarsspel som går vinnande ur cupmötet.

Michael Cox på Guardian formulerar det som att båda lagen måste ställa upp som om de vore bortalag.

:::

Matchen för tio år sedan avgjordes ju av ”den fete Ronaldo”, som Alex Ferguson förhoppningsvis lite skämtsamt valde att kalla den brasilianske anfallsikonen.

Den här matchen är ju så klart lite speciell för att den yngre Ronaldo återvänder till arenan där han utvecklades till en av världens absolut bästa fotbollsspelare.

Tio år senare vore det så klart lite typiskt om ännu en Ronaldo skulle få för sig att göra en av sitt livs matcher på Old Trafford. Oavsett vilket så betvivlar jag inte att publiken kommer få honom att känna sig välkommen tillbaka.

Annons

Men Ronaldos återkomst till trots så lär kvällens största ögonblick vara när Ryan Giggs presenteras i sin 1,000:e tävlingsmatch.

:::

Världen stannar ikväll, men självklart kommer världen att gå vidare också imorgon, oavsett kvällens resultat. Men utgör kvällens match samma skiljelinje för de båda klubbarna som var fallet för tio år sedan?

Om Real Madrid förlorar så är deras säsong i grova drag ett fiasko och i praktiken över, jakten på La Decima misslyckad, och missnöjet med José Mourinho kommer att blåsa med orkanstyrka. Det sätter naturligtvis press på dem, men imorgon är trots allt ändå en annan dag för Real Madrid. Och det kommer alltid en nästa säsong för världens största klubb.

Om Man Utd förlorar så rullar trots allt säsongen obönhörligt vidare. Redan till helgen är det kvartsfinal i FA-cupen hemma mot Chelsea, och titelstriden i Premier League tar ingen paus. Effekten av en förlust på lagets prestationer kan gå åt båda hållen, nedstämdhet eller revanschlusta. Oavsett vad så lär inte effekten vara långvarig.

Annons

Den gamla vanliga skadeglädjen kommer så klart att rullas fram. Både vad avser Man Utd men även gällande engelsk fotboll i allmänhet. Det brukar vara så när jättar faller. Olyckans kolportörer kommer att kraxa.

Men både Real Madrid och Man Utd befinner sig i ett annat läge nu än vad de gjorde 2003. Det är två lagbyggen som snarare har tiden för sig snarare än bakom sig. Detta gäller såväl vid vinst som förlust.

Det finns alltså ingen speciell symbolik i kvällens match för någon av klubbarna. Det är bara en europeisk stormatch, på en arena som kommer att knastra av elektricitet. Och båda lagen måste vinna, enbart för att ta sig till kvartsfinal.

Viktigt nog, i vad som lika gärna skulle kunna vara en final.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-05 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto