Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Taktisk analys inför upploppet av Premier League 2012/13

Peter Hyllman

Det återstår exakt tio omgångar kvar av den här säsongen. En jämn och bra siffra som gör det naturligt att inventera vad säsongen har bjudit på hittills och hur det står till med de olika lagen inför ligaavslutningen. I och med att det också har gått rätt precis tre fjärdedelar av säsongen, så är det också på sin plats med säsongens sista så kallade kvartalsanalys.

(Första kvartalsanalysen av Premier League 2012/13)
(Andra kvartalsanalysen av Premier League 2012/13)

Analysen behandlar såväl offensiv som defensiv. Båda aspekterna behandlas utifrån två dimensioner: (1) Produktivitet, det vill säga hur många skott som produceras respektive släpps till, samt (2) Effektivitet, det vill säga hur många skott som krävs för att göra mål eller för att ett mål ska släppas in. Annorlunda uttryckt kan vi säga att den horisontella axeln i respektive diagram är ett kvantitetsmått samtidigt som den vertikala axeln är ett kvalitetsmått.

Varje mått är framräknat match för match snarare än på aggregerad nivå, vilket gör dem något mer precisa än vad som annars varit fallet. På så vis tas en större hänsyn till variationer i enskilda matchbilder än vad som är möjligt att göra med aggregerade mått.

Annons

:::

Defensiv effektivitet

Det gäller att läsa diagrammet rätt, därav vissa bildtexter. Önskvärt är således att befinna sig längst upp till vänster i det defensiva diagrammet, där få chanser släpps till och försvaret därtill är effektiva i att hantera dem. Det kan emellertid också vara godtagbart att befinna sig långt ned till vänster i diagrammet alternativt långt upp till höger. Överlag är detta beroende på vad som är lagets styrkor, svagheter och allmänna taktik.

Värt att säga angående diagrammet är också att de röda linjerna representerar ligans genomsnitt. Därtill finns samtliga lag markerade på två punkter. I fetstil är lagets nuvarande position med samtliga 28 matcher inräknade. I kursiv stil är lagets position halvvägs in på säsongen, det vill säga i den andra kvartalsanalysen. På så vis kan vi se i vilken utsträckning det skett någon relevant förändring i lagens prestationer. Signifikanta sådana har jag markerat med särskilda pilar.

Annons

(a)   Man Utd har hittills under vårsäsongen stadigt utökat sitt poängförsprång i ligatabellen. Den gängse uppfattningen är att detta beror på lagets anfallsspel som varit synnerligen effektivt. Den defensiva analysen avslöjar emellertid att lagets försvarsspel skärpts till väsentligt sedan tiden innan jul. Ett liknande mönster återkommer alltså den här säsongen som under två-tre tidigare säsonger, ett defensivt släpphänt Man Utd under hösten som dock skärper till sig på våren.

(b)   Chelsea har gjort en motsatt resa i tabelltoppen. Från att vara inblandad i titelstriden så befinner de sig nu distanserade av de båda Manchesterlagen samt också passerade av Tottenham. Offensiven är vad som generellt brukar beskrivas som Chelseas problem, men en förklaring till de svagare resultaten visar sig här också vara att Chelseas försvar inte i samma utsträckning lyckas omintetgöra motståndarnas målchanser.

Annons

(c)    Stoke och West Ham har båda haft det trögt under vårsäsongen med svaga resultat och allmän stiltje i ligatabellen. Båda lagen grundar sitt spel på en stabil och disciplinerad defensiv, och det är också utifrån det som vi kan förstå deras relativa försämring. Båda klubbarna visar upp en avsevärd försämring sett till hur bra de är på att avstyra motståndarnas målchanser. Från att det krävts närmare 20 skott för att göra mål på Stoke så har under vårsäsongen bara krävts lite drygt tolv.

(d)   QPR har under en längre tid befunnit sig ohjälpligt sist i tabellen, och endast vinsten senast mot Southampton har gett klubben lite hopp om att kunna hålla sig kvar i Premier League. Harry Redknapp tog nyligen över som manager för QPR och har han åstadkommit något under den här tiden så har det varit att göra QPR:s defensiv betydligt tätare än förut. Det är inte defensiven som är problemet för QPR, jämfört med konkurrenterna i botten av tabellen.

Annons

:::

Offensiv effektivitet

I det här diagrammet är det dock framför allt önskvärt att befinna sig längst ned till höger, där ett lag både skapar många chanser och är effektiva när det kommer till att utnyttja dem. Det kan emellertid även vara acceptabelt att befinna sig långt ned till vänster i diagrammet, alternativt högt upp till höger, beroende på hur väl ett lag i ett avseende lyckas kompensera för brister i ett annat avseende.

Här på samma sätt som i det defensiva diagrammet markeras ligans genomsnitt med röda linjer. Och på motsvarande sätt markeras lagets nuvarande position i fetstil och deras position efter andra kvartalet i kursiv stil, så att det därmed blir möjligt att se hur lagets prestation har förändrats.

(a)   Reading och Aston Villa har det gemensamt att båda lagen har skärpt till sin offensiv under vårsäsongen. För Readings del har det lett till att vad som såg ut som en säker nedflyttning under hösten nu är betydligt mindre säker. Dock så måste både Reading och Aston Villa bli bättre på att skapa chanser framåt. Slutsatsen är ändå att det inte är offensiven utan defensiven som de båda lagen framför allt måste förbättra inför återstoden av nedflyttningsstriden.

Annons

(b)   Liverpool demonstrerar klart och tydligt att köpen av framför allt Daniel Sturridge och Philippe Coutinho har varit värdefulla. Dels för deras egen produktion men också för att det hargivit lagets stora offensiva stjärna Luis Suarez ett ökat utrymme. Liverpool skapar väldigt många chanser, mest av alla i ligan, men det är först under vårsäsongen som de har blivit någorlunda effektiva i att utnyttja dem.

(c)    Newcastle har tappat i anfallsstyrka under våren, trots lagets alla värvningar i januari. Framför allt är det ett tecken på att Papiss Demba Cissé inte har lyckats fylla ut skorna tillräckligt efter den till Chelsea sålde Demba Ba. Lustigt nog så har även Chelsea blivit mindre effektiva i sitt anfallsspel efter att de värvat Demba Ba till klubben, vilket rimligtvis är raka motsatsen till förhoppningen med köpet.

Annons

(d)   Man Utd är och förblir med viss marginal det lag i Premier League som är absolut mest effektiva i sitt anfallsspel. Föga mer än sex målchanser behövs för att det ska ringa i motståndarnas målbur. Analysen visar ändå på en svaghet i Man Utds offensiva spel. Laget kan förbättras ytterligare om det höjer sin förmåga att skapa fler chanser.

:::

Några punkter är kanske särskilt intressanta inför den stundande avslutningen på ligan.

Offensivt kan vi konstatera att om klustret med Everton, Tottenham och Man City skulle kunna förbättra sin effektivitet så skulle det kunna få en betydelsefull effekt på tabellens utseende vid säsongens slut.

På motsvarande sätt går det att konstatera att det defensiva klustret med Arsenal, Liverpool och Everton skulle kunna vinna mycket rent tabellmässigt på att skärpa till sin defensiva disciplin. Det släpps in för enkla mål.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-08 00:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto