Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Arsenals uppgift är att förhindra en katastrof i München

Peter Hyllman

Det är en minst sagt svår uppgift som Arsenal står för ikväll.

Rent sportsligt är matchen naturligtvis i praktiken körd. Att vinna borta mot Bayern är svårt nog, men att tvingas göra minst tre mål för att ta sig vidare är onekligen en uppgift som är alltför svår. Allra helst som Arsenal möter ett lag som både vet att de har råd att bara kontrollera och avvakta och samtidigt har kvaliteten att slå om till anfall med hög kvalitet.

Men det finns så klart ett annat sätt att se på kvällens uppgift. Nämligen att göra den till en så pass positiv upplevelse som möjligt inför det som återstår av ligasäsongen. Eller åtminstone minimera dess negativa verkningar. Det får inte bli någon fotbollsmässig Münchenkatastrof.

Annons

Inget lag och inga spelare tycker om att förlora eller bli förnedrade. Och även om Arsene Wenger pratar om det egna lagets fantastiska attityd så framstår Arsenal, den här säsongen likaväl som tidigare, som ett humörbaserat lag och i viss mening kanske också ett lag med bräckligt självförtroende.

Därför brottas Arsene Wenger ikväll med den inte okomplicerade uppgiften att på samma gång ställa ut ett lag med en rimlig chans att åstadkomma en godkänd prestation ikväll, samt kunna vila och rotera spelare som han anser är viktiga att ha i toppslag för i praktiken viktigare uppgifter framöver.

En knepig balansgång.

:::

Ett sätt att hålla fanan högt och ingjuta mod och tro på uppgiften i sina spelare är självfallet att uttala sig optimistiskt på presskonferensen inför matchen. Här pratade Arsene Wenger också om lagets attityd och hur det skulle kunna förstärkas mentalt av en ”stor prestation”.

Annons

Delvis lite luftprat naturligtvis, det känns som om Wenger har pratat om en sådan prestation och dess mirakulösa effekt i nära nog fem-sex år nu, men liknelsen av Arsenal efter en sådan prestation som ”ett helt annat djur” var ändå lite spännande.

Vad för slags annat djur då?

Skulle det möjligen bli en skvader? Den sagopräglade blandning av hare och tjäder som har blivit det svenska landskapet Medelpads inofficiella landskapsdjur. Det vore så klart lite typiskt. Flyfotat, bevingat och kanske lite räddhågset på en och samma gång.

(Att en hare och ett fjäderfä görs till symbol för norrlänningar, som ju gärna vill framstå som hårdast av hårda män, är så klart lite lustigt. Ett landskapsdjur ska väl i någon mening symbolisera mod och karaktär. Kanske säger det ändå något, för mitt bestående intryck så här långt är att få är så känsliga och ömtåliga som just norrlänningar.)

Annons

Eller skulle det kanske bli en heffalump? Ett stort och lite farligt djur som skulle kunna skrämma slag på vilket liten Nasse som helst. Kanske vore det lika typiskt det i och med att heffalumpen aldrig dyker upp i sagan utan är blott ett fantasifoster.

Andra idéer?

:::

Oroväckande nyheter om Jack Wilshere och skada naturligtvis.

Det ryktas ju lite olika om det där. Vissa menade att Wilshere var borta för resten av säsongen, andra att det bara handlade om några få veckor. Igår sa Wenger att han kunde vara borta i tre-fyra veckor. Nu är bara frågan om det då handlar om riktiga veckor eller Arsenalveckor.

Sedan finns så klart möjligheten att det mest är ett svepskäl för att inte spela Jack Wilshere i Champions League ikväll och för att få bort honom från det kommande landslagsuppehållet.

Jupp Heynckes pratade inför kvällens match om att han inte ville sälja något skinn innan björnen var skjuten. Men Arsenal är förmodligen inte intresserade av att skjuta några bayerska björnar ikväll.

Annons

De tänker nog lite mer på matchen mot Swansea i helgen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-03-13 09:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto